ΓΔ: 1250.61 0.47% Τζίρος: 178.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vitafarm

Ομόλογο 5 εκατ. ευρώ από τον leader της διακίνησης φαρμάκων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με έκδοση τίτλων στην Κύπρο, η Vitafarm του ομίλου Lelos Group αντλεί 5 εκατ. ευρώ και προετοιμάζεται για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στον κλάδο της διακίνησης φαρμάκων.

Στην εισαγωγή εταιρικού ομολόγου της στο Χρηματιστήριο της Κύπρου προχωρά η εταιρεία Vitafarm, βασική εταιρεία του ομίλου Lelos Group η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο διακίνησης φαρμάκων. Το εταιρικό ομόλογο είναι της τάξης των 5 εκατ. ευρώ και έχει ήδη καλυφθεί η έκδοσή του.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση η αυξημένη ρευστότητα επιτρέπει την υλοποίηση επενδύσεων που  θα ενισχύσουν περαιτέρω την αναπτυξιακή της πορεία. Ήδη, υλοποιείται η πρώτη σημαντική επένδυση που αφορά στη δημιουργία μεγάλου Logistics Center στη Θεσσαλονίκη, κατάλληλα εξοπλισμένου, προκειμένου να καλύψει τα υψηλά standard που απαιτούν για τα προϊόντα τους οι εταιρίες στο χώρο του φαρμάκου. Για το σκοπό αυτό συστήθηκε ήδη  θυγατρική εταιρία, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Συγκέντρωση του κλάδου

Η διοίκηση αναφέρει ότι η επιπρόσθετη αυτή κεφαλαιακή θωράκιση, κρίθηκε σκόπιμη, καθώς εκτιμάται, ότι το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας των φαρμακαποθηκών στην Ελληνική αγορά θα αλλάξει ριζικά και θα αναγκαστεί επιτέλους να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφού είναι ξεκάθαρο ότι με τη σημερινή του μορφή, δεν είναι βιώσιμο. Ο αριθμός των 120 φαρμακαποθηκών και των 10.400 φαρμακείων στην Ελλάδα είναι δυσανάλογος του πληθυσμού της, όταν η Πορτογαλία με ανάλογο πληθυσμό και παραπλήσια οικονομική κατάσταση με τη χώρα μας διαθέτει 8 φαρμακαποθήκες  και 2.900 φαρμακεία, ενώ η κατά πολύ μεγαλύτερη και οικονομικά ισχυρότερη Γερμανία διαθέτει μόλις 13 φαρμακαποθήκες και 20.200 φαρμακεία.

Όπως σημειώνει η διοίκηση, η απόφαση εισαγωγής στο Χ.Α.Κ., αποτέλεσε στρατηγική επιλογή,  για την ενίσχυση της παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και της εξωστρέφειας. Η εταιρεία έχει ήδη παρουσία στην Κύπρο ενώ  η γεωγραφική και εμπορική σύνδεση της Κύπρου με τις αγορές της Μέσης Ανατολής, αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο διάθεσης των ελληνικών φαρμάκων. Από την άλλη πλευρά, η απόκτηση του χρηματιστηριακού ISIN, χωρίς στην παρούσα φάση να υποχρεωθεί η εταιρεία στη διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περισσότερο την αξιοπιστία του εταιρικού προφίλ του ομίλου.

Η μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη

O όμιλος Lelos Group, με ναυαρχίδα τη Vitafarm, αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική φαρμακαποθήκη στην Ελλάδα. Έχει παρουσία και εγκαταστάσεις σε μεγάλες ελληνικές πόλεις που βρίσκονται σε κομβικά σημεία της χώρας. Οι τέσσερεις εξ αυτών στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια, συνολικού εμβαδού 12.500 τ.μ. Όλες οι φαρμακαποθήκες του Ομίλου είναι πιστοποιημένες με ISO και πληρούν όλες τις προδιαγραφές του Ε.Ο.Φ. και της Ε.Ε. για το Good Distribution Practice. Όλες σχεδόν είναι εξοπλισμένες,  με ρομποτικά συστήματα που διευκολύνουν την χωρίς λάθη εκτέλεση των παραγγελιών των πελατών τους.

Παράλληλα, ετησίως επενδύονται σημαντικά ποσά σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και στην ανανέωση του στόλου των ιδιόκτητων φορτηγών. Ο συγκεκριμένος στόλος, περιλαμβάνει 65 οχήματα.

Τζίρος 150 εκατ. ευρώ

Το 2018, ο κύκλος εργασιών της VITAFARM αυξήθηκε κατά 13,52%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 150 εκατ. ευρώ (150,64 εκατ. ευρώ έναντι 137,23 εκατ. ευρώ το 2017).

Αντίστοιχα τα EΒΙTDA ανήλθαν στα 2,48 εκατ. ευρώ, ενώ τα Ίδια Κεφάλαια στα 23,58 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο στοιχείο, το οποίο καταδεικνύει την κεφαλαιακή υγεία των οικονομικών καταστάσεων της Vitafarm, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ στα τέλη της χρήσης είχε δανεισμό ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. Επίσης οι εξαγωγές της έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία διετία στα  50 εκατ. ευρώ περίπου. Για την τρέχουσα χρήση του 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου και εφόσον δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή, αναμένεται μια αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξης του 17% περίπου έναντι της χρήσης του 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χαράτσι» 1,8 δισ. στις βιομηχανίες φαρμάκου, αντικίνητρο για επενδύσεις

Μεγάλη αύξηση φέτος σε clawback και rebate λόγω του κόστους περίθαλψης ανασφάλιστων και της υποκατάστασης φθηνών φαρμάκων με ακριβά. Μειώνεται η αποτελεσματικότητα των επενδυτικών κινήτρων που θέλει να δώσει η κυβέρνηση.