ΓΔ: 892.04 -2.28% Τζίρος: 19.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΠΑ

Προχωρά ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ παρά την αναβολή της δίκης με ELFE

Τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί η έφεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην υπόθεση με την ELFE, αλλά δεν επηρεάζεται ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης. Δεν αποκλείεται αναβολή για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία.

Αναβολή για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πήρε η εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την υπόθεση με την ELFE μετά από σχετικό αίτημα της ELFE. Η μετάθεση της εκδίκασης έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα αναφορικά με τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ωστόσο πηγές κοντά στη διαδικασία, αποκλείουν το ενδεχόμενο αναβολής του διαγωνισμό για τον παραπάνω λόγο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ωστόσο το ενδεχόμενο καθυστερήσεων για άλλους λόγους, όπως θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Η έφεση της ΔΕΠΑ αφορούσε στην πρωτόδικη απόφαση του Οκτωβρίου του 2019 με την οποία επιδικάστηκε στην ELFE αποζημίωση ύψους 61 εκ. ευρώ για τη ρήτρα πετρελαίου στην τιμολόγηση φυσικού αερίου που πωλούσε στο εργοστάσιο της Καβάλας. Στην ίδια συνεδρίαση το Πρωτοδικείο αποφάσισε και αναφορικά με την αγωγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της ELFE για οφειλές που δεν είχαν καταβληθεί ύψους 86 εκ. ευρώ, την καταβολή 60 εκ. ευρώ από την Elfe προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η ELFE  έχει επίσης ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του 2019, που έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο του 2021 και είναι πιθανό να εκδικαστεί μαζί με την έφεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την  ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί 7 επενδυτικά σχήματα: τα  ΕΛΠΕ με την Edison, η Motor Oil σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, η Mytilineos, ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, η C.G.Gas Ltd, η Shell Gas και η MET Holding.

Πηγές κοντά στη διαδικασία θεωρούν ότι η υποβολή των προτάσεων θα προχωρήσει κανονικά με ό,τι προβλέπεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν εκκρεμοδικίες. Ωστόσο υπάρχει η ανησυχία ότι ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της ELFE μπορεί να προκαλέσει ένα νέο γύρο  διεκδικήσεων για τη ρήτρα πετρελαίου στις τιμές πώλησης αερίου και από άλλους, κάτι που ενδεχομένως θα επηρεάσει και την αποτίμηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί πηγαίνουν πίσω οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών

Το πρώτο τρίμηνο 2021 μετατίθεται η κατάθεση προσφορών, καθώς παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως η δικαστική απόφαση για τα χρέη της ELFE και ο καθορισμός τιμολογίων για τα δίκτυα διανομής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον από 9 επενδυτικά σχήματα για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Δ. Σ. του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Με σύνθημα «Ενέργεια που μας πάει μπροστά» στη ΔΕΘ

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο περίπτερο της εταιρείας στη ΔΕΘ και να πληροφορηθούν με τη βοήθεια διαδραστικού βίντεο για τις χρήσεις του φυσικού αερίου στην καθημερινότητά τους.
DEPA Emporias, Fysiko Aerio, Polyxroniou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η απολιγνιτοποίηση ενισχύει τον ρόλο του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Πολυχρονίου,  συντονιστή διευθυντή Δραστηριοτήττων Στρατηγικής και Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το φυσικό αέριο αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των συμβατικών μορφών ενέργειας και των ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΑΙΠΕΔ: H ITALGAS προτιμητέος επενδυτής για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου απεδέχθη την οικονομική προσφορά των 733 εκατ. και ανακήρυξε την ITALGAS SpA ως προτιμητέο επενδυτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά.