ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:29 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Στάσσης: Στόχος η ΔΕΗ να καταστεί μία τεχνολογική εταιρεία ενέργειας

ΑΠΕ, χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και αρτιότερη εξυπηρέτηση του πελάτη - καταναλωτή είναι οι τρεις βασικοί στόχοι της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα.

Επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ψηφιοποίηση και επικέντρωση στην κάλυψη των αναγκών πελατών – καταναλωτών είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η μεταμόρφωση της ΔΕΗ από μία ζημιογόνο και ταυτόχρονα ρυπογόνο εταιρεία σε έναν σύγχρονο και ανταγωνιστικό ενεργειακό όμιλο, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της, κ. Γ. Στάσσης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. 

Όπως τονίζει ο κ. Στάσσης η ΔΕΗ είναι απόλυτα έτοιμη για έναν «ολικό μετασχηματισμό», με δεδομένο ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε κλείσιμο όλων των λιγνιτικών της μονάδων έως το 2028, ενώ η στροφή στην ψηφιοποίηση όλου του φάσματος παραγωγής αλλά και παροχής υπηρεσιών αποτελεί το νέο μεγάλο αλλά και αναγκαίο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσει. 

«Θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε η ΔΕΗ να μετατραπεί σε μία τεχνολογική εταιρεία στην αγορά ενέργειας. Θα πρέπει να τονίσω ότι η απελευθέρωση του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα δεν συνέβη, κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, με τον σωστό τρόπο ή ακόμη και με την απαιτούμενη ταχύτητα. Βέβαια αυτό θα πρέπει να αποδοθεί και στο γεγονός ότι η χώρα είχε ευρύτερα προβλήματα και χρειάστηκε πολύς χρόνος ώστε να αντιμετωπίσει άλλα θέματα, όπως η κρίση στον τραπεζικό κλάδο, η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού – ασφαλιστικού συστήματος αλλά και η «φούσκα» στην αγορά real estate», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΔΕΗ. 

Παραδέχεται ότι η εταιρεία σαφώς θα χάσει σημαντικό μέρος του μεριδίου της στην ελληνική ενεργειακή αγορά, με δεδομένο ότι έχει πάψει, πλέον, να είναι μονοπώλιο και ο ανταγωνισμός έχει ενισχυθεί, αλλά αυτή η προοπτική δεν «τρομάζει» τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς στόχος είναι να καταστεί μία πιο «μικρή» αλλά ταυτόχρονα ευέλικτη εταιρεία, που μπορεί να παράσχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν. 

«Οραματιζόμαστε τη ΔΕΗ ως μία μικρότερη εταιρεία, αλλά πιο αποτελεσματική, με υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών που υπάρχουν και με λιγότερο ρίσκο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης (σ.σ.: πώληση των συγκεκριμένων μονάδων), γεγονός που θα μειώσει τα επίπεδα ρύπων και ως εκ τούτου και το ρίσκο», προσθέτει ο κ. Στάσσης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η στροφή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ αποτελεί όχι μόνο αναγκαία αλλά απόλυτα απαραίτητη επιλογή. 

Σαφώς η όλη αυτή διαδικασία μεταμόρφωσης εμπεριέχει και αρκετό ρίσκο, το οποίο, όμως, ο κ. Στάσσης θεωρεί ότι η ΔΕΗ μπορεί να το αντιμετωπίσει με επιτυχία.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η επιστροφή των funds και ο νέος μέτοχος με το 5%

Από την πλήρη απαξίωση, η ΔΕΗ περνά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα ραντεβού της διοίκησης με funds και η επικείμενη ανακοίνωση της απόκτησης ποσοστού πάνω από 5% από επενδυτικό κεφάλαιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλινικά... νεκρός ο λιγνίτης με μείωση παραγωγής 90%

Ακόμη και στον καύσωνα, η ΔΕΗ προτίμησε να κρατήσει «σβηστές» τις λιγνιτικές μονάδες, που έχουν πανάκριβο κόστος παραγωγής και πέρυσι την «έβαλαν μέσα» 300 εκατ. ευρώ. Ποιοι λόγοι εμποδίζουν το άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε έξι μήνες θα αποσβέσει η ΔΕΗ τα μπόνους της εθελουσίας

Η προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στην τρέχουσα οικειοθελή αποχώρηση είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου και ο αριθμός των περίπου 1.000 ατόμων στα οποία και απευθύνεται το πρόγραμμα, έχει σχεδόν καλυφθεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η μεγάλη ανατροπή στη ΔΕΗ: Λειτουργικά κέρδη έως 1 δισ. το 2020

Αφετηρία ανάκαμψης τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου, ράλι 120% για τη μετοχή. Ετήσιο όφελος 60 εκατ. ευρώ από τη νέα εθελουσία, δάνειο από την EBRD και τιτλοποίηση οφειλών για αύξηση της ρευστότητας.