ΓΔ: 860.62 -1.69% Τζίρος: 38.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:08:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
folli follie, kosmima
Φώτο: Shutterstock

Υπέβαλε αίτηση πτώχευσης η θυγατρική της Folli Follie στην Ιαπωνία

Με χρέη που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, οδηγήθηκε σε πτώχευση η θυγατρική που άλλοτε λειτουργούσε δίκτυο 70 καταστημάτων και υπαγόταν στην «αμαρτωλή» θυγατρική στην Ασία, FF Group Sourcing.

Ο επίλογος για τη θυγατρική του ομίλου Folli Follie στην Ιαπωνία γράφεται από την Παρασκευή, καθώς υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, αδυνατώντας να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της, ενώ οι πωλήσεις είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV της Ιαπωνίας, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, έχοντας χρέος 1,34 δισ. γιεν, δηλαδή 10,4 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της πτώχευσης, μια νέα εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία μικρού μέρους του δικτύου καταστημάτων, που ξεπερνούσαν τα 70 το 2005, όταν η ιαπωνική θυγατρική βρισκόταν στις καλύτερες ημέρες της.

Η ιαπωνική θυγατρική λειτουργούσε υπό τον έλεγχο της «αμαρτωλής» θυγατρικής στην Ασία, FF Group Sourcing, που υποτίθεται ότι ήταν η «ατμομηχανή» των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου και βρισκόταν υπό τον διοικητικό έλεγχο του ιδρυτή, Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Η FF Group Sourcing, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, ήταν η πρωταγωνίστρια του σκανδάλου παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων με εικονικές πωλήσεις και τέθηκε από το περασμένο καλοκαίρι σε εκκαθάριση. Ειδικότερα, την Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020, αποφασίστηκε με πλειοψηφία 99,99%, η θέση της εταιρείας σε εκούσια εκκαθάριση.

Όπως είχε ανακοινωθεί από την Folli Follie, μετά την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων της FF Group Sourcing Limited, καθώς και βάσει μελέτης που εκπονήθηκε από την Deloitte Touche Tohmatsu (Hong Kong), προέκυψε ότι η εν λόγω θυγατρική έχει αρνητική καθαρή θέση (-121,5 εκατ. δολ.), χωρίς εύλογες πιθανότητες εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της με φερέγγυο τρόπο. Τα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ λειτουργούσαν με ζημίες και η εκεί δραστηριότητα επλήγη περαιτέρω από το υποχρεωτικό κλείσιμο λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Η διοίκηση της Folli Follie είχε ανακοινώσει ότι επεξεργάζεται την κατάσταση της αγοράς της Ασίας και σκόπευε να εκμεταλλευθεί το χαρτοφυλάκιο των σημάτων της στην περιοχή APAC (Ασία – Ειρηνικός – Κίνα). Τελικά, οι δραστηριότητες στην Ιαπωνία δεν κατέστη δυνατό να διασωθούν, με εξαίρεση ένα μικρό δίκτυο καταστημάτων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το καλοκαίρι του 2019 είχε παραδοθεί στη διοίκηση της Folli Follie, που βρισκόταν τότε υπό την επιρροή της οικογένειας Κουτσολιούτσου, σχέδιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων στην Ασία, το οποίο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, και την εκκαθάριση της θυγατρικής στην Ιαπωνία, ώστε ένα μέρος των ασιατικών δραστηριοτήτων να διασωθούν. Το σχέδιο δεν εφαρμόσθηκε, ενώ ο Δ. Κουτσολιούτσος έδωσε «μάχη», προειδοποιώντας ακόμη και για νομικές συνέπειες τα μέλη του δ.σ. της Folli Follie, για να μην τεθεί σε εκκαθάριση η FF Group Sourcing.

Η «τρύπα» που άνοιξε στη Folli Follie από τις ασιατικές δραστηριότητες ήταν μεγάλη, καθώς οι απαιτήσεις που έχει εγγράψει έναντι της θυγατρικής στην Ασία ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ και είναι αμφίβολο αν θα εξοφληθεί έστω μικρό μέρος τους. Για να συνεχίσει τη λειτουργία της, η ασιατική θυγατρική έλαβε δάνειο περίπου 4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, εγγράφοντας υποθήκη σε ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ (αποθηκευτικό χώρο). Στη συνέχεια, όμως, ξέσπασε η πανδημία που έπληξε ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις.

Η διοίκηση του μητρικού ομίλου έχει αναφέρει ότι αυτό το δάνειο ελήφθη χωρίς τη δική της συναίνεση και διατέθηκε κατά τρόπο μη εγκεκριμένο και μη επιβεβαιωμένο από την ίδια, ενώ συνέβαλε στην επιδείνωση της οικονομικής θέσης της θυγατρικής και στη λήψη της απόφασης για θέση της σε εκκαθάριση.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι της Folli Follie θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαρτίου. Βάσει του σχεδίου εξυγίανσης θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες, η OpsCo και AssetCo, οι οποίες θα έχουν έδρα το Λουξεμβούργο και σε αυτές θα μεταβιβαστεί η εμπορική δραστηριότητα των Folli Follie και Links of London και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η OpsCo θα είναι θυγατρική της AssetCo κατά 90% και ο έλεγχός της θα ανήκει στους ομολογιούχους. 

Υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης, έχουν ταχθεί οι ομολογιούχοι, οι εργαζόμενοι και το σωματείο της εταιρείας καθώς επίσης και 46 από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Factory Outlet. Οι φορείς του Δημόσιου και η Εφορία επέλεξαν να απέχουν από την εκδίκαση, ενώ ο ΕΦΚΑ, μέσω των εκπροσώπων του, παρενέβη και ζήτησε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Κατά του σχεδίου εξυγίανσης έχει ταχθεί ο βασικός μέτοχος, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος διά των νομικών εκπροσώπων του ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση εξυγίανσης της εταιρείας. Είχε προηγηθεί αίτημά του για αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, η οποία δεν έγινε δεκτή από την έδρα του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Folli Follie έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 13 εκατ από την εταιρεία Arena Investors, ενώ, βάσει του business plan που έχει καταθέσει, εκτιμά ότι θα κατορθώσει να επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία το 2022, ενώ για το τρέχον έτος αναμένει κύκλο εργασιών 43,2 εκατ. ευρώ και  αρνητικό EBITDA 10,12 εκατ. ευρώ ενώ το 2020 η εκτίμηση για τις πωλήσεις είναι 35,27 εκατ. ευρώ με αρνητικό EΒΙΤDA 24,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ζαλίζουν» οι ζημιές της Folli Follie: Ξεπέρασαν τα 666 εκατ. ευρώ

Οι συσσωρευμένες ζημιές, σύμφωνα με τις μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, ξεπερνούν τα 666 εκατ. ευρώ και η αρνητική καθαρή θέση τα 296 εκατ. ευρώ. Διαπραγμάτευση με πιστωτές για συμφωνία εξυγίανσης.
kalliergeies-agrotes
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώθηση στη γεωργία με αρδευτικά έργα 750 εκατ. ευρώ από ιδιώτες

Συμβάσεις παραχώρησης έως και 30 ετών για τα νέα αρδευτικά έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Οι πληρωμές των ιδιωτών θα γίνουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο άγνωστος πόλεμος για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Η παρέμβαση από τη διοίκηση της ΔΕΗ με αίτημα αναβολής, η απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει η διαδικασία και οι διχογνωμίες στην κυβέρνηση.