ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.

Σήμερα, μία ημέρα πριν την αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση που θα κρίνει τη νέα διοίκηση, θα γίνουν περισσότερο σαφείς οι προθέσεις των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου και της πλευράς του διευθύνοντος συμβούλου Αναστ. Καλλιτσάντση.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι δύο εφοπλιστές, που διαθέτουν ήδη το 5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα εξασκήσουν το δικαίωμα τμηματικής αγοράς του 20,5% της εισηγμένης, αποκτώντας αρχικά το 12%. Το υπόλοιπο θα αγοραστεί τμηματικά μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. Χθες, για πρώτη φορά προχώρησε ο κ. Μπάκος σε δημόσια δήλωση για το θέμα της Ελλάκτωρ, στο Bloomberg, υποστηρίζοντας πως η αρνητική πορεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να αντιστραφεί.

Η πλευρά της σημερινής διοίκησης, υπό τον Αναστ. Καλλιτσάντση, εξακολουθεί να πορεύεται με υψηλούς τόνους, ανακοινώσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις. Αντίθετα οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν επιλέξει από την πρώτη στιγμή τους χαμηλούς τόνους και, μέχρι χθες το βράδυ, εμφανίζονταν σίγουροι πως θα επικρατήσουν στον proxy war, στην ψηφοφορία, της Τετάρτης και πως από την επόμενη ημέρα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει νέα διοίκηση. Με τη Reggeborgh τάχθηκε χθες, με δήλωσή του, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Δημήτρης Καλλιτσάντσης, ο οποίος βρισκόταν εδώ και καιρό σε διαμάχη με τον αδερφό του, που κορυφώθηκε το τελευταίο τρίμηνο.

Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, από την άλλη πλευρά, με συνέντευξή του την Κυριακή, επανέλαβε πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε εξυγίανση του ομίλου από αμαρτίες του παρελθόντος και βαθιά τομή στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει επικεντρωθεί στη «σύγκρουση συμφερόντων» και στα ζητήματα προστασίας του ανταγωνισμού, που θεωρεί πως υφίστανται επειδή η Reggeborgh ελέγχει και το 30,5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Θεωρεί, δηλαδή, πως το διοικητικό συμβούλιο που προτείνουν οι Ολλανδοί, με υποψήφιο διευθύνοντα σύμβουλο τον τέως πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο, δεν είναι ανεξάρτητο. Επικαλείται και πρόσφατη επιστολή που έστειλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Reggeborgh, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την οποία ζητεί στοιχεία για τη μετοχική σύνθεση, τη διοίκηση, κ.α.

Η άλλη πλευρά υπενθυμίζει πως ουδέποτε διόρισε η Reggeborgh δικά της μέλη στο Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που παραμένει το ίδιο εδώ και χρόνια. Προσθέτει πως για τα θέματα ανταγωνισμού που εγείρει η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει απευθυνθεί σε έγκριτους νομικούς και έχει εξασφαλίσει τη θετική τους εισήγηση.

Στις παρουσιάσεις που έκαναν τους τελευταίους μήνες οι Ολλανδοί προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη άλλων επενδυτών ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης επικεντρώνονται στις ζημιογόνες χρήστες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην απώλεια στελεχών, στο μεγάλο δανεισμό και στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας των τελευταίων ετών. Θεωρούν πως απαιτείται γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκειμένου να αντιμετωπιστούν μια για πάντα τα προβλήματα των τελευταίων ετών που δυσκολεύουν τη διεκδίκηση συμβάσεων. 

Ο κ. Αναστ. Καλλιτσάντσης, στην τελευταία συνέντευξή του απαντά πως «καλύψαμε τις ζημιές του παρελθόντος. Με την προτεινόμενη αύξηση των 50 εκατ. ευρώ εξυγιαίνουμε τον κλάδο της κατασκευής και ολοκληρώνουμε την ανάταξη του Ομίλου. Ο Όμιλος με συνολικά ταμειακά διαθέσιμα πάνω από €400 εκατ., που όμως προορίζονται καθαρά για αναπτυξιακές επενδύσεις, είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία». Οι Ολλανδοί υπενθυμίζουν πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποβαθμίστηκε πέρυσι δύο φορές από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και πως απαιτείται πολύ μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου από τα 50 εκατ. ευρώ που προτείνει η σημερινή διοίκηση.

Την τελική απόφαση θα πάρουν την Τετάρτη, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι οποίοι καλούνται για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια να αποφασίσουν για νέα διοίκηση. Στην αγορά κατασκευών τονίζουν πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τον ισχυρό όμιλο καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα, από τις παραχωρήσεις μέχρι την ενέργεια. Για παράδειγμα, στα τέλη Μαρτίου έχει μετατεθεί η προθεσμία κατάθεσης προσφοράς για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ ισχυρές κόντρες αναμένονται για τις νέες άδειες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του υγιούς ανταγωνισμού στις κατασκευές, ο Αν. Καλλιτσάντσης τόνισε, στη συνέντευξή του στο «Βήμα» τον κίνδυνο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ «να εμπλακεί σε μια ατελείωτη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων και ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Από την πλευρά του «στρατοπέδου» Καλλιτσάντση υπογραμμίζεται και το ενδεχόμενο να μπλοκαριστούν σημαντικά έργα, στα οποία θα είναι διεκδικητές η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην περίπτωση που η Reggeborgh επιτύχει την τοποθέτηση της διοίκησης που προτείνει για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Άλλες εταιρείες, υποστηρίζεται, ενδεχομένως να ζητήσουν τον αποκλεισμό και των δύο εταιρειών, με το νομικό επιχείρημα ότι ενεργούν συντονισμένα, ενώ η αρχή τέτοιων εμπλοκών θα μπορούσε να γίνει από το διαγωνισμό της Εγνατίας, που είναι το μεγαλύτερο έργο που βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «μάχη» της Ελλάκτωρ για την Αττική Οδό: Έργο «κλειδί» για την επόμενη ημέρα

Κρίσιμη για το μέλλον του ομίλου θεωρεί η διοίκηση της Ελλάκτωρ τη διατήρηση της Αττικής Οδού στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων. Σκληρός ανταγωνισμός στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένονται τουλάχιστον επτά διεκδικητές.
ΤΑΙΠΕΔ-Άρης Ξενόφος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προκλήσεις για τη νέα διοίκηση, αίνιγμα η αύξηση κεφαλαίου

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα που αντιμετωπίζει από την πρώτη ημέρα η διοίκηση υπό τον Άρη Ξενόφο μετά την επικράτηση της Reggeborgh στη γενική συνέλευση. Από μηδενική βάση εξετάζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γράμμα Καλλιτσάντση στο προσωπικό: Τι λέει για τη μεγάλη «μάχη» στην Ελλάκτωρ

Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ αναφέρεται στις μετοχικές εξελίξεις, την είσοδο των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη και τις επιδιώξεις Reggeborgh, την αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα του Ομίλου.