ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
benetis-trofima-fournoi
Φώτο: Βενέτης

Βενέτης: «Κατέβασε ρολά» στην Ομόνοια, απομακρύνεται από το κέντρο

Πιθανό να κλείσουν και άλλα καταστήματα της αλυσίδας στο κέντρο λόγω των υψηλών ενοικίων και της χαμηλής κίνησης. Σε ποιες περιοχές θα ανοίξουν νέα καταστήματα.

Προσωρινή θα είναι η αναστολή λειτουργίας του Venetis Great στην πλατεία Ομονοίας, με τον όμιλο Βενέτη ωστόσο να αναδιαμορφώνει το αναπτυξιακό του πλάνο εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Σήμερα εγκαινιάζεται ένα νέο κατάστημα στη περιοχή της Ν. Ιωνίας, με τον όμιλο Βενέτη να στοχεύει στο άνοιγμα καταστημάτων εκτός κέντρου, ενώ δεν εγκαταλείπει τα σχέδια για νέα concept καταστημάτων το 2021, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο Business Daily, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του νέου καταστήματος στην Ομόνοια αποφασίστηκε καθώς «η ζημιά ήταν μεγαλύτερη από τα κέρδη που θα μπορούσε να αποφέρει στη συγκεκριμένη συγκυρία. Προφανώς και το κατάστημα θα ανοίξει ξανά μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά και αρχίσει να κινείται και πάλι ο κόσμος στο κέντρο».

Το Venetis Great αποτελεί τη ναυαρχίδα του ομίλου στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο αποτελεί ένα concept με υψηλό κόστος, καθώς εστιάζει στο φαγητό που παρασκευάζεται μέσα στο κατάστημα. Άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο και λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με στόχο να προσελκύσει εκτός από τους κατοίκους των Αθηνών και τους τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στη πρωτεύουσα, καθώς και τους εργαζόμενους στην περιοχή που θα ήθελαν να γευματίσουν εκτός γραφείου πριν επανέλθουν στη δουλειά τους.

Ο όμιλος Βενέτη έχει εξάλλου και το μεγάλο κατάστημα στον χώρο του ιστορικού καφε-εστιατορίου «ΝΕΟΝ» που παραμένει ακόμα ανοιχτό, ενώ σχεδιάζει και τη δημιουργία ενός ακόμη καταστήματος απέναντι από το Μπάγκειο που βρίσκεται το Venetis Great. Το Venetis Go αποτελεί ακόμα ένα concept store του ομίλου που πρόκειται να λειτουργήσει στο ισόγειο του ξενοδοχείου Μέγας Αλέξανδρος απέναντι από το Venetis Great θέλοντας να προσφέρει ακόμα μια διαφορετική πρόταση στους καταναλωτές του κέντρου.

Όλα τα πλάνα όμως δείχνουν να παραμένουν «παγωμένα», καθώς η κίνηση στην περιοχή της Ομόνοιας και του κέντρου γενικότερα «είναι απελπιστική, καθώς δεν κυκλοφορούν πλέον τουρίστες, ούτε οι φοιτητές, ενώ ο κόσμος δουλεύει από το σπίτι του, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η κίνηση στους δρόμους και τα καταστήματα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η προσωρινή αναστολή λειτουργίας μερικών ακόμα καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, αν συνεχίσουν να λειτουργούν με ζημιές.

Τα υψηλά ενοίκια αλλάζουν την στρατηγική του ομίλου

Πηγές της εταιρείας σημειώνουν πως τα υψηλά ενοίκια, σε συνδυασμό με το μισθολογικό κόστος δημιουργούν τις ζημίες αυτή την περίοδο. «Όπου υπάρχει μια ευελιξία θα είναι πολύ πιο εύκολο να προσαρμοστεί κάποιος στις συνθήκες της εποχής», αναφέρουν και τονίζουν πως τα υψηλά μισθώματα που ζητούν ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την συνέχιση της λειτουργίας κάποιων καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο ο όμιλος Βενέτη είχε ανακοινώσει το κλείσιμο πέντε καταστημάτων εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν δέχονταν να μειώσουν τα ενοίκια.

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, ο όμιλος Βενέτη διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ετοιμάζεται να προχωρήσει στο άνοιγμα νέων καταστημάτων στην Αθήνα και την επαρχία, με τη δημιουργία επίσης νέων concept stores, όπως το Veneti Go αλλά και το Cremeria Veneti που θα είναι το «όπλο» του ομίλου στην ανερχόμενη αγορά των καφέ - ζαχαροπλαστείων. «Όλα τα concepts προς ανάπτυξη ισχύουν κανονικά απλά δεν προχωρούν αυτή την περίοδο λόγω κορονοϊού», αναφέρεται από την εταιρεία.

Το νέο αναπτυξιακό πλάνο

Μετά από χρόνια προσπαθειών του ομίλου Βενέτη να αξιοποιήσει το ακίνητο στον πεζόδρομο της Μηλιώνη στο Κολωνάκι όπου στεγαζόταν το Jackson Hall, ένα σχέδιο που κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ο κορονοϊός έρχεται να καθυστερήσει κι άλλο το άνοιγμα του νέου Venetis Great. «Δεν πρόκειται να λειτουργήσει όσο υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες», αναφέρει η εταιρεία, που σημειώνει πως «τέτοια προτζεκτ είναι λογικό να έχουν παγώσει αυτή την περίοδο».

Οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και η έλλειψη εμπορικής κίνησης σε περιοχές του κέντρου έχουν οδηγήσει τον όμιλο Βενέτη στο άνοιγμα καταστημάτων που βρίσκονται σε περιφερειακές θέσεις. Ήδη ξεκίνησε με το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος ΒΕΝΕΤΗ FOOD HALL στη Νέα Ιωνία, ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη λειτουργίας κι άλλων καταστημάτων.

Σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό της πλάνο,  η εταιρεία προχωρά στη λειτουργία νέων καταστημάτων ή τη μετεγκατάσταση καταστημάτων της σε νέα ακίνητα, στα οποία οι όροι συνεργασίας και μίσθωσης  θα είναι προσαρμοσμένοι στα δεδομένα της σημερινής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο κατάστημα στη Νέα Ιωνία απορρόφησε τμήμα των εργαζομένων από τα πέντε καταστήματα ΒΕΝΕΤΗ που έκλεισαν τον Οκτώβριο, ενώ η ίδια πολιτική θα ακολουθηθεί και στα επόμενα νέα καταστήματα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τους χώρους εστίασης στην Εθνική Πινακοθήκη ανέλαβε η Βενέτης

Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση των χώρων εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης που προκηρύχθηκε στις 5 Ιανουαρίου, η προσφορά της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ υπερείχε κατά 80% σε σχέση με τη δεύτερη καλύτερη.
Agrotikos_Oikos_Spyrou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς «κάηκε» ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου από την πτώση της τουρκικής λίρας

Η εισηγμένη υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι δεν θα εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων που είχε στα βιβλία της από την τουρκική θυγατρική και τώρα κάνει αγώνα για επιβίωση.