ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αν. Σιαμίσης: Μετά το 2022 η επιστροφή στην κανονικότητα για τα ΕΛΠΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για το 2021, υποστηρίζοντας ότι μετά το α' τρίμηνο θα υπάρξει ανάκαμψη της αγοράς.

Το μήνυμα ότι οι ισχυρές εταιρείες θα βγουν από την κρίση ισχυρότερες απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2020.

Αναφερόμενος, δε, στην πρόταση προς τη γενική συνέλευση των μετόχων για διανομή μερίσματος ύψους 0,1 ευρώ ανά μετοχή, τόνισε ότι αποτελεί σήμα σταθερότητας και μήνυμα προς τους μετόχους ότι η εταιρεία συνεχίζει να αποδίδει ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες.

Ο κ. Σιάμισιης δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για το 2021, σημειώνοντας ότι αν και το 1ο τρίμηνο του έτους (ενόσω εξελίσσεται το τέταρτο lockdown) θα είναι χειρότερο από το περυσινό, εν τούτοις το 2ο και το 3ο τρίμηνο θα είναι καλύτερα και το 4ο στα ίδια επίπεδα ή καλύτερο από το περυσινό.

«Θα χρειαστούν δυο χρόνια για να βγούμε 100% από την κρίση, αλλά δεν περιμένω να επιστρέψουμε την κανονικότητα του 2019», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης. «Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα ταξίδια για κάποια χρόνια θα είναι λιγότερα, λόγω του φόβου, της συνήθειας αλλά και της συνειδητοποίησης ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν μέσω Ίντερνετ».

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν χθες συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 333 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών/εξόδων) 5 εκατ ευρώ.

Αναλύοντας την αύξηση των εξαγωγών κατά 11% για το 2020, σε μια περίοδο που πολλά διυλιστήρια στη Μεσόγειο και παγκοσμίως εξαναγκάστηκαν σε προσωρινή, ή και οριστική παύση δραστηριοτήτων, η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την εξέλιξη σε τρεις παράγοντες: την ευελιξία στην παραγωγή (που επέτρεψε την μείωση της παραγωγής προϊόντων όπως τα αεροπορικά καύσιμα στα οποία η μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας ήταν δραστική), το διαφοροποιημένο εξαγωγικό χαρτοφυλάκιο και τους επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους που επέτρεψαν την επιλογή του καταλληλότερου χρόνου για την πραγματοποίηση των εξαγωγών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζημιές 379 εκατ. ευρώ στο 9μηνο έφερε η πανδημία στα ΕΛΠΕ

Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων κατέγραψε υποχώρηση κατά 8% σε σχέση με το Γ’ Τρίμηνο 2019, στους 1,5 εκατ. ΜΤ. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση στην αδασμολόγητη αγορά (-49%), με την κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων να σημειώνει πτώση 63%.