ΓΔ: 1419.25 -0.07% Τζίρος: 103.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βελτιώσεις στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο ζητά το ΒΕΑ

Θετικά υποδέχθηκε το ΒΕΑ το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ζητώντας όμως ορισμένες αλλαγές.

Το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, στο μεγαλύτερο μέρος του, δίνει θετικά δείγματα για την επιχειρηματικότητα, υποστηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), εκφράζοντας όμως, ταυτόχρονα, και ορισμένες ενστάσεις.

Αναλυτικότερα,στην ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο ανεφέρει ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία απλούστευσης διαδικασιών και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας πρέπει να συνδυαστεί, απαραιτήτως, με ταχύτητα στην υλοποίηση από όλους τους κρατικούς φορείς, διυπουργικό συντονισμό, κατάργηση της πολυνομίας και εξορθολογισμό όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Τότε μόνο το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης των διαδικασιών θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». Προσθέτει, όμως ότι το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, στο μεγαλύτερο μέρος του, δίνει θετικά δείγματα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που αναμένεται να διευκολύνουν την ίδρυση και εγκατάσταση των επιχειρήσεων, συγκαταλέγει την απαλλαγή έγκρισης λειτουργίας της εγκατάστασης των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και την κατάργηση της προηγούμενης άδειας εγκατάστασης των βιοτεχνικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό, σε βιομηχανικές περιοχές.

Στα ασφαλιστικά, η επαναφορά της προϋπόθεσης καταβολής εισφορών κατά την υποβολή ΑΠΔ, όπως και οι κυρώσεις για τις περιπτώσεις της αδήλωτης εργασίας, αποτελούν κατά πάγια θέση του ΒΕΑ, μέτρα διασφάλισης του ασφαλιστικού συστήματος και ισόρροπης ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, σημειώνει ότι απαιτείται και η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών, που στήριξαν όλα τα χρόνια της κρίσης και το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι ενστάσεις
Στα εργασιακά, η παρέμβαση που αφορά εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι της κλαδικής, παρότι αφορά ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων, σε οικονομική αδυναμία, το Επιμελητήριο εκτιμά ότι αφήνει τεράστια ζητήματα και αμφιβολίες στην εφαρμογή. Απαιτείται συγκεκριμένη, αποκλειστική αναφορά των κατηγοριών των επιχειρήσεων στην προβλεπόμενη υπουργική απόφαση και παράλληλα διασφάλιση για την αποφυγή καταστρατήγησης, στο όνομα της διάσωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Στην απλοποίηση διαδικασιών ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), όπως τονίζεται, πολλά σημεία συμβάλλουν στη διευκόλυνση του επιχειρηματία, υπάρχει όμως παράλληλα ο κίνδυνος για εσφαλμένες ενέργειες κατά την υλοποίηση, τις οποίες θα κληθούν να διορθώσουν οι υπηρεσίες ΓΕΜΗ των επιμελητηρίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και κόστος για τις επιχειρήσεις.

Ο έλεγχος της πληρότητας και νομιμότητας δεν μπορεί ποτέ να καταργηθεί, δεδομένου ότι θα προκύψει η σχετική ανάγκη σε κάποιο από τα στάδια της ζωής της επιχείρησης. Σημαντικό, επίσης, όπως επισημαίνεται, είναι -και πρέπει να προβλεφθεί- η ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων στην αυτοματοποιημένη υποβολή των μεταβολών στο ΓΕΜΗ, όπως η αλλαγή έδρας, η διακοπή εργασιών, ο διακριτικός τίτλος, το αντικείμενο δραστηριότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις επόμενες ημέρες το αναπτυξιακό νομοσχέδιο για διαβούλευση

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Βιομηχανία και το Εμπόριο κ Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα απλοποιεί πολλές διαδικασίες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύο δεκαετίες ισχυρής επενδυτικής παρουσίας στην Αίγυπτο μετρά η Alumil

Η συστηματική και μεθοδική ανάπτυξη της εταιρείας στην αιγυπτιακή αγορά, αλλά και η εγνωσμένη αξία της στον κλάδο της διεθνώς συνέβαλαν ώστε να συμμετέχει σε άνω του ενός τρίτου των μεγάλων έργων που υλοποιούνται στην Αίγυπτο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χτύπησε το καμπανάκι της σημερινής συνεδρίασης η διοίκηση της Orilina

«H εισαγωγή της Orilina στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπίπτει με μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, τόσο για την εγχώρια οικονομία συνολικά όσο και για το Χρηματιστήριο Αθηνών» ανέφερε ο ο Επιτελικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Νίκος Πορφύρης.