ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttertsock

Στην Royal Sugar έναντι 26 εκατ. δύο εργοστάσια της ΕΒΖ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η συμφωνία με την Τρ. Πειραιώς προβλέπει την εξαγορά των μονάδων σε Πλατύ και Σέρρες έναντι τιμήματος 26 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του Πτωχευτικού Κώδικα για την Βιομηχανία Ζάχαρης.

Συμφωνία, η οποία προβλέπει την πώληση των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 106 βδ του Πτωχευτικού Κώδικα, έναντι συνολικού τιμήματος 26 εκατ. ευρώ, έκλεισε η Royal Sugar επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Businessdaily.gr.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χρήστο Καραθανάση της Royal Sugar, η συμφωνία που υπεγράφη χθες περιλαμβάνει τη μίσθωση των μονάδων για 28 μήνες έναντι 490.000 ευρώ και, σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα πριν την ολοκλήρωση της μίσθωσης, την εξαγορά των δύο εργοστασίων. Το τίμημα της συναλλαγής θα είναι 15,2 εκατ. ευρώ για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Πλατύ Ημαθίας και 10,8 εκατ ευρώ για το εργοστάσιο των Σερρών.

H συμφωνία κατοχυρώνει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα την παραγωγική δραστηριότητα των εργοστασίων και ενδυναμώνει την Royal Sugar η οποία έχει ήδη το 30% της αγοράς.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τυχόν επενδύσεις στα εργοστάσια δεν θα αφαιρεθούν από το τίμημα, καθώς με βάση την συμφωνία ακόμη και αν κάτι αλλάξει πρώτος προτιμητέος είναι πάντα η Royal Sugar.

Σημειώνεται ότι με βάση το πλάνο εξυγίανσης, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει ως στρατηγικός επενδυτής την εξυγίανση της ΕΒΖ, καθώς αποτελεί βασικό πιστωτή της ΕΒΖ μέσω των δανείων ύψους 160 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε με την εξαγορά της ATEBank.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης περιλαμβάνεται κούρεμα δανείων τα οποία στις 30/6/2018 ανέρχονταν στα 174 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και λύση για τα assets των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία. Σήμερα η ΕΒΖ διαθέτει 3 εργοστάσια στην Ελλάδα (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ορεστιάδα) και δύο στη Σερβία.

Η Royal Sugar από την ίδρυσή της, το 2013, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία επεξεργασίας, συσκευασίας και χονδρικής εμπορίας ζάχαρης στην Ελλάδα. Σήμερα, εξυπηρετεί το 30% της εγχώριας αγοράς, που ετησίως έχει δυναμική 280.000 τόνων. Πελάτες της Royal Sugar είναι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και όλες σχεδόν οι αλυσίδες super market. Επίσης, εξάγει σε Κύπρο, Βουλγαρία και Κόσοβο

Τέλος, σύναψε πρόσφατα σημαντική συμφωνία με την British Sugar, έναν παραγωγό ζάχαρης παγκόσμιας κλάσης και κορυφαίο προμηθευτή της βρετανικής και ιρλανδικής αγοράς και αποτελεί και τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της ολλανδικής εταιρείας παραγωγής ζάχαρης.

Το προφίλ των δύο εργοστασίων

Το εργοστάσιο των Σερρών είναι το τρίτο σε δυναμικότητα εργοστάσιο της εταιρείας με δυνατότητα επεξεργασίας 5.000 tn τεύτλων την ημέρα και παραγωγής σε ζάχαρη έως και 60.000 τόνους/έτος. Κατεργάζεται τεύτλα της περιοχής του Νομού Σερρών.

Το εργοστάσιο εκτείνεται σε κτίρια συνολικής επιφανείας 29.800 m2 και συνολικού όγκου 340.000 m3 και μπορεί να αποθηκεύσει ζάχαρη χωρητικότητας ~ 32.000 tn.

Παράγει λευκή κρυσταλλική ζάχαρη κατηγορίας Νο 2 της Ε.Ε. που διατίθεται σε χαρτόσακκους των 50 kg και χύμα με σιλοφόρα μόνον κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, Μελάσσα, Νωπό Πολτό και Ξηρό Πολτό.

Αντίστοιχα η μονάδα στο Πλατύ σήμερα έχει ονομαστική δυναμικότητα επεξεργασίας τεύτλων 8.000 τόνων/24ωρο με δυνατότητα παραγωγής σε ζάχαρη 100.000 τόνους/έτος. Έχει κτίρια συνολικής επιφανείας 36.000 m2 και συνολικού όγκου 390.000 m3. και έχει δυνατότητα αποθήκευσης σε silo 50.000 tn και σε αποθήκες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμερικανικό σχέδιο «Τρίαινα»: Επένδυση 1,4 δισ. στα ναυπηγεία

Το σχέδιο της ONEX και της αμερικανικής DFC για τα ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Οι φρεγάτες, η δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας και η κατάκτηση ισχυρής θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με συνεργασίες και αναβάθμιση υπηρεσιών «απαντά» η Blueground στην κρίση

Μετά τη συνεργασία με την Welcome Pickups που προσφέρει υπηρεσίες μετακίνησης σε ταξιδιώτες, η Blueground σχεδιάζει και άλλες συμπράξεις για να βελτιώσει το πακέτο υπηρεσιών βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.