ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Motor Oil: Εξαγορά 12 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 240 MW

Η αξία της συναλλαγής φθάνει στο επίπεδο των 123,5 εκατ. ευρώ, ενώ εξ αυτών τα 11 πάρκα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και ένα είναι υπό κατασκευή.

Τη σύναψη κατ' αρχήν συμφωνίας για την απόκτηση 11 εν λειτουργία αιολικών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός υπό κατασκευή δυναμικότητας 20 MW, ανακοίνωσε η εταιρεία Motor Oil. 

Όπως αναφέρει τα εν λόγω αιολικά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων ευρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι υπό εξαγορά εταιρειών, ενώ η αξία της συναλλαγής φθάνει στο επίπεδο των 123,5 εκατ. ευρώ. 

Η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί  μέσω της TEFORTO HOLDINGS LIMITED η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε.

Επισημαίνεται ότι οι υπό εξαγορά εταιρείες διαθέτουν, εκτός από τα δώδεκα αιολικά πάρκα, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil εισήλθε στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τον Οκτώβριο του 2019, μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΥΣΑΚΙΟΥ Α.Ε. Σαν πρώτο βήμα, η νεοϊδρυθείσα τότε εταιρεία TEFORTO HOLDINGS LIMITED, 100% θυγατρική της ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΥΣΑΚΙΟΥ Α.Ε. με έδρα στην Κύπρο, απέκτησε το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. συνολικής ισχύος 10MW.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο όμιλος απέκτησε χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 47 MW με έδρα τη Βόρεια και Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα. Οι πράσινες επενδύσεις συνεχίστηκαν και τον Ιούλιο του 2020 όταν η Motor Oil ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση ενός αιολικού πάρκου αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 MW στην Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τον Αύγουστο του 2020 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για την απόκτηση ενός ακόμα αιολικού πάρκου συνολικής αδειοδοτημένης δυναμικότητας 40 MW ευρισκόμενου στη Βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 2020 η εταιρεία, μέσω της “TEFORTO HOLDINGS LTD”, συμμετείχε στην ίδρυση της “WIRED RES A.E.” αποκτώντας το 75% της εταιρείας που διαθέτει άδεια λειτουργίας αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 24 MW στην περιοχή Θεσπιών Βοιωτίας.

Όπως τονίζει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της «πάγια θέση του Ομίλου Motor Oil είναι να εξελίσσει διαρκώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του. Με γνώμονα αυτό, συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς αποτελούν μία βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση. Οι δραστηριότητες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν άξονες στρατηγικής σημασίας για τη Motor Oil. Σε διάστημα 18 μηνών ξεπέρασε τον στόχο των 300MW και δεσμεύεται να συνεχίσει να μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιό της στην καθαρή ενέργεια».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη αναπροσαρμογή τιμής στόχου για τη Mytilineos από Alpha Finance

Κατά 32% αυξάνει την τιμή στόχο η χρηματιστηριακή, στα 20,12 ευρώ, τονίζοντας τα οφέλη που θα έχει η Mytilineos από τη μετεξέλιξη σε ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας με συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα κατά 51%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Νέα σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία με blockchain

Η Σύμβαση θα επιτρέψει την έναρξη κατασκευής του έργου Wagga 2 εντός του 2021 και όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να παράγει ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει περίπου 5.000 νοικοκυριά στην Αυστραλία.