ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Επίλεκτος: Ψάχνει... αντίδοτο στα υψηλά κόστη ενέργειας και εργατικών

Πολλαπλά θα είναι οφέλη για την Ελλάδα μέσω της πρωτοβουλίας EU Cotton, όμως απαιτείται στήριξη του κλάδου για τη διαχείριση του αυξημένου ενεργειακού και εργασιακού κόστους.

Εν μέσω ενός εξαιρετικά ρευστού περιβάλλοντος, η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία αναζητά τρόπους ώστε να καταστήσει το προϊόν της πιο ελκυστικό κυρίως στους πελάτες της από την Ευρώπη, με αφορμή και τη στροφή σε πιο βιώσιμες λύσεις ως προς την παραγωγή ενδυμάτων.

Μιλώντας στο BD, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κ. Ευριπίδης Δοντάς αναφέρεται στις διαχρονικές παθογένειες της βιομηχανίας στην χώρα μας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη μίας συγκροτημένης κλαδικής πολιτικής που θα στηρίζει και θα αναδεικνύει το ποιοτικό προϊόν.

«Βασικός στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων τόσο από τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος στην παρούσα φάση συνεισφέρει ποσοστό έως και 40% στον τζίρο μας, όσο όμως και από την κλωστοϋφαντουργία, η οποία βάλλεται από τις τυφλές χρεώσεις στην ενέργεια και το αυξημένο εργασιακό κόστος», επιισημαίνει ο κ. Δοντάς.

Υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας έχει αυξηθεί κατά 10% το τελευταίο έτος, ενώ κι η αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δυσχεραίνει την κατάσταση, παρά την πτώση των μεταφορικών ναύλων.

Ο κ. Δοντάς σημειώνει ότι εάν ένα ποσοστό 5%-10% των Ευρωπαίων καταναλωτών στραφεί στην ευρωπαϊκή παραγωγή προς χάριν της βιωσιμότητας, σώζεται ένα μεγάλο μέρος του παραδοσιακού αυτού κλάδου στην γηραιά ήπειρο, κάτι που αν συνδυαστεί με μία ευρύτερη κλαδική πολιτική διαχείρισης του ενεργειακού κόστους -κατά τα πρότυπα της στήριξης που δόθηκε στην υψηλή τάση- θα σημάνει μία μεγάλη μεταστροφή αλλά και διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Συμμετέχοντας, πάντως, στο διοικητικό συμβούλιο της European Cotton Alliance, ο επικεφαλής της Επιλέκτου τονίζει ότι κάτι κινείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας, υπό την μορφή της πρωτοβουλίας EU Cotton, στα πρότυπα δράσεων όπων οι USA Cotton και Australia Cotton, θέτοντας στο επίκεντρο την ιχνηλασιμότητα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και την διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Έτσι, ενδύματα που φέρουν την συγκεκριμένη ετικέτα έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ελληνικής ή ισπανικής προέλευσης κατ’αποκλειστικότητα. Ο κ. Δοντάς σημειώνει ότι ήδη η γαλλική φίρμα Lacoste -που εξακολουθεί να παράγει στη Γαλλία- συμμετέχει στην σχετική δράση, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες γνωστές εταιρείες ένδυσης.

«Η χρονική στιγμή είναι ιδανική για την αναβίωση της ευρωπαϊκής παραγωγής συνολικά, καθώς η τραγωδία του σεισμού στην Τουρκία επέφερε βαρύ πλήγμα στην βιομηχανία στη γείτονα, επηρεάζοντας έως και το 60%-70% της παραγωγής, με την Ινδία να ανάγεται πλέον στον πιο φθηνό, σχετικά κοντινό παραγωγό», επισημαίνει ο κ. Δοντάς, υπογραμμίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της κλωστοϋφαντουργικής παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους, υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας.

Σημειώνεται ότι η Επίλεκτος έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2022) με πτώση πωλήσεων, στα 14.19 εκατ ευρώ, από 18 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά φόρων είχε ζημιές ύψους 1,08 εκατ ευρώ, με τα κέρδη EBITDA να υποχωρούν σε 1,6 εκατ ευρώ, από 2 εκατ ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι πωλήσεις του ομίλου στο εξωτερικό αντιστοιχούσαν στο 58,12% του συνόλου του κύκλου εργασιών στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2022, έναντι 60,7% στο τέλος του 2021, με τον κλωστοϋφαντουργικό τομέα να παραμένει εξωστρεφής σε ποσοστό 76%.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης πάντως για το υπόλοιπο της χρήσης παραμένουν εξαιρετικά συντηρητικές, με δεδομένα τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών που καθιστούν απαγορευτική την μείωση των τιμών της, με συνέπεια να μην δύναται να καταστεί όσο ανταγωνιστική θα επιθυμούσε, αλλά και τη συγκράτηση της κατανάλωσης λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο κ. Δοντάς χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής στην κλωστοϋφαντουργία δεν έχει δημιουργήσει ελλείψεις στην αγορά πανευρωπαϊκά, καθώς υπάρχει πτώση της κατανάλωσης, στοιχείο που δύσκολα θα μεταβληθεί μέσα στο 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίλεκτος: Αυξημένες πωλήσεις στο 9μηνο, έντονη ανησυχία για τον κλάδο

Αναγκαία κρίνεται η χάραξη κλαδικής στρατηγικής για την προστασία της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας πανευρωπαϊκά, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και να καταστεί διαχειρίσιμη η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίλεκτος: Μεγάλη αύξηση του τζίρου παρά την έντονη αβεβαιότητα

Κατά 50% αυξήθηκε ο τζίρος της κλωστοϋφαντουργίας την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2021. «Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τα κόστη μας, πέραν μόλις μερικών εβδομάδων», τονίζει στο BD ο Ευριπίδης Δοντάς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης η Επίλεκτος, πίεση ανταγωνισμού από Τουρκία

Τι δηλώνει στο Business Daily ο επικεφαλής της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος για τη βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας και την ισχυροποίηση της τουρκικής βιομηχανίας στη διάρκεια της πανδημίας.
kl_nafpaktou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλ. Ναυπάκτου: Εξωστρέφεια και ποιότητα, αντίβαρα στη δυσμενή συγκυρία

Η εταιρεία επενδύει σε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας, ώστε να παράγει νήματα υψηλής ποιότητας, με τα οποία απευθύνεται σε πελάτες υψηλών προδιαγραφών. Από τα μέσα του 2024 αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης.
vamvaki-bambaki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πνίγηκε» στη Θεσσαλία το 20% της εθνικής παραγωγής βαμβακιού

Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή και τις εξαγωγές από τις καταστροφικές πλημμύρες «βλέπουν» εκπρόσωπου του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου. Η Θεσσαλία συνεισφέρει το 40% της συνολικής ελληνικής παραγωγής.