ΓΔ: 1464.93 0.00% Τζίρος: 4.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:41:04 DATA

Επίλεκτος: Απειλείται με λουκέτο η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία

Η τύχη της ιστορικού ομίλου βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Είμαστε θύματα της ανύπαρκτης πολιτικής για τη βιομηχανία στην Ελλάδα, υποστηρίζουν από την εταιρεία.

Η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία της χώρας, η Επίλεκτος, η οποία μετρά 54 χρόνια ζωής, παλεύει για τη διάσωσή της. Παρά τον καθετοποιημένο χαρακτήρα της με εκκοκκιστήρια, κλωστήρια, βαφεία, με άμεση πρόσβαση στην πρώτη ύλη του ποιοτικού ελληνικού βαμβακιού και εξαγωγικό προσανατολισμό διάγει την πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της, καθώς διατηρεί υπέρογκο δανεισμό και ήδη έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, προμηθευτές και εργαζόμενους. 

Αυτή την περίοδο έχει ανατεθεί σε εταιρεία των Big Four η κατάρτιση business plan που θα κατατεθεί στις τράπεζες και θα προβλέπει δράσεις για τη λύση στο αδιέξοδο με πρωταρχικό αίτημα ένα γενναίο κούρεμα των υποχρεώσεων. Όπως συμβαίνει σε αυτές οι περιπτώσεις, ο χρόνος έγκρισης του επιχειρηματικού σχεδίου είναι κομβικός αφού κάθε μέρα που περνάει η εξεύρεση βιώσιμης λύσης απομακρύνεται. 

Αδυναμία έκφρασης γνώμης από τους ορκωτούς

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δωδεκάμηνης χρήσης 1/7/2023-30/6/2024 και οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών περιγράφουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, που με τα νήματά της φτιάχνονταν τα υφάσματα στις καμπίνες των οχημάτων των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 12,6 εκατ. ευρώ από 23 εκατ ευρώ, τα κέρδη EBITDA κατήλθαν στα 853.000 ευρώ από 2,45 εκατ. ευρώ και οι ζημιές σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 6,37 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ. 

Οι ορκωτοί δήλωσαν αδυναμία έκφρασης γνώμης, καθώς όπως επισημαίνουν υπάρχουν γεγονότα ή συνθήκες που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου. Ενδεικτικά τα γεγονότα ή οι συνθήκες αυτές έχουν ως εξής:

α) Συρρίκνωση της δραστηριότητας της εταιρείας και αρνητικές λειτουργικές ταμιακές ροές.
β) Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου και της εταιρείας έχουν καταστεί αρνητικά σε 10.020.379,75 ευρώ και 1.500.705,01 ευρώ αντίστοιχα.
γ) Το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά το ποσό 56,96 εκατ. ευρώ και  51,10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
δ) Οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονται την 30.06.2024 σε 6.829.962,08 ευρώ. Οι συνεργαζόμενες πιστώτριες τράπεζες έχουν καταγγείλει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας.
ε) Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και πιστωτές ανέρχονται στο ποσό των 3,6 εκατ. ευρώ
στ) Έλλειψη ταμειακού πλάνου από τη διοίκηση από το οποίο να προκύπτει η δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Διοίκηση: Αναγκαία η συμφωνία με τις τράπεζες

Με τη σειρά της η εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Δοντά αναφέρει τα εξής:  «Ήδη έχουν επανεκκινήσει οι επαφές με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας επωφελούς και για τα δυο μέρη για ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων σύμφωνα με το ισχύον νέο νομοθετικό πλαίσιο. Μια άμεσα επιτυχής αναδιάρθρωση των χρεών του ομίλου και η απόκτηση του απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης θα σήμαινε και έναρξη της προσπάθειας επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Η διοίκηση στην προσπάθειά της να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς προμηθευτές – πιστωτές βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους όρους αποπληρωμής των, έχει ήδη συμφωνήσει με μέρος των βασικών προμηθευτών και πιστωτών σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται εκποίηση μη λειτουργικών ακινήτων και μηχανημάτων της εταιρείας και η άντληση ρευστότητας από τα διαθέσιμα του ενεργειακού κλάδου για την κάλυψη των άμεσων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Η διοίκηση του ομίλου δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με ασφάλεια την εξέλιξη του παραπάνω πλάνου δράσης της, καθώς η προσδοκώμενη αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας και κατ’ επέκταση του ομίλου έχει καθυστερήσει και έχει ήδη επιφέρει πιθανόν μη αναστρέψιμα πλήγματα στην οικονομική κατάσταση του ομίλου.

