ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΠΑ

Δικαίωση ΔΕΠΑ εμπορίας έναντι της ELFE αλλά δεν προχωρά ο διαγωνισμός

Στον Άρειο Πάγο προσφεύγει η ELFE μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών υπέρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας, διατηρώντας ανοιχτή τη δικαστική διαμάχη που είχε «παγώσει» τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Χωρίς ουσιαστική αλλαγή στην πρόοδο του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έρχεται η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία δικαιώνει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη δικαστική διαμάχη με την ELFE, για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010 – 2015, καθώς η τελευταία ανακοίνωσε την απόφασή της να προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε ότι υπήρξε απόφαση του Εφετείου για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010 – 2015. Η απόφαση του Εφετείου μετά τη συνεκδίκαση των εφέσεων που είχαν καταθέσει ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019, κάνει δεκτή την έφεση και την αγωγή ΔΕΠΑ για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας και απορρίπτει πλήρως την έφεση και την αγωγή της ELFE. 

Απαντώντας στην απόφαση αυτή ELFE έβγαλε με τη σειρά της ανακοίνωση για την προσφυγή της στον Άρειο Πάγο, όπου σημειώνει ότι η «εταιρεία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Διατηρεί όμως σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα της δικαστικής κρίσης και το βάσιμο των παραδοχών στις οποίες εδράζεται η απόφαση. Για αυτούς τους λόγους θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της ενώπιον του Αρείου Πάγου με τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια θα λάμψει και ότι θα δικαιωθεί όπως έγινε, άλλωστε, και στην εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό».

Τι σημαίνουν όμως αυτά για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας; Στα άμεσα επόμενη βήματα θα είναι η μελέτη του σκεπτικού της απόφασης αλλά και της προσφυγής της ELFE στον Άρειο Πάγο, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Με ανοιχτή ωστόσο ακόμα τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρείες είναι πιθανό το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο, οδηγώντας έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό σε αδιέξοδο. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο λέει πως θα πρέπει να τελεσιδικήσει η ανοιχτή αυτή διαμάχη πριν προχωρήσουν τα επόμενα βήματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα ενδεχόμενα για την πορεία του διαγωνισμού αυτού φαίνεται πως είναι εντελώς ανοιχτά. Με την ενεργειακή κρίση ωστόσο των τελευταίων μηνών, υπήρξαν ακόμα και αναφορές ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη διατήρηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπό κρατικό έλεγχο προκειμένου να προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ έχει παγώσει τη διαγωνιστική διαδικασία στο τελευταίο στάδιο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Τα σχήματα που είχαν προκριθεί από τις προηγούμενες φάσεις είναι τα  ΕΛΠΕ με την Edison, η Motor Oil σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, η Mytilineos, ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, η C.G.Gas Ltd, η Shell Gas και η MET Holding.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωρά ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ παρά την αναβολή της δίκης με ELFE

Τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί η έφεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην υπόθεση με την ELFE, αλλά δεν επηρεάζεται ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης. Δεν αποκλείεται αναβολή για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί πηγαίνουν πίσω οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών

Το πρώτο τρίμηνο 2021 μετατίθεται η κατάθεση προσφορών, καθώς παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως η δικαστική απόφαση για τα χρέη της ELFE και ο καθορισμός τιμολογίων για τα δίκτυα διανομής.
Karagiannakos-ICGB-DEPA Emporias
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB

Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς αποτελεί την εναλλακτική οδό διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου, τόνισε ο Δρ Κων. Καραγιαννάκος.
DEPA Emporias-Fisikon-CNG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας με ΑΓΓΕΛΑΚΗ για μείωση των ρύπων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ θα αντικαταστήσει σταδιακά όλα της τα φορτηγά με οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο. H ΔΕΠΑ Εμπορίας, διαθέτει το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων με φυσικό αέριο κίνησης CNG Fisikon.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα project της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ενισχύουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη

Όλα τα κρίσιμα έργα υποδομών, συνθέτουν ένα πλέγμα ασφάλειας εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα λειτουργούν σε συνέργεια μεταξύ τους αλλά και με άλλες υποδομές, και η Ελλάδα αποκτά καθοριστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις.