ΓΔ: 861.12 -1.63% Τζίρος: 35.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:49:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τι κρύβει το νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση των μετόχων

Για «επικίνδυνες αστειότητες» κάνουν λόγο από την πλευρά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σχολιάζοντας το αίτημα των δύο εφοπλιστών για γενική συνέλευση. Στη συνέλευση θα τεθεί και το θέμα της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Να φέρουν τους Ολλανδούς της Reggeborgh στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως επιδιώκουν οι εφοπλιστές Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, ζητώντας εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το αίτημα κατατέθηκε ενώ έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την έκτακτη γενική συνέλευση. στην οποία οι δύο εφοπλιστές είδαν την Reggeborgh να εξασφαλίζει ευρεία στήριξη από τους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και να τοποθετείται το διοικητικό συμβούλιο που αυτή πρότεινε.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της νέας διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι έντονες. Κύκλοι της πλευράς της ΕΛΛΑΚΤΩΡ χαρακτήριζαν την πρωτοβουλία Καϋμενάκη - Μπάκου για νέα γενική συνέλευση ως «επικίνδυνες αστειότητες που δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν την εταιρεία χωρίς κανένα σεβασμό στις ανάγκες της».

Οι δύο εφοπλιστές, που ελέγχουν μέσω της Greenhill Investments Limited το 16,95% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ έχουν και πρόσθετα δικαιώματα ψήφου 8,63%, ζητούν νέα έκτακτη γενική συνέλευση. Οι Ολλανδοί φέρονται αποφασισμένοι να βάλουν στα θέματα της ίδιας συνέλευσης και την αύξηση κεφαλαίου, που ούτως ή άλλως σχεδιάζεται στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η οποία θα κινείται σε επίπεδα κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι κ.κ. Καϋμενάκης και Μπάκος θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, στην περίπτωση που η Reggeborgh επικρατήσει εκ νέου στην ψηφοφορία. Η νέα έκτακτη γενική συνέλευση, όπως ορίζει και η νομοθεσία, πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Μέχρι τότε θα έχουμε ένα νέο σήριαλ διαρροών και φημολογίας, αν και κύκλοι της ολλανδικής πλευράς θεωρούν πως δεν θα αλλάξουν οι ισορροπίες και πως οι δύο εφοπλιστές θα χάσουν «με μεγαλύτερη διαφορά». Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπαίνει ξανά σε μια περίοδο έντασης και εσωστρέφειας, ενώ πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις όπως η συμμετοχή στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η προετοιμασία για τη διεκδίκηση άλλων μεγάλων έργων, κ.α.

Το αίτημα για έκτακτη γενική συνέλευση καθυστερεί σίγουρα το σχεδιασμό της νέας διοίκησης υπό τους κ.κ. Γ. Μυλωνογιάννη (πρόεδρος) και Άρη Ξενόφο (διευθύνων σύμβουλος) που προχωρούσε παράλληλα και το διαχειριστικό έλεγχο. Μάλιστα οι πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων έφεραν την «μαύρη τρύπα» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ – και ειδικά στην ΑΚΤΩΡ – να είναι μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει ο μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστ. Καλλιτσάντσης με τον οποίον είχαν ταχθεί οι δύο εφοπλιστές στη διαμάχη με την Reggeborgh.

Η ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο Χρηματιστήριο «στις 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 14:15, επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή, απευθυνόμενο στην Εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ και στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, αίτημα της GREENHILL INVESTMENTS LIMITED, μετόχου της Εταιρείας, συμφερόντων κ.κ. Δημητρίου Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη, κατόχου ποσοστού 16,95% του μετοχικού της κεφαλαίου (και μέσω σχετικής συμφωνίας με την μέτοχο Pemanoaro Ltd, ελέγχει επιπλέον ποσοστό 8,63% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας), για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας

2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων / μη εκτελεστικών μελών)

3. Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν.4449/2017)

4. Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν.4449/2017)

5. Απόφαση για διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της εταιρείας (10 τελευταίων χρήσεων)».

Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστηρίζουν πως η διοίκηση «θα κινηθεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, συγκαλώντας Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 141 του ν. 4548/2018, και θα ενημερώσει σχετικά και σε κάθε περίπτωση αρμοδίως το επενδυτικό κοινό».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα δώσει «μάχη» για να κρατήσει την Αττική Οδό

Σχεδόν τη μισή λειτουργική κερδοφορία φέρνει στον όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Αττική Οδός, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό για την ΑΜΚ. Κρίσιμος για τον όμιλο ο διαγωνισμός για επέκταση της παραχώρησης μετά το 2024.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.