ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:39:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Τρ. Πειραιώς: Πού θα «προσγειωθεί» η μετοχή μετά την αύξηση κεφαλαίου

Σήμερα το Ενημερωτικό Δελτίο, αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών, μέχρι την Παρασκευή οι εγγραφές. Συμμετοχή από Πόλσον, Μυστακίδη, Helikon και ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Tι εκτιμούν αναλυτές για τη μετοχή.

«Βύθιση» κατά -29%, όπως αναμενόταν, σημείωσε χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά το reverse split και λίγα 24ώρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα προσεγγίσει τα 1,38 δισ. ευρώ.

Η μετοχή «άνοιξε» στα 4,7840 ευρώ και στο δευτερόλεπτο βρέθηκε στα 3,35 ευρώ (-29,97%) με ελάχιστες συναλλαγές (είναι ασύμφορο να αποκτήσει κανείς μετοχές δεδομένου ότι δεν εμπεριέχουν το δικαίωμα προνομιακής συμμετοχής στην ΑΜΚ), ενώ στο κλείσιμο υπήρχαν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης περίπου 2,2 εκατ. μετοχών της τράπεζας. Σύμφωνα με αναλυτές τα limit down θα έχουν και συνέχεια με την τιμή της μετοχής να προσεγγίζει την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών: αυτό σημαίνει ότι σήμερα θα βρεθεί στο επίπεδο των 2,345 ευρώ (-30%) ενώ αύριο Τετάρτη, ημέρα που θα ανοίξουν τα βιβλία προσφορών (στο εξωτερικό και στην Ελλάδα), αναμένεται και νέα πίεση και αν η μετοχή κλείσει και πάλι στο limit down (-30%), δηλαδή, στα 1,6415 ευρώ (-30%) θα διαπραγματεύεται με μια τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) κοντά στο 0,41.

Η τράπεζα θα προχωρήσει στη διάθεση 1,2 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν σε ξένους και Έλληνες επενδυτές σε εύρος τιμής από 1 έως 1,15 ευρώ. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών αντιστοιχεί σε μια σχέση προς τη λογιστική αξία από 0,26 (για τιμή στο 1 ευρώ) έως 0,29 (για τιμή 1,15 ευρώ), επίπεδο που καθιστά την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ιδιαίτερα ελκυστική, και όπως μεταφέρουν χρηματιστές υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τις νέες μετοχές. Μετά το reverse split που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός μετοχών της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 50.367.223 μετοχές και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ο νέος αριθμός μετοχών θα ανέλθει στα 1.250.367.223 τεμάχια.

Σήμερα το ενημερωτικό, αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει διαθέσιμο το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ αύριο θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών τόσο για τη Διεθνή όσο και την Ελληνική έκδοση. Το ενδιαφέρον για των ξένων επενδυτών είναι πολύ μεγάλο και, σύμφωνα με πληροφορίες, με ποσοστά άνω του 5% θα συμμετάσχουν στην αύξηση επενδυτές όπως ο Τζον Πόλσον, ο Αριστοτέλης Μυστικίδης καθώς και το fund Helikon Investments Limited, που έχει αποκτήσει ποσοστό άνω του 5% και στην Eurobank, όπως και άλλα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. 

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είναι ότι ισχυρό ενδιαφέρον για την αύξηση έχουν εκδηλώσει θεσμικά χαρτοφυλάκια και όχι hedge funds που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφοροποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα του χαρακτήρα της αύξησης καθώς δεν αποτελεί υπαγορευμένη από τον επόπτη επιλογή για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης αλλά επιλογή της διοίκησης προκειμένου να επιταχύνει το σχεδιασμό για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της. Με τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν, μέσω του σχεδίου Sunrise η Τρ. Πειραιώς επιδιώκει να μειώσει εντός του επόμενου 12μήνου τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό και στο 3% μεσοπρόθεσμα.

Η προοπτική μιας νέας «καθαρής» τράπεζας σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας στην μετά πανδημία εποχή αναμένεται ότι θα κάνουν την αύξηση της Πειραιώς ανάρπαστη: όπως εκτιμούν αναλυτές, η διεθνής προσφορά, που θα αφορά το 85% της ΑΜΚ ή κεφάλαια έως 1,17 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί εντός ωρών. Η αύξηση εκτιμάται ότι θα πετύχει σημαντική υπερκάλυψη γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στην διοίκηση της τράπεζας ότι η τελική τιμή έκδοσης θα διαμορφωθεί κοντά στο ανώτατο εύρος τιμής, δηλαδή στα 1,15 ευρώ.