Πρέπει να τονιστεί ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες τους βασικούς προμηθευτές και πιστωτές, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι δεν θα είναι εφικτή η αναστροφή της αρνητικής πορείας των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και κατ’ επέκταση του ομίλου. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση εκτιμά ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του ομίλου μέχρι και τουλάχιστον ένα έτος από την έγκριση των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων, με σκοπό την προσπάθεια της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης με τις πιστώτριες τράπεζες. Ως εκ τούτου συνεχίζει την κατάρτισή των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου με βάση την αρχή της συνέχισης της δραστηριότητας».

Ο όμιλος έχει και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εργαζόμενους ύψους 275.000 ευρώ. ενώ το σύνολο των τραπεζικών δανείων ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ και οι λοιπές υποχρεώσεις προς προμηθευτές στα 11,2 εκατ. ευρώ. 

Σήμερα η εταιρεία έχει κλειστές τις μονάδες της ώστε να γράφει μικρότερες ζημιές και περιμένει την παροχή κεφαλαίου κίνησης για να επανεκκινήσει. «Η αγορά παρά την ύφεση της Ευρώπης δεν είναι κακή και υπάρχουν παραγγελίες σε καλές τιμές», υποστηρίζουν από την εταιρεία. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τα 12,6 εκατ. ευρώ του τζίρου, τα 7,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις δραστηριότητες στην ενέργεια. Η Επίλεκτος ήταν από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στις ΑΠΕ και σήμερα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 10MW σε φωτοβολταϊκά και 5,2MW  σε βιοαέριο. Η δραστηριότητα είναι κερδοφόρα με 1,1 εκατ. ευρώ στις 30/6/2024 αλλά οι ζημιές του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου ύψους 7,5 εκατ. ευρώ διαμόρφωσαν το αρνητικό αποτέλεσμα του ομίλου στα 6,4 εκατ. ευρώ. 

«Ό,τι αντιμετωπίζει τώρα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εμείς το βιώνουμε εδώ και δεκαετίες»...

Πως όμως η εταιρεία βρέθηκε σε αυτή τη θέση; Από τη διοίκηση επικαλούνται το παράδειγμα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας: «Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε χαμηλό ενεργειακό κόστος λόγω του φθηνού φυσικού αερίου  από τη Ρωσία με 5 ευρώ την Kwh και κατάφερνε να αντιμετωπίζει τους κινέζους που επιδοτούσαν τη δική τους αυτοκινητοβιομηχανία. Τώρα που η Kwh είναι στα 40 ευρώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αρχίζουν και φωνάζουν ότι δεν βγαίνουν, καταγγέλουν τις επιδοτήσεις των κινέζων και κλείνουν εργοστάσια.

Η δική μας περίπτωση είναι η ίδια με τη διαφορά πως εμείς δεν είχαμε ποτέ φτηνό ρεύμα στην Ελλάδα για αυτό και έχουν κλείσει όλες σχεδόν οι κλωστοϋφαντουργίες. Υπάρχουν ειδικά καθεστώτα σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους αλλά όχι στην κλωστοϋφαντουργία. Μόνο οι ρυθμιστικές χρεώσεις είναι 70 ευρώ στη Mwh. Για αυτό καταγράφουμε ζημιές όλα αυτά τα χρόνια και ανεβαίνουν οι υποχρεώσεις μας. Είχαμε το πλεονέκτημα του ποιοτικού προϊόντος και καταφέρναμε να είχαμε παραγγελίες αλλά η έλλειψη στήριξης από την πολιτεία ήταν καταλυτική για τις εργασίες μας».

