ΓΔ: 807.99 0.30% Τζίρος: 2.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:37:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
Πηγή: Τέρνα Ενεργειακή

Τέρνα Ενεργειακή: Το deal με τους Αυστραλούς και το crash test της αποτίμησης

Οι προχωρημένες συζητήσεις με τη Macquarie και οι υπολογισμοί των αναλυτών για την αποτίμηση του deal, με βάση την πρόσφατη συμφωνία για την Άνεμος και τις διεθνείς τάσεις. Τι θα κερδίσει η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το ενδεχόμενο απόκτησης της Τέρνα Ενεργειακή από τους Αυστραλούς της Macquarie κερδίζει έδαφος και πολλοί από την αγορά υποστηρίζουν ότι δεν θα αργήσουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Τόσο η ανοδική πορεία  της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο (+43%) μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον για τις αγορές, όσο και η επιβεβαίωση των φημών για συζητήσεις με αξιόπιστους επενδυτές από την πλευρά της εταιρείας, πιστοποιούν ότι μετά τον Άνεμο της Ελλάκτωρ που πέρασε στη Motor Oil άλλο ένα deal -πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά- στον τομέα της καθαρής ενέργειας βρίσκεται προ των πυλών.

Και όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, η αποτίμηση της υπό εξαγορά εταιρείας απασχολεί όχι μόνο τους ενδιαφερόμενους αλλά και την επενδυτική κοινότητα.

Η πρόσφατη συμφωνία για την εξαγορά της Άνεμος είναι ένα σημείο αναφοράς (benchmark) αν και μη εισηγμένη εταιρεία, καθώς είχε απορροφηθεί από την Ελλάκτωρ.

Η αποτίμηση του 1 δισ. ευρώ στην οποία θα γίνει η αγοραπωλησία (καθαρός δανεισμός και equity) δείχνει ότι ο αγοραστής αποτίμησε την εταιρεία 12 φορές τα EBITDA του 2021 (περίπου 85 εκατ ευρώ). Η Άνεμος έχει εγκατεστημένη ισχύ περί τα 495MW.

Στην περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακή, που είναι εισηγμένη, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Συμβαδίζει δηλαδή με την αποτίμηση της Άνεμος, αφού τα 2 δισ. ευρώ αξία παραπέμπουν σε 12,3 φορές τα EBITDA του 2021 (περίπου 162 εκατ ευρώ). Με τη διαφορά βέβαια ότι η Τέρνα Ενεργειακή έχει εγκατεστημένη ισχύ 895MW.

Οι τελευταίες εξαγορές στον κλάδο των ΑΠΕ σε Ιταλία (Falck) και Ισπανία (Eolia) έγιναν με δείκτη 14 φορές τα EBITDA. Σε αυτή την περίπτωση η αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακή ανεβαίνει στα 2,3 δισ. ευρώ. Αν πάλι λάβουμε υπόψη το τελευταίο report της Εθνικής Χρηματιστηριακής για την εταιρεία που δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή τα 25 ευρώ, η αποτίμηση εκτοξεύεται στα 2,8 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή έχει αναθεωρήσει της εκτιμήσεις της (έδινε τιμή στόχο τα 15 ευρώ) ώστε να συμπεριλάβει και τα καινούργια έργα που πρόκειται να μπουν την περίοδο 2022-26. Ειδικότερα, η Εθνική προβλέπει για την Τέρνα Ενεργειακή, EBITDA στα 166 εκατ για το 2022, 195 εκ. ευρώ για το 2023 και 251 εκ. ευρώ για το 2024.

Αποτίμηση έως τα 20 ευρώ βλέπουν οι αναλυτές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, στην περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακή, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 2 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στα 17,3 ευρώ, για εγκατεστημένη ισχύ στα 900MW είναι μια δίκαιη αποτίμηση.

Ισχυρίζονται όμως ότι μπορεί να δούμε και υψηλότερες τιμές κοντά στα 20 με 21 ευρώ ανά μετοχή, αν συμπεριληφθούν τα νέα έργα που έχει δρομολογήσει η εταιρεία. Δηλαδή αποτίμηση μεταξύ 2,3 έως 2,4 δισ. ευρώ για το 100% των μετοχών. Επισημαίνουν μάλιστα το παράδειγμα την ισπανικής Soleria που χθες διαπραγματεύονταν προς 17,5 φορές τα EBITDA και προσθέτουν ότι δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός πως  η Τέρνα Ενεργειακή μοιράζει περίπου 40 εκατ. ευρώ το χρόνο σε μερίσματα σε επαναλαμβανόμενη βάση προσφέροντας 2% μερισματική απόδοση.

Γενικότερα οι αποτιμήσεις στον κλάδο των ΑΠΕ έχουν εκτοξευτεί, αφού η στροφή των κρατών στην πράσινη ενέργεια θα καταστήσει τις ΑΠΕ κυρίαρχες στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα. Επίσης, αυτές οι μορφές ενέργειας προσφέρουν καθορισμένες τιμές, εξασφαλισμένα έσοδα και «κλειδωμένες» αποδόσεις για τους επενδυτές.

