ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Αλλαγή διοίκησης στην Ελλάκτωρ ζητά ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος δηλώνει ότι απομακρύνθηκε με αυθαίρετο τρόπο από τη θέση του προέδρου της Άκτωρ Παραχωρήσεις. Πληρώνει οφειλή 2,11 εκατ. η Άκτωρ για να ξεμπλοκάρει τους λογαριασμούς της.

Καταιγιστικές είναι η εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, 48 ώρες πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση όπου θα δοθεί η «μάχη» μετόχων για τον έλεγχο του ομίλου, καθώς ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης καταγγέλλει ανοικτά ότι ο αδελφός του, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, τον απομάκρυνε από τη θέση του προέδρου της Άκτωρ Παραχωρήσεις με αυθαίρετο τρόπο και συντάσσεται με το αίτημα των Ολλανδών για αλλαγή διοίκησης στην Ελλάκτωρ. Την ίδια ώρα η εταιρεία επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της ότι προσωρινά δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της θυγατρικής Άκτωρ, λόγω παλαιότερων διαφορών με ιταλική κατασκευαστική.

Με μια παρέμβαση που δεν επηρεάζει ευθέως τους συσχετισμούς στη γενική συνέλευση, αφού ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης έχει ήδη συμφωνήσει να μεταβιβάσει τις μετοχές της Ελλάκτωρ που κατείχε από κοινού με τον αδελφό του, Αναστάσιο, στους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο, ο μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος του ομίλου αποδυναμώνει σοβαρά τους ισχυρισμούς Καλλιτσάντση περί σεβασμού στις αρχές της εταιρικές διακυβέρνησης από τη σημερινή διοίκηση και συντάσσεται με τους Ολλανδούς της Reggeborgh, που ζητούν την αντικατάσταση της διοίκησης.

Μεταξύ άλλων, ο Δ. Καλλιτσάντσης τονίζει ότι δεν ήταν δική του απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Άκτωρ Παραχωρήσεις, τονίζοντας ότι αυτό έγινε με εντολή του αδελφού του, Αναστάσιου Καλλιτσάντση, ενώ καταλήγει με την ευχή ότι «η Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου 2021, θα δώσει μία ισχυρή Νέα Διοίκηση στον Όμιλο».

Ειδικότερα, στη δήλωση που διένειμε στον Τύπο, ο Δ. Καλλιτσάντσης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κατά παρέκκλιση από τις αρχές της κίνησης Change4Ellaktor χωρίς καμία θεσμική πρότερη επαφή, την Τετάρτη 20.01.2021, με εντολή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ  Αναστασίου Καλλιτσάντση, απώλεσα την ιδιότητα του Προέδρου και μέλους του Δ.Σ. της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 100% θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. αν και καθ’ ημίσειαν μέτοχος της PEMANOARO Ltd.

Αυτά συμβαίνουν ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου 2021 όπου έχει τεθεί θέμα αλλαγής Διοίκησης του Ομίλου, σε μία περίοδο που η υφιστάμενη Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσπαθεί να πείσει ότι υπηρετεί την Αλήθεια, τη Διαφάνεια και την ευλαβική τήρηση των αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης, βασικό στόχο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor που στη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου 2018, κέρδισε την εμπιστοσύνη και την ψήφο της πλειοψηφίας των μετόχων.

Η σταδιακή και ουσιαστική απόκλιση από τους στόχους και τους σκοπούς της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor, που εξακολουθεί να συντελείται  από τη σημερινή Διοίκηση του Ομίλου, οδήγησε στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου 2021, και υπήρξε μία από τις αιτίες των διαφωνιών μου  με την σημερινή Διοίκηση του Αναστασίου Καλλιτσάντση, με κορύφωση την παραίτησή μου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Εν τούτοις ο σύνδεσμός μου με την Εταιρεία που συμμετείχα μετοχικά και εργάσθηκα συνεχώς για 40 έτη, παραμένει ισχυρός και λυπάμαι βαθιά για την σοβούσα κρίση.

Εύχομαι και πιστεύω ότι η Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου 2021, θα δώσει μία ισχυρή Νέα Διοίκηση στον Όμιλο που θα αποκαταστήσει την ηρεμία και την συγκέντρωση στο πραγματικό έργο, που θα αποδώσει αξία στους μετόχους, καθοδήγηση και ασφάλεια στους εργαζόμενους, και εμπιστοσύνη στους συνεργάτες και στους πελάτες της Μεγάλης αυτής Εταιρείας».

Κατάσχεση σε λογαριασμούς της Άκτωρ

Εν τω μεταξύ, η Άκτωρ αντιμετωπίζει προβλήματα που συνδέονται με παλαιότερες οικονομικές διαφορές για το έργο του Αερολιμένα της Ντόχα, στο Κατάρ. Η Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε δικαστική απόφαση για κατάσχεση ποσού περίπου 2,11 εκατ. ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της θυγατρικής, κατόπιν σχετικού αιτήματος ιταλικής κατασκευαστικής, σημειώνοντας ότι το ποσό θα πληρωθεί από την Άκτωρ, προκειμένου να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί της, παρά το γεγονός ότι αφορά οφειλή όλων των εταίρων της κοινοπραξίας, στην οποία η Άκτωρ συμμετείχε με ποσοστό 36%.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Άκτωρ αναφέρει:

«Σε συνέχεια δημοσιεύματος που αναρτήθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στον ηλεκτρονικό Τύπο και κάνει λόγο για «μπλοκάρισμα» λογαριασμών της ΑΚΤΩΡ, με σκοπό την αποκατάσταση των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου ζητήματος, η εταιρεία διευκρινίζει ότι:

Το συγκεκριμένο θέμα αφορά σε ενέργειες που έχει εκκινήσει από το 2014 η ιταλική εταιρεία Cimolai κατά των υπολοίπων μελών της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ -- Al Darwish Engineering WLL (Κατάρ) - Cybarco Ltd (Κύπρος), για έργο στο Διεθνή Αερολιμένα της Ντόχα στο Κατάρ.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, έπειτα από διάφορες διαιτητικές αποφάσεις που μεσολάβησαν, έγινε δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση που είχε καταθέσει η Cimolai για αναγνώριση και εκτέλεση παλαιότερων αποφάσεων και κρίθηκαν εκτελεστές διαιτητικές αποφάσεις κατά της ΑΚΤΩΡ, για την είσπραξη ποσού €2.111.258,01.

Παρά το γεγονός, ότι η οφειλή αφορά συνολικά στην προαναφερθείσα κοινοπραξία, στην οποία η ΑΚΤΩΡ μετέχει με ποσοστό 36%, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου 2021, περισσότερο από ένα μήνα δηλαδή μετά την παραπάνω απόφαση, η Cimolai επέλεξε να προχωρήσει σε συντηρητική κατάσχεση του ποσού των €2.111.258,01 μόνο από την ΑΚΤΩΡ.

Η ΑΚΤΩΡ δηλώνει πως έχει ήδη μεριμνήσει για την άμεση καταβολή του συγκεκριμένου ποσού τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την τυπική αποκατάσταση του προσωρινού ζητήματος των λογαριασμών της, επιφυλασσόμενη παράλληλα προφανώς παντός νομίμου δικαιώματός της».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Καμπάνα» 31,5 εκατ. δολ. στην Ελλάκτωρ από διαιτησία έργου στο Κατάρ

Υπεργολάβος δικαιώθηκε σε διεκδίκηση οφειλής 98,5 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία που κατασκεύασε το μετρό στην Ντόχα, όπου η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει με ποσοστό 32%. Θα υποβληθεί αγωγή ακύρωσης της απόφασης.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε το Ενημερωτικό για την αύξηση της Ελλάκτωρ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης της Ελλάκτωρ το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα αξιοποιηθούν για την εξυγίανση του μεγάλου ασθενούς του ομίλου, του τομέα των κατασκευών.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κύκλοι Ελλάκτωρ: Δεν εξουσιοδότησε την Greenhill η Aeolus στη ΓΣ

Η GreenHill, σύμφωνα με κύκλους της Ελλάκτωρ, παραλείπει να δημοσιοποιήσει την κατάστασή των δικαιούχων ψήφου  παριστάνοντας πως δεν αντιλαμβάνεται τα ανωτέρω αυτονόητα ακόμα και για πρωτοετή Νομικής Σχολής.