ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Reggeborgh: Το νέο σχέδιο για την Ελλάκτωρ και η αλλαγή στη διοίκηση

Χρηματοδοτική υποστήριξη για βγει ο όμιλος από το αδιέξοδο και να εστιάσει στην ανάπτυξη υπόσχονται οι Ολλανδοί, ενώ τονίζουν ότι η διοίκηση Καλλιτσάντση δεν κατάφερε να φέρει την εξυγίανση και να ενισχύσει τη μετοχή.

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου της για την εξυγίανση και ανάπτυξη της Ελλάκτωρ έδωσε στη δημοσιότητα η ολλανδική Reggeborgh, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι, υπό τον όρο της αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, ώστε να βγει η Ελλάκτωρ από την κατάσταση της διαρκούς διαχείρισης κρίσης και να «ξεκλειδώσει» το αναπτυξιακό της δυναμικό.

Η κριτική της Reggeborgh στη διοίκηση Καλλιτσάντση «πατάει» στην κακή πορεία της μετοχής και των οικονομικών μεγεθών του ομίλου από τις 9 Ιουλίου 2018 και μετά, δηλαδή στην περίοδο μετά την αλλαγή της διοίκησης. Η Reggeborgh σημειώνει ότι η μετοχή είχε 2,02 ευρώ όταν άλλαξε η διοίκηση, τον Ιούλιο 2018, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, όταν το ολλανδικό fund συμφώνησε για την αγορά των μετοχών Μπόμπολα είχε υποχωρήσει στα 0,96 ευρώ, δηλαδή κατά 52%. Έκτοτε και μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, όταν έγινε η ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου, η μετοχή είχε αυξηθεί στα 1,37 ευρώ, περιορίζοντας τις απώλειες από τον Ιούλιο 2018 στο 30%. Με τον τρόπο αυτό, η Reggeborgh συσχετίζει την παρουσία της στη μετοχική σύνθεση της Ελλάκτωρ με τη βελτίωση της απόδοσης της μετοχής.

Όσον αφορά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών στην περίοδο της διοίκησης Καλλιτσάντση, η Reggeborgh παρουσιάζει τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών, τα EBITDA, τα καθαρά αποτελέσματα και το καθαρό χρέος και τη μόχλευση, που σκιαγραφούν τη μεγάλη επιδείνωση επί ημερών Καλλιτσάντση, την οποία επικαλούνται οι Ολλανδοί για να επιμείνουν στην ανάγκη αντικατάστασης της διοίκησης, στην κρίσιμη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου.

Τα βασικά μεγέθη της Ελλάκτωρ

ellaktor_megethi

 

Σύμφωνα με τη Reggeborgh, σήμερα η Ελλάκτωρ δεν είναι ένας ευυπόληπτος ηγέτης του κλάδου και χάνει σημαντικά πρότζεκτ. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της, έχει πολύ μεγάλη μόχλευση (υψηλός δανεισμός) και έλλειμμα ρευστότητας, ενώ υποβαθμίσθηκε από τους οίκους Fitch και S&P το 2020. Ο όμιλος χάνει προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία, ενώ βραχυπρόθεσμα εστιάζει στην κάλυψη των κενών ρευστότητας, αντί να αναπτύσσει δραστηριότητες με υψηλή απόδοση.

Στόχος της Reggeborgh, όπως σημειώνεται στην παρουσίαση, είναι η αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου με νέα στελέχη από την Ελλάδα, η συμμετοχή στην κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, υπό τον όρο ότι θα αντικατασταθεί το διοικητικό συμβούλιο με τα πρόσωπα που προτείνει η ολλανδική εταιρεία και, στη συνέχεια, η διενέργεια μιας ενδελεχούς μελέτης από τη νέα διοίκηση για την ανάλυση της οικονομικής και επιχειρηματικής κατάστασης του ομίλου. Η κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, ώστε να σταματήσει η διαρκής «μάχη» επιβίωσης, θα δώσει στο νέο μάνατζμεντ τους απαιτούμενους πόρους για να εστιάσουν στη δημιουργία αξίας, αντί να βρίσκεται ο όμιλος σε μια διαρκή κρίση, υποστηρίζουν οι Ολλανδοί, ενώ θα αναπτυχθεί ένας βιώσιμος στρατηγικός σχεδιασμός από το νέο συμβούλιο.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η Reggeborgh αναφέρει ότι θα πρέπει να εξορθολογισθεί ο ισολογισμός και να δημιουργηθεί οικονομική σταθερότητα, να υπάρξει επανεστίαση στην ανάπτυξη του ομίλου και στα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να αποκατασταθεί η οικονομική υγεία, ώστε να ανακτηθεί και η ανταγωνιστικότητα. Όπως τονίζεται, στόχος είναι να γίνει η Ελλάκτωρ μια αξιόπιστη και ευυπόληπτη εταιρεία ξανά, που θα εμπνέει υπερηφάνεια στους μετόχους.

Τα πέντε μέλη που προτείνει η Reggeborgh για το νέο διοικητικό συμβούλιο είναι ο γνωστός νομικός, Γιώργος Μυλωνογιάννης, ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, ως διευθύνων σύμβουλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς και τρία μη εκτελεστικά μέλη: οι μηχανικοί Δημήτρης Κονδύλης και Κωνσταντίνος Τουμπούρος και η Αθηνά Χατζηπέτρου, πρώην στέλεχος πολυεθνικών και σήμερα επικεφαλής της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Όσον αφορά την ίδια τη Reggeborgh, στην παρουσίαση τονίζεται ότι είναι ένας μη εισηγμένος σε Χρηματιστήριο επενδυτικός όμιλος της οικογένειας Βέσελς, με εξαιρετικό ιστορικό στα τριάντα χρόνια της δραστηριοποίησής της, ενώ έχει ενεργητικό που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, με περισσότερες από 20 μακροπρόθεσμες επενδυτικές τοποθετήσεις και περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της. Υποδομές, κατασκευές, real estate και χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών είναι οι τομείς στους οποίους επενδύει η Reggeborgh.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγριεύει η κόντρα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οριακή η διαφορά στις μετοχές

Ξεπέρασε το 29% η πλευρά Μπάκου - Καϋμενάκη, έντονη κινητικότητα την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την αύξηση. Κρίσιμη δίκη την Τρίτη για αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τους εφοπλιστές.