ΓΔ: 874.26 -1.41% Τζίρος: 41.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:41:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

HBSC: Μείωση «κόκκινων» δανείων στο 5% θα επιτύχει η Τρ. Πειραιώς

Τιμή στόχο 1,70 ευρώ για τη μετοχή θέτει ο οίκος με επενδυτική σύσταση "hold". Οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις απώλειες από την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου.

«Η ανακεφαλαιοποίηση ξεκλειδώνει την αξία», τονίζει η HSBC σε ανάλυση για την Τράπεζα Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη επιτυχημένη ολοκλήρωση αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ μαζί με άλλες δράσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα επιτρέψουν στην τράπεζα να επιταχύνει σημαντικά την εξυγίανση του ισολογισμκού της και να καλύψει τη διαφορά από τον ανταγωνισμό σε ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα.

Η HSBC μειώνει την πρόβλεψη για το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% για το 2023 (από 16%) και ανεβάζει την πρόβλεψη για την απόδοση κεφαλαίου (ROTE) για το 2024 στο 9% (από 6%). Έτσι, ο στόχος για τιμή της μετοχής ως προς την λογιστική αξία (P / TBV) το 2022 αυξάνεται σε 0,40x (από 0,20x) και η τιμή στόχος για τη μετοχή διαμορφώνεται σε 1,70 ευρώ, δηλαδή έχει περιθώριο ανόδου 5%. Η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει την αξία που «ξεκλείδωσε» η ανακεφαλαιοποίηση με τις μετοχές να βρίσκονται τώρα 40% πάνω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (1,15 ευρώ). Η HSBC διατηρεί τη σύσταση «hold» (διακράτηση).

Σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση, η Πειραιώς έχει δεσμευτεί να φέρει την αναλογία «κόκκινων» δανείων κάτω από 10% μέσω τιτλοποιήσεων 11 δισ. ευρώ. Οι προσπάθειες ενίσχυσης των κεφαλαίων θα μετριάσουν τις περισσότερες απώλειες από αυτές τις ανόργανες ενέργειες και θα οδηγήσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 από 11% το 2020 σε 10% το 2022. Ο δείκτης σταδιακά θα αυξάνεται με βελτιωμένη οργανική δημιουργία κεφαλαίου.

Τα κέρδη της Πειραιώς θα φθάσουν σε κανονικό επίπεδο το 2024. Η μείωση των «κόκκινων» δανείων οδηγεί σε μείωση του εκτιμώμενου κόστους ρίσκου από 100 σε 75 μονάδες βάσης, προσθέτοντας 120 μονάδες στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Αυξάνονται επίσης οι προβλέψεις για τα προ προβλέψεων κέρδη. Αυτά προσθέτουν άλλες 150 μονάδες στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων, φτάνοντας στο 9% για το 2024.

Παρόλο που η Πειραιώς φαίνεται να έχει επαρκή κεφαλαιοποίηση μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού, οι δείκτες της εξακολουθούν να βρίσκονται πιο πίσω από τις άλλες τράπεζες. Το άλμα της τιμής της μετοχής μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου υποδηλώνει ότι η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό εκτιμήσει πως θα εκτελεστεί επιτυχώς το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης. Η εκτιμώμενη με βάση τις προβλέψεις για το 20202 σχέση τιμής προς λογιστική αξία 0,40 και τιμής προς κέρδη 6,5 φορές το 2023 θεωρούνται δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή της Πειραιώς,.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Διαπραγματεύσεις με Bain Capital για πώληση NPLs leasing

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, προχωρά με ταχύτητα τα προγράμματα «εκκαθάρισης» του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για αγροτικά φωτοβολταϊκά

Η Τρ. Πειραιώς προσφέρει χρηματοδότηση επενδύσεων “repowering”, για αντικατάσταση και αναβάθμιση εξοπλισμού και παροχή ρευστότητας για τις ανάγκες τόσο του πάρκου όσο και της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αίτηση για την ένταξη του Sunrise ΙΙ στο σχέδιο Ηρακλής κατέθεσε η Πειραιώς

Με την νέα τιτλοποίηση ύψους 2,6 δισ. ευρώ το απόθεμα των NPEs θα μειωθεί κοντά στα 6 δισ. από 9 δισ. σήμερα ενώ ο σχετικός δείκτης θα περιοριστεί στο 17% από 23%. Στόχος μονοψήφιος δείκτης NPEs έως τις αρχές 2022.