ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Απορρίφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ

Με μεγάλη διαφορά καταψηφίστηκε η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Σε υψηλούς τόνους η Γενική Συνέλευση. Τι λένε οι δύο πλευρές Καλλιτσάντση και Ολλανδών.

Σε ποσοστό 88,4% καταψήφισαν οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση της Reggeborgh, την οποία υπερψήφισε και η πλευρά των εφοπλιστών. Τώρα αναμένεται η ψηφοφορία επί της πρότασης των Ολλανδών για αλλαγή διοίκησης.

Σε υψηλούς τόνους – όπως ήταν αναμενόμενο – πραγματοποιείται η κρίσιμη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ για τη νέα διοίκηση και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δ. Μπάκος απέσυραν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει. 

Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης μιλώντας στη σημερινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης του ομίλου καθώς και στην κατάσταση που αναγκάστηκε να διαχειριστεί από την ανάληψη των καθηκόντων της. Όπως είπε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 50,4 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα της σημερινής συνέλευσης, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ομίλου και θα ενισχύσει το κομμάτι των κατασκευών και θα δώσει ένα «ικανό μαξιλάρι ασφαλείας» στον όμιλο.

Ο κ. Καλλιτσάντσης υπεραμύνθηκε των επιλογών της διοίκησης τα τελευταία 2,5 χρόνια αφήνοντας αιχμές πως το γεγονός ότι ο όμιλος έχει θετικά αποτελέσματα – όπως για παράδειγμα η πρόσφατη αξιολόγηση του ΙSS στη λίστα της οποίας η Ελλάκτωρ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις χαρακτηριζόμενη ως επιλογή χαμηλού ρίσκου με καλές επιδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καλλιτσάντσης άφησε αιχμές προς την Reggeborgh και την Invesco λέγοντας πως έχουν αντιληφθεί τη νέα εικόνα αυτή του ομίλου και αυτός είναι ο λόγος που θέλουν κυρίαρχη θέση, τονίζοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίες οι κινήσεις τους. Αναφερόμενος στην ψήφιση για την ΑΜΚ, υπογράμμισε ότι αυτές οι δύο εταιρείες είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών και αντιπρόσωπος Reggeborgh Invest, έκανε αναφορά στις διαδικασίες για τα ασφαλιστικά μέτρα μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας το συμβούλιο που προτείνεται από την ολλανδική Reggeborgh, λέγοντας πως η πλευρά της Invesco υιοθέτησε τις «αβάσιμες αιτιάσεις» της πλευράς της διοίκησης της Ελλάκτωρ και αποσύρθηκε από τη διαδικασία γνωρίζοντας πως δεν έχει το απαραίτητο νομικό έρεισμα. Επίσης έκανε αναφορά και σε καταγγελία και σε επίπεδο ΕΕ στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού από μικρομέτοχο της Ελλάκτωρ με αίτημα επίσης ασφαλιστικών μέτρων που όπως είπε απορρίφθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Εκφράζοντας τη θέση της Reggeborgh, ο κ. Σωτηρόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η πρόταση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναφέροντας πως η εταιρεία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο ΔΣ της Ελλάκτωρ που όπως σημείωσε «σπαράσσεται» ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αποχωρήσεις και δημόσιες αιχμές. Επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πώς το γεγονός ότι η πρόταση για την ΑΜΚ ήρθε αφού είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της Reggeborgh για αλλαγή ηγεσίας της Ελλακτωρ αφήνει αιχμές για τις προθέσεις του ΔΣ. Στο πλαίσιο των παραπάνω ανέφερε ότι η πλευρά των Ολλανδών ζητάει από όλους τους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση αυτή.

Σημειώνεται πως η Invesco, εταιρεία συμφερόντων των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να αναβληθεί η ΓΣ, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας το συμβούλιο που προτείνεται από την ολλανδική Reggeborgh.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ελλάκτωρ, με ξεχωριστή της ανακοίνωση, τονίζει πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αναγκαία, ως εκ τούτου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβολή στη λήψη της σχετικής απόφασης. 

Ειδικότερα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ είχε συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 7.1.2021, με θέμα την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Όπως είναι γνωστό, η ως άνω Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε για τις 27.1.2021. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αναγκαία, ως εκ τούτου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβολή στη λήψη της σχετικής απόφασης». 

Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ καλούνται για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια να αποφασίσουν για νέα διοίκηση. Στην αγορά κατασκευών τονίζουν πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τον ισχυρό όμιλο καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα, από τις παραχωρήσεις μέχρι την ενέργεια. Για παράδειγμα, στα τέλη Μαρτίου έχει μετατεθεί η προθεσμία κατάθεσης προσφοράς για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ ισχυρές κόντρες αναμένονται για τις νέες άδειες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταματά μέσα στο 2022 η «αιμορραγία» της Ελλάκτωρ από τις κατασκευές

Θετικές ταμειακές ροές από τις κατασκευές μέσα στο τρέχον έτος προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ε. Μπουλούτας, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανεβαίνει στα 3 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο έργα 13 δισ. ευρώ.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» στην αύξηση της Ελλάκτωρ παρά τις κόντρες των μετόχων

Με μεγάλη πλειοψηφία, 68%, εγκρίθηκε η ΑΜΚ κατά 120,5 εκατ. ευρώ από τη γενική συνέλευση, ενώ προηγήθηκαν έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις. Απορρίφθηκε το πρωί η αίτηση προσωρινής διαταγής των εφοπλιστών.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Αναβολή συνέλευσης, αμφισβητείται το ποσοστό των εφοπλιστών

Μετά τη σοβαρή εμπλοκή στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με τις μετοχές της Greenhill η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ πήρε αναβολή για την Πέμπτη 22 Απριλίου, κατόπιν αιτήματος της πλευράς Καλλιτσάντση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκτός Ελλάκτωρ η διοίκηση Καλλιτσάντση με ποσοστό 61% στην ψηφοφορία

Υπέρ της πρότασης Reggeborgh για αποπομπή της διοίκησης ευρεία πλειοψηφία των μετόχων, ενώ αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία για τον ορισμό νέας διοίκησης βάσει των προτάσεων των Ολλανδών.