ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Επίλεκτος: Αυξημένες πωλήσεις στο 9μηνο, έντονη ανησυχία για τον κλάδο

Αναγκαία κρίνεται η χάραξη κλαδικής στρατηγικής για την προστασία της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας πανευρωπαϊκά, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και να καταστεί διαχειρίσιμη η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Αύξηση πωλήσεων και κερδών αναμένεται να ανακοινώσει η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία σε ό,τι αφορά την δωδεκάμηνη χρήση 2021/2022, καθώς η εταιρεία επωφελήθηκε των συγκυριών ώστε να αυξήσει τα έσοδα της αλλά και να διαχειριστεί το εκρηκτικό ενεργειακό κόστος. Όπως σημειώνει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κ. Ευριπίδης Δοντάς, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας χρήζει άμεσης στήριξης από την Πολιτεία ώστε τα αδιανόητα αυξημένα κόστη που σχετίζονται με την ενέργεια να μην καταστούν θηλιά στις επιχειρήσεις, οδηγώντας αρκετές από αυτές σε πτώχευση πανευρωπαϊκά.

«Παρά την μεγάλη μεταβλητότητα του περιβάλλοντος, η Επίλεκτος πέτυχε να κερδίσει συμβόλαια, τα οποία όμως στην πλειονότητα τους είναι βραχυπρόθεσμα», σημειώνει ο κ. Δοντάς, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το ρευστό τοπίο όλα είναι θέμα διαχείρισης του κόστους, με αποτέλεσμα οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί να καθίστανται άκυροι. Παρά ταύτα, η εισηγμένη θα ανακοινώσει αύξηση εσόδων και θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο EBITDA τον επόμενο μήνα, για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης 2021/2022, σε συνέχεια κι ενός σχετικά θετικού πρώτου εξαμήνου για την ίδια χρήση. «Ως εταιρεία πάμε καλά, όμως επιθυμούμε να κινηθούμε κλαδικά και για τον λόγο αυτό επιδιώκουμε μία συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία τις επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξει μέριμνα για την εφαρμογή μίας συνολικής στρατηγικής για την διαχείριση των υπέρμετρων αυξήσεων στην παραγωγή», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Επιλέκτου.

Περαιτέρω, ο κ. Δοντάς σημειώνει ότι το ευρωπαϊκό όργανο του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας, η Euratex, έχει ήδη προειδοποιήσει την ΕΕ για τον κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων που έχουν προκαλέσει στις επιχειρήσεις η πανδημία και οι συνακόλουθες δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, παράγοντες στους οποίους φέτος προστίθεται κι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξήσεις στα ενεργειακά κόστη. «Εκτιμάται ότι η αύξηση στο κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί κατά 520% σε διάστημα ενός έτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό προϊόν αλλά και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», επισημαίνει ο κ. Δοντάς. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η ευφορία που προκάλεσε η θετικότερη του αναμενομένου εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην χώρα μας θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη για την ελληνική οικονομία, εάν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας και της βιομηχανίας, πέραν των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η Επίλεκτος πάντως έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της τελευταίας χρήσης με αύξηση πωλήσεων κατά 40% σε επίπεδο ομίλου, αγγίζοντας τα 18 εκατ ευρώ,  έναντι 12 εκατ ευρώ την προηγούμενη χρήση, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αντιστοιχούν στο 60,7% του συνόλου. Είχε ωστόσο αύξηση ζημιών μετά του φόρους σε ποσοστό 62%, συνολικού ύψους 878.000 ευρώ, παρότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα EBITDA, ύψους 2 εκατ ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίλεκτος: Μεγάλη αύξηση του τζίρου παρά την έντονη αβεβαιότητα

Κατά 50% αυξήθηκε ο τζίρος της κλωστοϋφαντουργίας την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2021. «Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τα κόστη μας, πέραν μόλις μερικών εβδομάδων», τονίζει στο BD ο Ευριπίδης Δοντάς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης η Επίλεκτος, πίεση ανταγωνισμού από Τουρκία

Τι δηλώνει στο Business Daily ο επικεφαλής της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος για τη βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας και την ισχυροποίηση της τουρκικής βιομηχανίας στη διάρκεια της πανδημίας.
kl_nafpaktou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλ. Ναυπάκτου: Εξωστρέφεια και ποιότητα, αντίβαρα στη δυσμενή συγκυρία

Η εταιρεία επενδύει σε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας, ώστε να παράγει νήματα υψηλής ποιότητας, με τα οποία απευθύνεται σε πελάτες υψηλών προδιαγραφών. Από τα μέσα του 2024 αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης.
vamvaki-bambaki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πνίγηκε» στη Θεσσαλία το 20% της εθνικής παραγωγής βαμβακιού

Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή και τις εξαγωγές από τις καταστροφικές πλημμύρες «βλέπουν» εκπρόσωπου του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου. Η Θεσσαλία συνεισφέρει το 40% της συνολικής ελληνικής παραγωγής.