ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Γ. Στάσσης: Στην τελική ευθεία η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ

Για τα οικονομικά της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης σημείωσε πως η επιχείρηση βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για νέες επενδύσεις σε σύγχρονα δίκτυα.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ΔΕΗ, έβαλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης,  την κλιματική αλλαγή αλλά και την απολιγνιτοποίηση της χώρας, που όπως τόνισε, ξεκίνησε το 2009 και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2025, μιλώντας ο ίδιος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Η αποχώρηση των λιγνιτικών μονάδων θα κάνει τη ΔΕΗ και τη χώρα «πράσινη», ενώ θα γλιτώσει την εταιρεία από μελλοντικές ζημιές». Αυτό τόνισε πως πρέπει να συνοδευτεί και από  ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για τις λιγνινιτές περιοχές.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε πως παρόλο που η πανδημία «καθήλωσε» τις μεταφορές, εντούτοις, την ίδια στιγμή, οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα έχουν διπλασιαστεί. Κάτι που όπως εξήγησε, «μας απομακρύνει από τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού για το περιβάλλον». Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο περιβάλλον, επιζητούν γρηγορότερες και πιο επιθετικές πολιτικές πρόσθεσε ο κ. Στάσσης.

Στην κορυφή των στόχων της εταιρείας, βρίσκονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι που αποδεικνύεται από το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η εταιρεία με ρήτρα μείωσης των ρύπων. Ο κ. Στάσσης τόνισε στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, κ. Παύλο Τσίμα, πως πρέπει και θα επενδύσει περισσότερο η ΔΕΗ στις ΑΠΕ, καθώς όπως σημείωσε «πλέον η ενέργεια που δημιουργείται από ΑΠΕ είναι πιο φθηνή απ' ό,τι η ενέργεια που παράγει το ορυκτό καύσιμο». «Για τον λόγο αυτό υπάρχει στόχος το 2023, η ΔΕΗ να φτάσει τουλάχιστον το 1,5 gigawatt έργων. Ήδη τρέχουν επενδύσεις της επιχείρησης σε φωτοβολταϊκά, τόσο στη Πτολεμαΐδα όσο και στη Μεγαλόπολη» πρόσθεσε.

«Ο κόσμος έχει δίκιο που αγανακτεί», είπε αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα στην Αττική λόγω της χιονόπτωσης, ωστόσο, σημείωσε, πως με τα εργαλεία που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ έγινε «ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει».

Δεσμεύτηκε σε νέες επενδύσεις σε σύγχρονα δίκτυα, στην ψηφιοποίησή τους που θα βοηθήσουν στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον ΔΕΔΔΗΕ στρατηγικό εταίρο. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως η επιχείρηση θα εγκαταστήσει 10.000 ταχυφορτιστές σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, βοηθώντας την ηλεκτροκίνηση.

Τέλος, για τα οικονομικά της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης σημείωσε πως η επιχείρηση βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης καθώς «έχουμε περάσει το στάδιο από το χείλος της καταστροφής, σε μία κερδοφορία 880 εκατ. το 2020. Πατάμε ξανά γερά στα πόδια μας».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

electric cars-ilektrika-autokinita
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία ΔΕΗ και Elinoil για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, η ΔΕΗ θα αναλάβει να τοποθετήσει φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε αντίστοιχα πρατήρια του δικτύου της ΕΛΙΝΟΙΛ, τμηματικά και ανά επιμέρους φάσεις. 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μοιράζει μετοχές φωτοβολταϊκών έργων η ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κάτοικοι, με αυτόν τον τρόπο, θα συμμετέχουν στην επένδυση. «Δίνουμε την ευκαιρία στους κατοίκους να αποκτήσουν μέρισμα από την προστιθέμενη ωφέλεια που θα δημιουργηθεί» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Στάσσης.