ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Απέφυγε κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ η ΔΕΗ με την απολιγνιτοποίηση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2021 της ΔΕΗ, αν δεν είχε μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή και έμενε στα επίπεδα του 2017 - 2018, το κόστος των ρύπων θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα έφθανε εφέτος η δαπάνη της ΔΕΗ για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, αν οι εκπομπές παρέμεναν στα επίπεδα του 2017 - 2018 και χρεώνονταν με τις σημερινές τιμές του CO2.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2021 της επιχείρησης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η μέση τιμή για τα δικαιώματα διαμορφώθηκε στα 31,7 ευρώ ανά τόνο CO2. Οι εκπομπές διοξειδίου κυρίως από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι οι πιο ρυπογόνες, κατά τη διετία 2017 - 2018 ήταν στα επίπεδα των 30 - 32 εκατ. τόννων αλλά η δαπάνη της επιχείρησης ήταν σχετικά μικρότερη επειδή οι τιμές των δικαιωμάτων κυμαίνονταν στα 5 - 10 ευρώ / τόνο. Με τα σημερινά δεδομένα των τιμών η δαπάνη θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Ακόμα χειρότερη θα ήταν η εικόνα αν οι εκπομπές παρέμεναν στα επίπεδα του 2005 οπότε έφθασαν τα ... 52,6 εκατ. τόννους. Με τις σημερινές τιμές του διοξειδίου αυτές οι εκπομπές θα συνεπάγονταν ετήσια δαπάνη πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ εφαρμόζει από το 2019 πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ρεύματος προκειμένου να περιορίσει την οικονομική αιμορραγία αλλά και να συμμορφωθεί προς τους εθνικούς στόχους περιορισμού των εκπομπών.

Το 2020 έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, τον περασμένο Απρίλιο ακολούθησαν οι μονάδες Καρδιάς 3 και 4 ενώ ακολουθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2021 η Μεγαλόπολη 3, το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ. Δημητρίου και το 2023 οι Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Αγ. Δημήτριος 5. Το 2022 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 η οποία όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα τριμήνου, θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου από το 2025 (οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Ιουνίου) προκειμένου να περιοριστεί το κόστος από τις εκπομπές διοξειδίου.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο στόχος μείωσης των εκπομπών για το 2022 που έχει τεθεί με το ομόλογο βιωσιμότητας που εκδόθηκε εφέτος, θα επιτευχθεί. Σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης, η ΔΕΗ δεσμεύεται το 2022 να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40 % σε σχέση με το 2019, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από 14 εκατ. τόννους, διαφορετικά θα πληρώσει «πέναλτυ» στους ομολογιούχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τα υπερκέρδη ΔΕΗ και CVC

Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για σοβαρή κυβερνητική κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην καταδικαστική έκθεση της ΕΕ για το κράτος Δικαίου, την επίθεση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τη χρήση του Predator, ζητώντας απαντήσεις από τον πρωθυπουργό.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ο Τσίπρας νοσταλγεί τη χρεοκοπημένη ΔΕΗ

Ο Κωστής Χατζηδάκης επιτίθεται έντονα στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού για τη ΔΕΗ, απαντώντας σε πρόσφατη τοποθέτησή του σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ασπίδα» οι ΑΠΕ στο ακριβό αέριο, «κράτησαν» τη χονδρική τιμή ρεύματος

Η μέση χονδρική τιμή ρεύματος τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 98,08 ευρώ/MWh, με τις ΑΠΕ να περιορίζουν τις πιέσεις από το ακριβό φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό για τις χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του Μαϊου.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η αξία του Δημοσίου στη ΔΕΗ είναι 16 φορές μεγαλύτερη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, απάντησε στην κριτική Τσίπρα για τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν ζημιογόνες δημοπρασίες. Υποστήριξε πως σήμερα η ΔΕΗ είναι οικονομικά ισχυρή και εθνικός πρωταθλητής.