ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: PITSOS

Όλα δύσκολα στη διαπραγμάτευση για διάσωση της Pitsos από την Pyramis

Δεν έγιναν δεκτές από τη γερμανική BSH οι προτάσεις της πλευράς του Ν. Μπακατσέλου και είναι αμφίβολο αν το deal μπορεί να σωθεί στην... παράταση. Φεύγουν οι εργαζόμενοι με αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.

Πέπλο αβεβαιότητας καλύπτει τις προσπάθειες από την Pyramis του επιχειρηματίου Νίκου Μπακατσέλου να... αναστήσει το ιστορικό εργοστάσιο της Pitsos, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τον γερμανικό όμιλο Bosch Siemens Hausgerate (BSH) για μια συμφωνία αρχικά ενοικίασης και στη συνέχεια εξαγοράς της μονάδας δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα και πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά περιμένει αναθεωρημένη πρόταση από την Pyramis, έχοντας απορρίψει εν μέρει την αρχική.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 31 Μαρτίου, αλλά η γερμανική πλευρά δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις της Pyramis και μένει ανοικτό ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για τη διάσωση του deal στην παράταση, εάν επανέλθει η ελληνική εταιρεία με μια βελτιωμένη πρόταση που θα ικανοποιήσει την BSH.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πέραν της απροθυμίας των Γερμανών να εκμισθώσουν τη μονάδα, διατηρώντας μια έκθεση στην Ελλάδα, ένα σημείο στο οποίο προσκρούουν οι προσπάθειες για συμφωνία είναι η πρόταση του Έλληνα επιχειρηματία να συνεχίσει το εργοστάσιο να παράγει οικιακές συσκευές φασόν για τον όμιλο BSH, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας. Χωρίς αυτή την παραγωγή φασόν, δύσκολα θα «βγουν τα νούμερα» για την επανεκκίνηση του εργοστασίου από την ελληνική εταιρεία, ώστε να εφαρμοστεί το business plan που έχει καταρτίσει η διοίκηση της Pyramis.

Όμως, για τη γερμανική πλευρά αυτή η πρόταση στερείται οικονομικού νοήματος, καθώς η παραγωγή οικιακών συσκευών που γινόταν στην Ελλάδα μεταφέρεται στη μονάδα της BSH στη βορειοδυτική Τουρκία, που είναι και η μεγαλύτερη μονάδα της πολυεθνικής βιομηχανίας στον κόσμο, με έκταση 550.000 τετραγωνικών μέτρων και 9.000 εργαζόμενους, ενώ έχει απορροφήσει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Η παραγωγή στην Τουρκία των συσκευών που παράγονταν στην Ελλάδα θα γίνεται με πολύ χαμηλότερο κόστος, συνεπώς για την BSH δεν έχει νόημα μια συμφωνία για φασόν στην Ελλάδα.

Πάντως, η συμφωνία που συζητείται από τις αρχές του χρόνου, δεν έχει μόνο επιχειρηματική διάσταση, αλλά και πολιτική, καθώς η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της υπέρ της διάσωσης του ιστορικού εργοστασίου, ασκώντας πιέσεις στη γερμανική πολυεθνική για να καταλήξει σε ένα deal με επενδυτή που θα συνεχίσει τη λειτουργία της. Σε αυτό το πλαίσιο, παρότι είναι μικρές οι πιθανότητες για θετική κατάληξη των συζητήσεων, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια ευχάριστη έκπληξη.

Κλείσιμο της μονάδας και εθελουσία

Πάντως, η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, ύστερα από αρκετές αναβολές από γερμανικής πλευράς, κατόπιν πολιτικών πιέσεων, είναι τετελεσμένο γεγονός. Μέχρι τα μέσα Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα εθελούσιας που τρέχει η BSH, προσφέροντας στο προσωπικό μεγάλου ύψους πρόσθετες αποζημιώσεις.

