ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επίλεκτος: Η κλωστοϋφαντουργία που ποντάρει στην ενέργεια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο κλάδος της ενέργειας αναμένεται να αυξήσει την συμμετοχή του στον κύκλο εργασιών του ομίλου σε 40% φέτος από 20% πέρσι, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση των ζημιών της τελευταίας διετίας.

Περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής του θέσης προσδοκά ο όμιλος της Επιλέκτου Κλωστοϋφαντουργίας ΑΕΒΕ για την τρέχουσα οικονομική χρήση, καθώς εστιάζει ιδιαίτερα στην δραστηριοτήτητα της ενέργειας. Έτσι, με στόχο να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από την τόνωση της ζήτησης για βιοαέριο, η Επίλεκτος αναπροσαρμόζει την στόχευσή της, στοιχείο που διαφαίνεται και από την αξιοποίηση των επενδυτικών της κεφαλαίων.

Ειδικότερα, ο κλάδος της ενέργειας αναμένεται να αυξήσει την συμμετοχή του στον κύκλο εργασιών του ομίλου σε 40% φέτος από 20% πέρσι, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση των ζημιών που καταγράφηκαν την τελευταία διετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 3,69 εκατ. ευρώ στον κλάδο της ενέργειας κατά την περσινή χρήση, επενδύοντας σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου. Σε αντιδιαστολή, οι επενδύσεις του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας περιορίστηκαν το ίδιο διάστημα σε 296.000 ευρώ. 

Με την ίδια στόχευση, η διοίκηση της Επιλέκτου προχώρησε σε ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των θυγατρικών της Selected Volt και Επιλέκτου Ενεργειακής, καθιστώντας μακροπρόθεσμο το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την δωδεκάμηνη χρήση 1/7/17-30/6/18 ο όμιλος της Επιλέκτου περιόρισε τις ζημίες μετά φόρων κατά 46%, στα 3 εκατ. ευρώ, από 5,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ εντυπωσιακότερη ήταν η βελτίωση των αποτελεσμάτων EBITDA, διαμορφούμενα σε κέρδη ύψους 1,45 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 253.000 ευρώ της χρήσης 2016/17. 

Η διοίκηση του ομίλου διαβλέπει περαιτέρω προοπτικές βελτίωσης των αποτελεσμάτων του στην τρέχουσα χρήση ωστόσο, χαρακτηρίζει ως εμπόδιο το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα αλλά και την έλλειψη βιομηχανικής πολιτικής. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι με μέσο όρο εισφορών 52%, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο μέσος όρος είναι μόλις 23%, η βιομηχανία δεν μπορεί παρά να αποτελεί ουραγό. 

Για την διοίκηση της Επιλέκτου απαιτείται συγκροτημένη πολιτική για την ανάκαμψη της βιομηχανίας στην Ελλάδα, ώστε το ποσοστό συμμετοχής της στο ΑΕΠ της χώρας από 8,5% σήμερα να επανέλθει αλλά και να υπερβεί τα επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 (15%). 

Η Επίλεκτος πάντως διατηρεί την εξωστρέφειά της, πραγματοποιώντας το 74% των εταιρικών και το 67% των ομιλικών της πωλήσεων στο εξωτερικό. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίλεκτος: Αυξημένες πωλήσεις στο 9μηνο, έντονη ανησυχία για τον κλάδο

Αναγκαία κρίνεται η χάραξη κλαδικής στρατηγικής για την προστασία της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας πανευρωπαϊκά, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και να καταστεί διαχειρίσιμη η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίλεκτος: Μεγάλη αύξηση του τζίρου παρά την έντονη αβεβαιότητα

Κατά 50% αυξήθηκε ο τζίρος της κλωστοϋφαντουργίας την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2021. «Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τα κόστη μας, πέραν μόλις μερικών εβδομάδων», τονίζει στο BD ο Ευριπίδης Δοντάς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης η Επίλεκτος, πίεση ανταγωνισμού από Τουρκία

Τι δηλώνει στο Business Daily ο επικεφαλής της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος για τη βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας και την ισχυροποίηση της τουρκικής βιομηχανίας στη διάρκεια της πανδημίας.
kl_nafpaktou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλ. Ναυπάκτου: Εξωστρέφεια και ποιότητα, αντίβαρα στη δυσμενή συγκυρία

Η εταιρεία επενδύει σε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας, ώστε να παράγει νήματα υψηλής ποιότητας, με τα οποία απευθύνεται σε πελάτες υψηλών προδιαγραφών. Από τα μέσα του 2024 αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης.
vamvaki-bambaki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πνίγηκε» στη Θεσσαλία το 20% της εθνικής παραγωγής βαμβακιού

Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή και τις εξαγωγές από τις καταστροφικές πλημμύρες «βλέπουν» εκπρόσωπου του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου. Η Θεσσαλία συνεισφέρει το 40% της συνολικής ελληνικής παραγωγής.