ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
zaxari_symfonia
Στιγμιότυπο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Συμφωνία μακράς πνοής για τη διάσωση της «Ζάχαρης»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το deal της Τράπεζας Πειραιώς με την Royal Sugar ξεπερνά τα όρια μιας εκμίσθωσης παραγωγικών μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και φθάνει στην εξαγορά τους, σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessDaily.

Το νερό στο αυλάκι μπήκε μετά τη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ύστερα από μια πενταετία περιπετειών. Η επόμενη μέρα όμως δεν περνά από την εκμίσθωση των παραγωγικών μονάδων, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος, αλλά από την εξαγορά των μονάδων ή και ολόκληρης της ΕΒΖ, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Royal Sugar στο BusinessDaily.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεπερνά όσα είχαν συζητηθεί ως τώρα και κατοχυρώνει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα την παραγωγική δραστηριότητα του νέου επενδυτή.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει τι ακριβώς θα αφορά το «πωλητήριο» από την Τράπεζα Πειραιώς. Το πιθανότερο είναι ότι η λύση θα δοθεί μέσω μιας ξεχωριστής συμφωνίας που θα υπογράψουν η Τράπεζα Πειραιώς και οι ενδιαφερόμενοι εκμισθωτές,  η οποία θα περιλαμβάνει την συμφωνία πώλησης μετά τη διάρκεια μίσθωσης, η οποία έχει οριστεί σε 28 μήνες.

Η διοίκηση της ΕΒΖ ήταν αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς, όπως διατείνονταν, νομικά δεν μπορεί να υπογράψει από τώρα κάτι που θα συμβεί έπειτα από 28 μήνες. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ξεχωριστή συμφωνία πώλησης λύνει και ένα ακόμη πρόβλημα των ενδιαφερομένων, που αφορά στις επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν στα δύο εργοστάσιο, το κόστος των οποίων είτε θα πρέπει να συμψηφισθεί με το μίσθωμα, είτε με το τίμημα που θα καταβληθεί σε περίπτωση εξαγοράς.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα γραφεία της εταιρείας είναι για άλλη μια φορά έκρυθμη καθώς οι τευτλοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας προχώρησαν χθες το μεσημέρι σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «εγγυήσεις για την αποπληρωμή του προϊόντος που θα παραδώσουν στον μισθωτή των εργοστασίων της εταιρείας σε Πλατύ και Σέρρες για 28 μήνες». Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, η Κοινοπραξία είχε δεσμευθεί ότι θα απορροφήσει την φετινή παραγωγή.

Την ίδια στιγμή αναμένεται και η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης υπαγωγής της ΕΒΖ στο άρθρο 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Με βάση το πλάνο εξυγίανσης, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει ως στρατηγικός επενδυτής την εξυγίανση της ΕΒΖ, καθώς αποτελεί βασικό πιστωτή της ΕΒΖ μέσω των δανείων ύψους 160 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε με την εξαγορά της ATEBank.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης περιλαμβάνεται κούρεμα δανείων, τα οποία στις 30/6/2018 ανέρχονταν στα 174 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και λύση για τα assets των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία. Σήμερα η ΕΒΖ διαθέτει 3 εργοστάσια στην Ελλάδα (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ορεστιάδα) και δύο στη Σερβία.

Οι δηλώσεις με την υπογραφή της συμφωνίας

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του», τόνισε χθες, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης είπε: «Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας έτσι ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί η παραγωγή και η βιομηχανία της ζάχαρης στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, δήλωσε: «Είναι μία ιστορική συμφωνία σε ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυροποιεί τον ισολογισμό της η Νίκας με αύξηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ

Η βιομηχανία αλλαντικών πέτυχε αύξηση 28% στις πωλήσεις το 2019 και επιδιώκει να αυξήσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της, μετά την αλλαγή συσχετισμών που δημιούργησε η περιπέτεια της Creta Farms.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Royal Sugar: Πενταετές στρατηγικό πλάνο για την ΕΒΖ

Ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ιστορική τη συμφωνία για την ΕBZ και αποκαλύπτει το πενταετές στρατηγικό της πλάνο που ως σκοπό έχει να αλλάξει τον χάρτη της Ζάχαρης σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη, εξέδωσε η Royal Sugar.