Προ των πυλών συνεργασία με τη Louis Vuitton

Η εταιρεία πριν από λίγους μήνες δέχτηκε κρούση από τη Louis Vuitton ώστε να προμηθεύσει με τα δικά της νήματα την παραγωγή των πανάκριβων αξεσουάρ της γαλλικής φίρμας. Η ανάγκη να «πρασινίσει» η Louis Vuitton οδήγησε τους Γάλλους στον Επίλεκτο, καθώς το προϊόν της έχει ιχνηλασιμότητα με πρόσβαση στην πρώτη ύλη του ελληνικού βαμβακιού, στον τρόπο καλλιέργειας και στον τρόπο συγκομιδής. Μέχρι σήμερα η γαλλική φίρμα είχε συνθετικά νήματα και επιθυμεί να τα αντικαταστήσει με τα ποιοτικά βαμβακερά νήματα από τα κλωστήρια του Επίλεκτου.

«Έχουν γίνει τεστ και δειγματισμοί. Είμαστε κοντά σε συμφωνία αλλά υπάρχει ρίσκο αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία με τις τράπεζες. Μπορεί να υπογράψουμε με τους Γάλλους και στην πορεία να μην μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις παραγγελίες και να εκτεθούμε», επισημαίνουν από την εταιρεία. 

Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής

Χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω των παρατηρήσεων των ορκωτών λογιστών. Η μετοχή βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης και παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρείας που ήταν λίγο -πολύ γνωστή είχε κάνει ένα μίνι ράλι στις συνεδριάσεις της Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης καταγράφοντας κέρδη 32% και υψηλές συναλλαγές σε σχέση με την μηδενική σχεδόν δραστηριότητα των προηγούμενων μηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγωνία για την πώληση της Avramar: Έρχονται οι οικονομικές προσφορές

Mέχρι την Τετάρτη οι τρεις μνηστήρες θα υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές στις πιστώτριες τράπεζες. Το ποσοστό του κουρέματος των δανείων ύψους 356 εκατ. ευρώ που θα αξιώσουν οι ενδιαφερόμενοι θα αναδείξει και τον νικητή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα ψάρια, τα δάνεια των 350 εκατ. και ο «πονοκέφαλος» των τραπεζών

Νέα συμφωνία για τα επιτόκια και επιπλέον κεφάλαια κίνησης έχει ζητήσει από τις τράπεζες η Avramar, κορυφαία εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα των τραπεζών και ο ρόλος του fund από το Άμπου Ντάμπι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δανεισμός με ίδιους όρους για όλους τους διεκδικητές της Αττικής Οδού

Χρηματοδότηση σε όλους τους διεκδικητές της Αττικής Οδού με τους ίδιους όρους επιθυμούν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός και να μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το Δημόσιο.
ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H «επιστροφή» της ElvalHalcor κόντρα στην αναιμική διεθνή ζήτηση

Ο εξαγωγικός όμιλος κατάφερε το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους να ανεβάσει τους όγκους των πωλήσεων και να μειώσει δραστικά τον καθαρό δανεισμό. Η πτώση των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα «ξυπνήσει» τις παραγγελίες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

tbi bank: Κέρδη - ρεκόρ για το 9μηνο, με αύξηση κατά 34% στα 38 εκατ.

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2024, η tbi bank διαχειρίστηκε 1,6 εκατ. αιτήσεις δανείων στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, 40% περισσότερες συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα ύψη τα περιθώρια κέρδους της Cenergy, ισχυρή η διεθνής ζήτηση

Αυξημένα περιθώρια κέρδους για καλώδια και χαλύβδινους σωλήνες, στα 3,5 δισ. το ανεκτέλεστο. Μικρότεροι τόκοι στο 9μηνο. Η ολοκλήρωση των επενδύσεων θα ενισχύσει τις ταμειακές ροές. Ταλαιπωρία για τη μετοχή.