Όπως είχε αναφέρει η εταιρεία στο Business Daily, το πρόγραμμα της εθελουσίας προσέφερε στους εργαζομένους μπόνους 4.000 ευρώ για κάθε έτος απασχόλησης στο εργοστάσιο, με ανώτατο όριο τα 120.000 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη, και έναν επιπλέον χρόνο ιδιωτικής ασφάλισης για τον ίδιο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του. Η BSH έχει ήδη προϋπολογίσει αποζημιώσεις 24,4 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος, ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα, επρόκειτο να βάλει λουκέτο αρχικά στο τέλος του 2017, με την BSH να έρχεται στη συνέχεια σε συμφωνία με τους εργαζομένους για παράταση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας της Αθήνας έως τις αρχές του 2021.

Η προσφορά Μπακατσέλου

Η Pyramis που στοχεύει να ξεκινήσει παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, έχει καταθέσει πρόταση προκειμένου σε πρώτη φάση να ενοικιάσει το εργοστάσιο και σε δεύτερη φάση να το αγοράσει, ενώ υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να τεθεί άμεσα σε λειτουργία καθώς παραμένει πλήρως εξοπλισμένο. 

Για να επιτευχθεί ο στόχος και να γίνει το εργοστάσιο αποδοτικό, η Pyramis στοχεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις για αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού ώστε να φτάσει την παραγωγή 120.000 τεμαχίων κουζινών και εστιών, ενώ η ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας αποτελεί βασικό πυλώνα για το σχέδιο που αναμένεται να απαιτήσει επενδύσεις περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο Ν. Μπακατσέλος έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού το οποίο αριθμεί περίπου 200 άτομα, μέσα στην επόμενη διετία, προτείνοντας νέες συμβάσεις ενώ σχεδιάζει να επενδύσει σε περαιτέρω ανάπτυξη της μονάδας με επιπλέον προσλήψεις μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Ιστορία 155 ετών

Ήταν 1865 όταν η Πίτσος ξεκίνησε την λειτουργία της σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα. Στα πρώτα της χρόνια ξεκίνησε ως εταιρεία κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού και κατασκεύαζε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Από μικρές οικιακές συσκευές, φαράσια και μαχαιροπήρουνα, μέχρι συσκευές πετρελαίου, γκαζιέρες και θερμάστρες.

Το 1940 δημιουργούν τις γκαζιέρες ΠΙΤΣΟΣ που διευκολύνουν την ζωή των Ελλήνων, με την εξέλιξη τους να είναι αλματώδης τα επόμενα χρόνια. Από το 1959 ξεκίνησε και η παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με την παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου. Το 1960 τα ψυγεία ΠΙΤΣΟΣ, εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία της εποχής τους κερδίζουν το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Ενώ η εταιρεία εξελίσσεται και εισέρχεται και στον χώρο των συσκευών τηλεόρασης, το 1974 αποτελεί σταθμό για την ιστορία της ΠΙΤΣΟΣ καθώς είναι η ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε. Το 1977 η ΠΙΤΣΟΣ εξαγοράζεται από την BOSCH - SIEMENS HAUSGERATE GmbH και τη SIEMENS A.E. HELLAS. Το 1996 η εταιρία μετονομάζεται σε BSP A.B.E και το 2002 θα αλλάξει ξανά την επωνυμία της σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε..

Στα 155 χρόνια της, η ιστορική βιομηχανία βάζει λουκέτο, με το όνομα της ΠΙΤΣΟΣ να διατηρείται στην αγορά αλλά την παραγωγή του, μετά από 1,5 αιώνα, να είναι μακριά από την Ελλάδα. Μια μονάδα κερδοφόρα όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά με εξαντλημένες παραγωγικές δυνατότητες, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Kleeman: Το ασανσέρ από το Κιλκίς ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου

Η Kleeman έφερε τον υδραυλικό ανελκυστήρα στην Ελλάδα και γρήγορα ξέφυγε από τα ελληνικά όρια για να κατακτήσει τη διεθνή αγορά, με τελευταίο σταθμό την Κίνα. Συνεχείς επενδύσεις και έμφαση στην καινοτομία, η συνταγή επιτυχίας.