ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιστρέφει στην κανονικότητα η Fourlis, τι δείχνει ο τζίρος 5μήνου

Στο 120% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του 5μήνου. Αυξημένες οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο λόγω εποχικότητας των ειδών και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Αισιοδοξία για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του ομίλου Φουρλή κατά το υπόλοιπο του έτους εξέφρασαν τα διοικητικά του στελέχη κατά την διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών μέσω conference call.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Απ. Πεταλάς, υπογράμμισε ειδικότερα τους πέντε βασικούς πυλώνες οι οποίοι στηρίζουν την ευημερία του ομίλου, παρά την δύσκολη συγκυρία, ενώ έδωσε και τις πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Ειδικότερα, ο τζίρος στο διάστημα μεταξύ του φετινού Ιανουαρίου και Μαΐου αγγίζει το 120% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, και βρίσκεται στο 90% του πενταμήνου του 2019, υποδηλώνοντας σαφή επιστροφή στην κανονικότητα. Ενθαρρυντικά είναι εξάλλου και τα μεγέθη του διμήνου Απριλίου - Μαΐου, με τις πωλήσεις του ομίλου να βρίσκονται στο +80% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, και στα ίδια επίπεδα με το 2019.

Ο κ. Πεταλάς επεσήμανε ότι, σε ό,τι αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, οι προσδοκίες είναι αυξημένες τόσο λόγω της εποχικότητας των ειδών του ομίλου, όσο όμως και στην βάση της ενθαρρυντικής εξέλιξης των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την βελτίωση του οικονομικού κλίματος χάριν στον τουρισμό στην χώρα μας, αλλά και στην συνεισφορά των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Στους θετικούς πυλώνες της λειτουργίας του ομίλου συγκαταλέγονται εξάλλου η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των online υπηρεσιών, η ικανότητα ταχύτατης προσαρμογής στα νέα δεδομένα, οι σημαντικές επενδύσεις στα logistics οι οποίες με την σειρά τους βελτίωσαν σημαντικά την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και το θετικό momentum που προέκυψε ως προς την αύξηση της ζήτησης τόσο για τα είδη σπιτιού και οικιακού εξοπλισμού, όσο και τα αθλητικά είδη, στον απόηχο των παρατεταμένων lockdowns και του εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας. 

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα της αναδιαμόρφωσης των δύο καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Ιωάννινα, ενώ και η θυγατρική Trade Estates εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργική μέχρι τον Ιούλιο.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται από την αρχή του έτους η εκλογίκευση του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας Intersport στην Τουρκία. Ο όμιλος προχώρησε ήδη στο κλείσιμο έξι σημείων από το σύνολο των 23 που λειτουργούσε στην αρχή του έτους και στοχεύει στον τερματισμό της λειτουργίας περίπου άλλων τόσων μέχρι το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου, ευελπιστώντας ότι τα εναπομείναντα 11-12 καταστήματα θα έχουν θετικά αποτελέσματα προ φόρων.

Ο όμιλος στοχεύει ταυτόχρονα να επεκτείνει το δίκτυο της Intersport με 4 νέα καταστήματα μέσα στο τρέχον έτος, 2 στην Ελλάδα και από ένα σε Κύπρο και Βουλγαρία, αναβαθμίζει συνολικά ακόμη 12 σημεία (τα πέντε έχουν ήδη ολοκληρωθεί), ενώ σε ό,τι αφορά την ΙΚΕΑ, δύο νέα καταστήματα μικρού μεγέθους θα εγκαινιαστούν πριν το τέλος του 2021, αρχικά στην Σοφία και εν συνεχεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή του ομίλου, κ. Γ. Αλεβίζο, το σύνολο των επενδύσεων (operational capex) για φέτος υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 22 και 24 εκατ ευρώ, εξαιρουμένων των όποιων projects προκύψουν από την δραστηριότητα της θυγατρικής Trade Estates. Η τελευταία αναμένεται μάλιστα να διπλασιάσει μακροπρόθεσμα την αξία του χαρτοφυλακίου της, η οποία σήμερα υπολογίζεται άνω των 180 εκατ ευρώ, ενώ άμεση θα είναι και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο όταν ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες διαδικασίες (πριν το 2023). 

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος η σταδιακή μείωση του καθαρού δανεισμού του ομίλου, ο οποίος στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε 111 εκατ ευρώ, έναντι 121 εκατ ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και 133 εκατ ευρώ την ίδια περίοδο του 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Έσοδα πάνω από 500 εκατ. το 2022, άλμα ηλεκτρονικών πωλήσεων

Θεαματική η ανάπτυξη του ψηφιακού καναλιού πωλήσεων από τον όμιλο: από 19 εκατ. το 2020, τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 80 εκατ. Η συνεργασία με τη Holland & Barrett και ο προβληματισμός για την Τουρκία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φουρλής: Το νέο εγχείρημα στο λιανεμπόριο και η επιστροφή σε ανάπτυξη

Σε ανάπτυξη εμπορικής παρουσίας με έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο στοχεύει ο όμιλος. Μέσα στο 2022 η εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο. Δυναμική επέκταση των αλυσίδων τον επόμενο χρόνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Νέες επενδύσεις και πωλήσεις σε προ κρίσης επίπεδα για Ιούλιο - Αύγουστο

Σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο με νέα καταστήματα σε Ελλάδα - Βουλγαρία. Αναμένεται εξομάλυνση των συνθηκών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις. Τι είπε στους αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου, Β. Φουρλής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς κερδίζει η Φουρλής το στοίχημα των ηλεκτρονικών πωλήσεων

Με ατού την εμπιστοσύνη που έχουν καταναλωτές στο δίκτυο καταστημάτων, ο όμιλος Φουρλή κινείται προς το διπλασιασμό των πωλήσεων από το ηλεκτρονικό κανάλι, με καλές επιδόσεις από IKEA και Intersport.