Σε ότι αφορά την Ελληνική Προσφορά, η διαδικασία των εγγραφών θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου, ενώ η τιμή διάθεσης των μετοχών θα είναι αυτή που θα διαμορφωθεί από την Διεθνή Προσφορά. Οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς (όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της τράπεζας κατά την εκκίνηση της χθεσινής συνεδρίασης) θα έχουν προτεραιότητα στην αύξηση ανάλογη του ποσοστού συμμετοχής τους πριν την ΑΜΚ, που αντιστοιχει σε περίπου 23 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά.. Παράλληλα στην αύξηση θα μπορεί να εγγραφούν και νέοι επενδυτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν μετοχές ανάλογα με την ζήτηση και την κάλυψη της έκδοσης.

Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει μερικώς στην αύξηση, με στόχο να περιορίσει το ποσοστό συμμετοχής από 61% που είναι σήμερα κάτω της καταστατικής μειοψηφίας (33%) και πιθανότατα κοντά στο 28%.

Εκτιμάται ότι αργά το απόγευμα της Παρασκευής θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την κάλυψη της έκδοσης, ενώ την επόμενη εβδομάδα, στις 26-27 Απριλίου, θα γίνει η κατανομή των μετοχών στους δικαιούχους. Στις αρχές Μαΐου θα πιστωθούν οι μετοχές στους δικαιούχους και θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ.

Τι εκτιμούν αναλυτές για την τιμή της μετοχής μετά την ΑΜΚ

Με βάση τη λογιστική αξία της «νέας» Τρ. Πειραιώς όπως θα διαμορφωθεί, συνεκτιμώντας τις απώλειες από τις νέες συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων για την εξυγίανση του ισολογισμού και τα νέα κεφάλαια τόσο από την αύξηση κεφαλαίου όσο και από τις κινήσεις οργανικής ενίσχυσης εκτιμάται ότι η λογιστική αξία της τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Στην τιμή του 1,15 ευρώ ανά μετοχή, η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας θα ανέρχεται, μετά την ΑΜΚ, σε 1,4 δισ. ευρώ και το P/BV σε 0,29, στην τιμή του 1,4 ευρώ η χρημ. αξία θα διαμορφώνεται σε 1,75 δις. ευρώ και θα αντιστοιχεί σε 0,36 P/BV, στην τιμή του 1,5 ευρώ η χρημ. αξία θα είναι 1,87 δισ. και το P/BV σε 0,38, στην τιμή του 1,6 ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα είναι 2 δισ. ευρώ και το  P/BV 0,41, στην τιμή του 1,7 ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα φτάνει τα 2,12 δισ. ευρώ και το P/BV στο 0,43, στην τιμή των 2 ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας θα είναι 2,5 δις. ευρώ και το P/BV θα φτάνει το 0,51. ενώ αν η τιμή της μετοχής αναρριχηθεί στα 2,4 ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας θα είναι 3 δισ. ευρώ και το P/BV θα φτάνει το 0,61.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ως μια δίκαια αποτίμηση, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, μια τιμή προς λογιστική αξία κοντά στο 0,40, με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της αποτίμησης όσο προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου Sunrise.

Πώς θα διαμορφωθεί η χρηματιστηριακή αξία και η σχέση τιμή προς λογιστική αξία της Τρ. Πειραιώς μετά την ΑΜΚ

Τιμή ΜετοχήςΧρηματιστηριακή ΑξίαΤιμή προς λογιστική αξία
11.2500.26
1.151.4380.29
1.41.7500.36
1.51.8750.38
1.62.0000.41
1.72.1250.43
22.5000.51
2.43.0000.61

*Χρημ. Αξία σε εκατ. ευρώ

.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για τα CoCos - Tι σημαίνει για τη μετοχή

Στις 12 - 13 Νοεμβρίου λαμβάνει ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ την απόφαση για την πληρωμή του κουπονιού και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα την επιτρέψει, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή σε μετοχές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Από την κρίση, στην εξυγίανση και τη δυναμική φυγή προς τα εμπρός

Από «μαύρο πρόβατο» του κλάδου με δείκτη NPEs 50%, θα παρουσιάσει στο α' εξάμηνο μονοψήφιο δείκτη επισφαλειών, έσοδα ρεκόρ, ισχυρή πιστωτική επέκταση και ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας. Προς αναθεώρηση των εφετινών στόχων και του business plan.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Διπλασιασμός εσόδων, μέρισμα και δημιουργία neobank

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου για το νέο business plan, τη δημιουργία νέας ψηφιακής τράπεζας, τη διανομή μερίσματος, την οικονομία και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrum Hellas: «Θεραπευμένα» δάνεια 300 εκατ. επέστρεψαν στην Τρ. Πειραιώς

Βιώσιμες λύσεις εξυπηρέτησης επέτρεψαν την επαναφορά «κόκκινων» δανείων στην κανονικότητα. Στόχος της Intrum Hellas είναι να ενθαρρύνει και συνενώσεις εταιρειών για τη δημιουργία πιο ανθεκτικών σχημάτων.