ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η επιχειρηματική μάχη της Ψυττάλειας: Προσφορές από τρεις κοινοπραξίες

Στο τελικό στάδιο οδηγείται ο μεγάλος διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ, όπου δύο κοινοπραξίες ισχυρών εταιρειών θα προσπαθήσουν να... εκθρονίσουν τις ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις στο διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για την πενταετή διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ.

Έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο προσφυγών, παρεμβάσεων ξένων πρεσβειών, εκθέσεων, κ.α., η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα οριστικοποιήσει εντός των ημερών την απόφαση να ανοιχθούν και οι τρεις οικονομικές προσφορές από τους υποψηφίους. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ, που διαχειρίζεται και σήμερα το ΚΕΛ Ψυττάλειας, Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης – ACEA και Intrakat–ΤΕΡΝΑ – Suez.

Εξαιτίας της πολυετούς καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ έχει πάρει μέχρι σήμερα δύο παρατάσεις στη διαχείριση του ΚΕΛ Ψυττάλειας. Πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ η αμοιβή της, ύψους 37 εκατ. ευρώ, για τη νέα παράταση. Η προηγούμενη έληξε στα τέλη Μαρτίου. 

Η επιτροπή του διαγωνισμού είχε προτείνει την αποκλεισμό των δύο ανταγωνιστών της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ, για τυπικούς λόγους και πριν καν ανοίξουν οι προσφορές, αλλά υπήρξε παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου. Μετά από πιέσεις που είχε ασκήσει η γαλλική πλευρά, το πρωθυπουργικό γραφείο φέρεται να ζήτησε να ανοίξουν και οι τρεις προσφορές.

Για να βγάλουν άκρη, στην ΕΥΔΑΠ είχαν ζητήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) να παραδώσει πόρισμα για το αν θα πρέπει να μείνουν εντός παιχνιδιού και οι τρεις υποψήφιοι. Η έκδοση του πορίσματος καθυστέρησε, όμως, επί μήνες, ενώ παραιτούνταν το ένα μετά το άλλο τα μέλη της επιτροπής! Τελικά το πόρισμα παραδόθηκε στην ΕΥΔΑΠ και στήριζε την επιλογή για μη αποκλεισμό των δύο ανταγωνιστών της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.

Η ΕΥΔΑΠ ζήτησε στη συνέχεια, με βάση και την γνωμοδότηση του ΤΕΕ, να στείλουν και οι τρεις υποψήφιοι διευκρινίσεις επί των προσφορών τους, ενώ ακολούθησε νέος γύρος προσφυγών. Τελικά φαίνεται πως πάμε προς το τέλος του σήριαλ. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν ή αν μπορούν να γίνουν νέες προσφυγές μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ επιμένει στη θέση πως οι δύο ανταγωνιστικές κοινοπραξίες έπρεπε να αποκλειστούν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η ΑΚΤΩΡ, αναγκαία η ενίσχυση με νέα κεφάλαια

Ανησυχία επικρατεί στους διοικητικούς κύκλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας χάνει αρκετά εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Αντίστροφη μέτρηση για την «μάχη» Reggeborgh - εφοπλιστών

Την προσεχή Πέμπτη 7 Ιανουαρίου η κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση, πληροφορίες ότι οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημ. Μπάκος, θα ζητήσουν αναβολή. Τα ερωτηματικά για την στάση των δυο «στρατοπέδων».
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κόκκινη κάρτα» 15 μηνών στην ΑΚΤΩΡ από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ποινή αποκλεισμού από έργα που χρηματοδοτεί ο διεθνής οργανισμός εξαιτίας της εμπλοκής σε έργο στην Κολομβία. «Διευθετήσαμε παραβάσεις της προηγούμενης διοίκησης χωρίς ουσιαστικές απώλειες», τονίζει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.