ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πώς θα γίνει η Ελλάδα έδρα για τις πολυεθνικές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το επιτυχημένο μοντέλο της Σόφιας για την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών, οι μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες της Ελλάδας και τα σχέδια της κυβέρνησης.

«Η Βουλγαρία και συγκεκριμένα η Σόφια έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση κι εγκατάσταση εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής. Για να γίνει αυτό εργάστηκαν άνθρωποι, καταρτίστηκαν πολιτικές και δημιουργήθηκαν οι απαιτούμενες υποδομές. Στην Ελλάδα, όπου το ανθρώπινο δυναμικό υπερεπαρκεί, δεν έγινε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια».

Τα λόγια αυτά ανήκουν σε στέλεχος της αγοράς ακινήτων, σχολιάζοντας την ένδεια πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κατά συνέπεια και της αγοράς γραφείων, δεδομένου ότι μια συγκροτημένη πολιτική προσέλκυση ξένων επιχειρηματικών ομίλων στην χώρα, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για σύγχρονα κτίρια γραφείων, ακριβώς όπως έγινε όχι μόνο στη Σόφια, αλλά και σε άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες.

Στις εν λόγω χώρες, οι κυβερνήσεις σχεδίασαν πολιτικές στοχευμένες ακριβώς στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργήσουν τις έδρες τους εκεί. Στο πλαίσιο αυτό προσέφεραν σημαντικά κίνητρα, όχι μόνο φορολογικά και οικονομικά, αλλά επίσης και για την ανάπτυξη των σχετικών κτιρίων γραφείων.

Στην Ελλάδα, ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μια αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη ΔΕΘ έχει ιδιαίτερη σημασία. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων. Ταυτόχρονα, δημιουργεί συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

Εγκατάσταση ξένων ομίλων

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, υπάρχει ήδη στις σκέψεις της κυβέρνησης η ανάπτυξη μιας συνεκτικής πολιτικής, που δεν θα σκοπεύει μόνο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά θα στοχεύει και στην εγκατάστασή των ξένων ομίλων στην Ελλάδα, εξέλιξη που θα είχε πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία, με άμεσο κέρδος στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, θα βοηθούσε και στην ανάσχεση του «brain drain», δηλαδή της φυγής νέων στελεχών κι επιστημόνων στο εξωτερικό και πιθανώς να ευνοούσε και την επιστροφή μερικών εξ αυτών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς για να συμβούν τα παραπάνω, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συστηματικό lobbying εκτός Ελλάδας, έχοντας παράλληλα στα χέρια της τα απαιτούμενα διαπραγματευτικά «όπλα» για να πείσει για την πρότασή της τους ξένους ομίλους. Η χώρα πάντως έχει τις προοπτικές για να επιτύχει, καθώς υπάρχουν τόσο οι απαιτούμενες υποδομές, όσο και το ποιοτικό εργατικό δυναμικό, που ζητούν οι πολυεθνικές εταιρεέις. Μέχρι σήμερα όμως απουσίαζε ένα σταθερό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Αν πάντως οι εξαγγελίες δεν μείνουν στα λόγια, όπως άλλες φορές, οι δυνατότητες είναι δεδομένες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού κατευθύνονται επενδύσεις 600 εκατ. από την Prodea σε ακίνητα

Σε πράσινα κτήρια στρέφει το 87% των επενδύσεών της η κορυφαία εταιρεία ακινήτων. Η διοίκηση προαναγγέλλει κινήσεις για την αύξηση της διασποράς της μετοχής, καθώς ένας μέτοχος ελέγχει σήμερα σχεδόν 98%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της REDS με την IKEA για το ακίνητο στο κέντρο του Βουκουρεστίου

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την από κοινού ανάπτυξη του ακινήτου, το οποίο θα ενοποιηθεί με όμορο ακίνητο του σουηδικού ομίλου για να δημιουργηθεί συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών.
lagonisi-resort-hotel
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Μαντωνανάκη εναντίον ΕΤΑΔ: Το σίριαλ με αποφάσεις εκατομμυρίων

Τι αποκαλύπτουν οι λογιστικές καταστάσεις της ΕΤΑΔ για τις διαδοχικές αποφάσεις διαιτησίας που έχουν επιδικάσει τεράστια ποσά στον ξενοδοχειακό όμιλος για την υπόθεση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Λαγονήσι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί κατεβαίνουν στην οδό Πειραιώς οι ισχυροί κατασκευών και ακινήτων

Το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ και η ανάπλαση του ιστορικού εργοστασίου της Βιοχάλκο θα αλλάξουν το πρόσωπο της οδού Πειραιώς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαγνήτης επενδύσεων τα logistics: 400.000 τ.μ. νέων αποθηκών στο Θριάσιο

Μεγάλα κεφάλαια από ελληνικούς και ξένους ομίλους θα ανεβάσουν σχεδόν κατά 600% την επιφάνεια των νέων αποθηκευτικών χώρων. Ποιες εταιρείες κινούνται δραστήρια. Στη Βουλή η σύμβαση για το εμπορευματικό κέντρο.