Οι στόχοι και οι κίνδυνοι έως το 2029

Στο investor day στην αρχή της εβδομάδος, η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή περιέγραψε την επόμενη μέρα για την εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας τόνισε πως μέχρι το 2025 η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 3,3 GW και έως το 2029 τα 6,4GW. Για το πρώτο βήμα θα απαιτηθούν επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ και για το δεύτερο επιπλέον επενδύσεις 3,6 δις. ευρώ.

Στην πλήρη ανάπτυξη της εγκατεστημένης ισχύος, τα EBITDA του ομίλου θα ανέλθουν σε 700 εκατ. ευρώ.  Εμβληματικά έργα που θα γίνουν είναι η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αιτωλοακαρνανία 680ΜW, το αιολικό πάρκο 330MW στον Καφηρέα, το φωτοβολταϊκό δυναμικότητας 470MW στη Θεσσαλία και το υβριδικό έργο (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας) στην Κρήτη δυναμικότητας 153MW. Η διοίκηση υποστηρίζει πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές, οι επιδοτήσεις -ορισμένα έργα είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ ως έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος- και η σύναψη δανεισμού θα χρηματοδοτήσουν χωρίς πρόβλημα τις επενδύσεις.

Εδώ βεβαίως υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, δεδομένου ότι ο χρόνος υλοποίησης των επενδύσεων εκτείνεται  έως το 2029. Έως τότε μπορεί το κόστος χρήματος να έχει αυξηθεί τόσο, ώστε οι «κλειδωμένες» ταρίφες να μην εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επένδυσης,

Οι κερδισμένοι του deal

Αν πραγματοποιηθεί το deal μεταξύ Macquarie και Τέρνα Ενεργειακής μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ελέγχει το 37,3% της Τέρνα Ενεργειακή. Τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση του ποσοστού του θα του επιτρέψουν να εκτελέσει απρόσκοπτα σημαντικά έργα -δημόσια και ιδιωτικά- που έχει αναλάβει και έχουν ανεβάσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα 4,9 δισ. ευρώ.

Εκτός από δημόσια έργα αξίας 1,7 δισ. ευρώ  υπάρχει και κατασκευαστικό αντικείμενο που εντάσσεται στον όμιλο μέσω έργων Παραχωρήσεων - ΣΔΙΤ  στα οποία έχει ήδη ή πρόκειται να επενδύσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, το ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό, η Εγνατία Οδός κ.α.

Παράλληλα, ο Γιώργος Περιστέρης  πουλώντας το 11% που κατέχει στην Τέρνα Ενεργειακή θα είναι σε θέση να εδραιώσει τη θέση τους ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κερδισμένος θα είναι και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος είχε αποκτήσει το 6% της Τέρνα Ενεργειακή ένα χρόνο πίσω, σε σαφώς χαμηλότερη αποτίμηση από τη σημερινή.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η  Macquarie ήταν ένα τραπεζικό και ασφαλιστικό γκρουπ με έδρα την Αυστραλία που  δανειοδοτούσε επενδυτικά funds ώστε να τοποθετούνται σε υποδομές. Στην πορεία, όμως, είδε πως δάνειζε τους πελάτες με επιτόκιο 3% και εκείνοι από το asset που αγόραζαν ελάμβαναν αποδόσεις 6%-7%.

Έτσι, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν το δικό τους fund υποδομών. Και δεν λάθεψαν, αφού σήμερα είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων υποδομής στον κόσμο με περισσότερα από 737 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Στην Ελλάδα έγινε γνωστή από την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ συμμετέχει και σε κοινοπραξία που διεκδικεί την Αττική Οδό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GEK TERNA, TERNA ENERGIAKI, George Peristeris, Giorgos Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Δεν σχεδιάζουμε έκδοση ομολόγου ή αύξηση κεφαλαίου

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των επενδύσεων υποστηρίζει ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο ρόλος της νέας θυγατρικής για τις δραστηριότητες στις παραχωρήσεις και το διευρυμένο κατασκευαστικό αντικείμενο της ΤΕΡΝΑ.
GEK TERNA, Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περιστέρης: Αξιολογούμε το ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή τόνισε πως ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ και επανέλαβε τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 6,4GW έως το 2029. Μέρισμα 0,34 ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς άφησε τον άνθρακα η γερμανική RWE, γιατί ποντάρει σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Οι συμφωνίες με τη ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά και με τα ΕΛΠΕ για υπεράκτια αιολικά πάρκα αναδεικνύουν την ξεχωριστή θέση που έχει η Ελλάδα στο επενδυτικό πρόγραμμα της γερμανικής εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δ. Κούτρας: Η Intrakat θα συμμετέχει στο διαγωνισμό για την Αττική Οδό

Στροφή εκτός από τις κατασκευές σε ΑΠΕ, διαχείριση σκουπιδιών και real estate. Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2022. Ο Σ. Κόκκαλης θα αποφασίσει για τις προτάσεις εξαγοράς που έχει δεχθεί η εταιρεία