ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποια «φιλέτα» της αγοράς ακινήτων βγαίνουν προς πώληση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μεγάλα κτίρια γραφείων πωλούνται από την Prodea Investments, ενώ η Εθνική Leasing αναζητεί αγοραστές για το πρώην κτίριο του ΔΟΛ και τον πολυκινηματογράφο της Λ. Συγγρού.

Συνωστισμός ξένων funds κι εγχώριων θεσμικών επενδυτών παρατηρείται ενόψει της νέας «σοδειάς» κτιρίων - «φιλέτων», που οδεύουν προς πώληση τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ασφαλώς τέσσερα κτίρια γραφείων επιφάνειας της τάξεως των 35.000 τ.μ., που επιδιώκει να πωλήσει η Prodea Investments. Η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων επιδιώκει την μείωση της εξάρτησής της από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία πώλησης των εν λόγω ακινήτων, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ. Όλα τα ακίνητα είναι μισθωμένα στον όμιλο της Εθνικής.

Αντίστοιχα, η Εθνική Leasing «τρέχει» αυτήν την περίοδο δύο διαγωνισμούς για την πώληση του πρώην κτιρίου του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) στην οδό Μιχαλακοπούλου, αλλά και του κτιρίου που στέγαζε τον πολυκινηματογράφο Odeon Starcity στην Λ. Συγγρού, πλησίον της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Λ. Συγγρού.

Η ελάχιστη τιμή πώλησης για το πρώτο ακίνητο, εμβαδού 15.000 τ.μ. έχει οριστεί σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο, επιφάνειας 21.000 τ.μ., σε 22 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αμφότερα τα ακίνητα έχουν ήδη προσελκύσει το αρχικό ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ πιθανή είναι και η αλλαγή χρήσης, τουλάχιστον σε κάποιο εξ αυτών, δεδομένου ότι αμφότερα μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, «παίκτες» που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά αναμένεται να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους, διαθέτοντας ισχυρή ρευστότητα και «ποντάροντας» στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τα επόμενα χρόνια, τόσο σε επίπεδο αξιών, όσο και σε επίπεδο ενοικίων, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο αυξήσεων, μετά από τις σημαντικές αναθεωρήσεις των μισθωτηρίων, που σημειώθηκαν καθ' όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Τα επενδυτικά private equity funds Brooklane Capital και Dromeus Capital (GreCo Fund) αναμένεται να κινηθούν ιδιαίτερα επιθετικά το επόμενο διάστημα, ενώ σημαντικές κινήσεις αναμένεται να πραγματοποιήσει και η μη εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει συσταθεί από τον ιδρυτικό εταίρο της Brevan Howard, κ. Τρύφωνα Νάτση και έχει συγκεντρώσει σημαντική ρευστότητα.

Στόχος της Orilina Properties, της οποίας ηγείται πλέον διοικητικά ο κ. Μάριος Αποστολίνας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Intercontinental International, είναι η δημιουργία ενός σημαντικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων την επόμενη διετία, προκειμένου στη συνέχεια να εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η πρώτη της κίνηση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν εξαγόρασε αντί 25,5 εκατ. ευρώ το ακίνητο, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ, στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Νέας Κηφισιάς.

Αντίστοιχα, η Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει δρομολογήσει τη δεύτερη διαδοχική αύξηση κεφαλαίου σε διάστημα λίγων μηνών, ύψους 72,6 εκατ. ευρώ, έναντι 22 εκατ. ευρώ, που ήταν το ύψος της προηγούμενης αύξησης, κινείται στην αγορά για την απόκτηση νέων ακινήτων. Ήδη, κατά την διάρκεια του 2019, η εισηγμένη εταιρεία της οποίας βασικός μέτοχος είναι ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Varde Partners έχει δαπανήσει κεφάλαια άνω των 65 εκατ. ευρώ.

Το 2019 αναμένεται να καταγραφεί νέο ιστορικό υψηλό συναλλαγών στην αγορά επενδυτικών ακινήτων, με τον όγκο των συναλλαγών να εκτιμάται από στελέχη της αγοράς, ότι θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ, ιδίως εφόσον ολοκληρωθούν και οι παραπάνω αγοραπωλησίες.

Μία από τις σημαντικότερες φετινές συναλλαγές αφορά στην πώληση ενός χαρτοφυλακίου γραφείων της Alpha Bank, το οποίο περιλάμβανε κυρίως πρώην ακίνητα της Μπ. Βωβός - Διεθνής Τεχνική. Αγοραστής του εν λόγω «πακέτου», ήταν το αμερικανικών συμφερόντων fund Brook Lane Capital, προσφέροντας 95 εκατ. ευρώ, στον σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το σημαντικότερο από τα ακίνητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου ήταν το κτίριο των 17.000 τ.μ., όπου διατηρεί τα κεντρικά του γραφεία ο όμιλος Vodafone, στην οδό Εθν. Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι. Το Brook Lane απέκτησε και το κτίριο που μισθώνει η Microsoft Hellas στην Λ. Κηφισίας 219-221 στο Μαρούσι, αντί ποσού 12 εκατ. ευρώ.

Ποσό που προσέγγισε τα 120 εκατ. ευρώ κατέβαλλε και η Grivalia, λίγο πριν ανακοινωθεί η συγχώνευσή της με απορρόφηση από τον τραπεζικό όμιλο Eurobank. Η εταιρεία απέκτησε τέσσερα ακίνητα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτης, συνολικού εμβαδού 90.000 τ.μ. σε Άλιμο και Νέα Ιωνία στην Αττική και Πυλαία και Νέα Ευκαρπία στην Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή, πέραν του ύψους της συναλλαγής είχε και ο πωλητής, καθώς πρόκειται για ξένο επενδυτικό όμιλο από το Κατάρ, που είχε αποκτήσει τα εν λόγω ακίνητα, λίγα χρόνια νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άφαντες οι μεγάλες επενδύσεις του μεγιστάνα από Βενεζουέλα

Ένα χρόνο μετά τις εντυπωσιακές εξαγγελίες επενδυτικών σχεδίων και ενώ είχε αποκτήσει ακίνητα με αξία που υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Δουζόγλου δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε deal η Prodea για δύο μεγάλες αποθήκες στο Θριάσιο

Οι δύο αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας ακινήτων είναι μισθωμένοι σε ισχυρό όμιλο logistics. Η κρίση του κορονοϊού στρέφει την Prodea σε επενδύσεις μακριά από τον τουρισμό.