ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstok

Πλήγμα 38,6% στην κερδοφορία της AS Company προκάλεσε η πανδημία

Τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας και η απαγόρευση πώλησης παιχνιδιών από τα σουπερ μάρκετ μείωσαν σημαντικά τις πωλήσεις της AS Company.

Η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί έχουν οδηγήσει στην μείωση μεγεθών της AS Company στο εννεάμηνο του 2020 με τον κύκλο εργασιών του ομίλου να καταγράφει μείωση και στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία και τις πρόσφατες εξελίξεις, διαφαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία φέτος θα είναι μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο τραπεζικός δανεισμός δεν υφίσταται στο τέλος του εννεάμηνου 2020 για τον Όμιλο και την Εταιρεία, γεγονός που πιστοποιεί την υγιή οικονομική κατάσταση.

Όπως αναφέρει η εταιρεία ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τον Όμιλο ανήλθε σε 12,348 εκατ. ευρώ έναντι 15,485 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 20,26%. Η πτώση του κύκλου εργασιών οφείλεται στη καταλυτική επίδραση της πανδημίας COVID-19 που επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις της περιόδου Μάρτιος – Ιούνιος με αποτέλεσμα στο τέλος του εξαμήνου οι ενοποιημένες πωλήσεις να παρουσιάζουν μείωση 26,33% και 28,17% στην μητρική.

Τα βασικά οικονομικά στοιχεία της AS Company

AS Company-paixnidia

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου στο γ’ τρίμηνο σημείωσε μικρή μείωση 6% καθώς οι πωλήσεις ανήλθαν στα 4,349 εκατ. ευρώ έναντι 4,627 εκατ. ευρώ του γ’ τριμήνου 2019. Η μείωση του κύκλου εργασιών επηρέασε αρνητικά τόσο το EBITDA όσο και τα κέρδη προ φόρων. Ειδικότερα σε επίπεδο Ομίλου το EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,906 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 38,65% και τα κέρδη προ φόρων (EBT) σε 1,298 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 60,36%. Τα αντίστοιχα ποσά στο τέλος του Α’ εξαμήνου παρουσίαζαν μείωση EBITDA 57,73% και κέρδη προ φόρων 82,58%.

Οι πωλήσεις της εταιρείας για τον μήνα Οκτώβριο κυμάνθηκαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα περίπου καθώς ήταν 3,136 εκατ. ευρώ για το 2020 έναντι 3,192 εκατ. ευρώ για το 2019, παρουσιάζοντας σημάδια ανάκαμψης των πωλήσεων. Όμως με βάση τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 απαγορεύθηκε στα καταστήματα τροφίμων (super market) και τα καταστήματα λιανικής η διάθεση παιχνιδιών καθώς και σε εξειδικευμένα καταστήματα. Ο περιορισμός αυτός είχε και έχει σημαντική επίδραση στις πωλήσεις σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο ζήτησης των προϊόντων του Ομίλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AS Company, η διοίκηση εκτιμά ότι δεν υφίσταται μέχρι τη λήξη της τρέχουσας χρήσης οποιαδήποτε αβεβαιότητα ως προς την συνέχιση της δραστηριότητας, τις πωλήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα τόσο της εταιρείας όσο και των λοιπών οντοτήτων που ανήκουν στον όμιλο. Η εταιρεία διαθέτει ισχυρή ρευστότητα , διαθέσιμα τραπεζικά όρια χρηματοδότησης ενώ κίνδυνος επισφάλειας δεν υφίσταται μέχρι σήμερα. Ο Όμιλος έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης επιχειρησιακής της λειτουργίας και έχει θέσει από την πρώτη στιγμή σε εφαρμογή σχέδιο διασφάλισης της υγείας του προσωπικού της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 9% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo κατά το 8μηνο

Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος τονίζει ότι καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και χαρακτηρίζει ως «παράλογο» το κόστος μεταφοράς.