ΓΔ: 881.57 0.41% Τζίρος: 16.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ζημίες 11 εκατ. ευρώ για την Coral στο εννεάμηνο

Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 20% στα 1.378 εκατ. ευρώ, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους έφθασε στα 111 εκατ., σημειώνοντας πτώση 23%.

Ζημίες εμφάνισε στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020 η εταιρεία Coral, καθώς τα μέτρα περιορισμού έπληξαν σημαντικά τους όγκους πωλήσεων ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές των καυσίμων. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας ο μεικτός κύκλος εργασιών για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 διαμορφώθηκε στο ποσό των € 1.378 εκατ. μειωμένος κατά € 354 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019, παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση της τάξεως του 20%.

Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται συνδυαστικά στην πτώση του όγκου πωλήσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, τα οποία έλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος στο πλαίσιο της αποτροπής εξάπλωσης του COVID-19, και στην συνεπακόλουθη πτώση των τιμών των τελικών προϊόντων υγρών καυσίμων.

Κατά συνέπεια το μεικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου διαμορφώθηκε το εννεάμηνο 2020 σε € 111 εκατ. έναντι € 145 εκατ. της συγκριτικής περιόδου, παρουσιάζοντας μείωση ίση με 23%.

 

Το τρίτο τρίμηνο 2020 ο Όμιλος, αξιοποιώντας τις συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πέτυχε ικανοποιητικές και απόλυτα συγκρίσιμες οικονομικές επιδόσεις έναντι αυτών του τρίτου τριμήνου 2019 (EBITDA € 24,7 εκατ. έναντι € 24,4 εκατ., EBIT € 16,6 εκατ. έναντι € 16,1 εκατ., Κέρδη προ Φόρων € 14,5 εκατ. έναντι € 15,6 εκατ., Κέρδη μετά από Φόρους € 11,3 εκατ. έναντι € 12,1 εκατ.).

Παράλληλα ο όμιλος αναφέρει ότι είναι αρκετά δύσκολο να «ποσοτικοποιιηθεί» αυτή τη στιγμή η επίδραση που θα έχουν τα νέα μέτρα περιορισμού που έχουν εφαρμοστεί και υπογραμμίζει ότι «η Διοίκηση του Ομίλου CORAL παρακολουθεί συνεχώς και αξιολογεί προσεκτικά τις διαμορφούμενες συνθήκες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που περιορίζουν την επίδραση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στις δραστηριότητες των εταιρειών του. Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του Ομίλου έχει εξασφαλίσει γραμμές χρηματοδότησης περίπου 300 εκατομμυρίων Ευρώ που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του και την υλοποίηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων όπως αυτές έχουν ήδη προγραμματισθεί.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2020 δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στην κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου. Η σχέση καθαρού δανεισμού προς συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια, κρίνεται αρκούντως ικανοποιητική.

Αναφορικά με τον COVID-19, η Διοίκηση του Ομίλου θεωρεί ότι ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών ανήκει σε εκείνες τις επιχειρηματικές κατηγορίες που επηρεάζονται εξαιτίας των προληπτικών μέτρων αποτροπής εξάπλωσης της νόσου στο βαθμό που αυτά οδηγούν σε επιβράδυνση της Ελληνικής οικονομίας και των οικονομιών των χωρών στις οποίες επεκτείνεται ο Όμιλος.

Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η περαιτέρω επίδραση η οποία αναμφίβολα συναρτάται με τη χρονική διάρκεια που ενδεχομένως απαιτηθεί για την αποκατάσταση των συνθηκών ομαλότητας. Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι η σταδιακή επαναφορά σε συνθήκες κανονικότητας εντός των προσεχών τριμήνων, και οι αναληφθείσες πολιτικές, δημοσιονομικές και φορολογικές δράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα θα εξομαλύνουν σε μεγάλο βαθμό τις μέχρι σήμερα αρνητικές επιπτώσεις.

Τέλος επισημαίνεται ότι η Διοίκηση του Ομίλου έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων του, των πελατών του και των προμηθευτών του.».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σιάμισιης: Επείγει η εφαρμογή των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης από όλους

«Η πορεία προς την βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο τεχνικό θέμα αλλά κυρίως αλλαγή κουλτούρας και διοίκησης αλλαγών. Πρέπει να πείσουμε τις εταιρείες και τα στελέχη όχι αυτό είναι το νέο μοντέλο ζωής», τόνισε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ.