ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
τράπεζες, Eurobank
Φωτο: Eurobank

Πώς κέρδισε η Eurobank το «στοίχημα» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Με κινήσεις στρατηγικής αναδιάταξης, η Eurobank κατάφερε να κρατήσει σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες, που εκτιμάται ότι θα φέρουν κέρδη 150 - 200 εκατ. ευρώ την τριετία 2021 - 2023.

Κέρδη 150 – 200 εκατ. ευρώ αναμένει κατά την τριετία 2021 – 2023 ο όμιλος Eurobank από τις θυγατρικές του στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές επενδύσεις, κυρίως σε τεχνολογικές υποδομές, οι οποίες θα δημιουργήσουν πρόσθετες συνέργειες στον όμιλο τα επόμενα χρόνια.

Η Eurobank κατάφερε να διατηρήσει, «κόντρα» στην επιθετική αποεπένδυση των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης την προηγούμενη δεκαετία, αξιόλογο διεθνές αποτύπωμα, με παρουσία σήμερα σε τέσσερις χώρες και συνολικό ενεργητικό ύψους 17 δισ. ευρώ.

Με ισχυρή παρουσία στην αγορά της Βουλγαρίας και της Κύπρου, αξιοσημείωτη παρουσία στην αγορά της Σερβίας και την παραδοσιακή ισχυρή σχέση με το Λουξεμβούργο ο όμιλος διαθέτει περισσότερα από 300 καταστήματα στις παραπάνω χώρες ενώ απασχολεί συνολικά 4.700 εργαζόμενους. Πιο αδύναμη είναι η παρουσία στην Σερβία, με την Eurobank να εξετάζει σειρά επιλογών για την ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα, μεταξύ αυτών και ευκαιρίες εξαγορών.

Η συνολική επένδυση του ομίλου στις παραπάνω αγορές ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις σε ψηφιακά συστήματα, με την εγκατάσταση της πλατφόρμας Temenos σε Κύπρο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία που θα επιτρέψει τον όμιλο να λειτουργεί υπό ενιαία πλατφόρμα.

Η κοινή πλατφόρμα θα αναδείξει σημαντικές οικονομίες κλίμακας επιτρέποντας στην Eurobank να λειτουργήσει περισσότερο αποδοτικά ενισχύοντας την παρουσία της στις γειτονικές αγορές.

Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες στο εξωτερικό συνεισφέρουν περίπου 30% στα κέρδη προ προβλέψεων, ενώ τα μερίσματα που εισέπραξε η Eurobank από τις θυγατρικές στο εξωτερικό την περίοδο 2017 – 2019 ανήλθαν σε 200 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης τα κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ.

Η διεθνής παρουσία του Ομίλου Eurobank

(ποσά σε εκατ. ευρώ)ΒουλγαρίαΚύπροςΣερβίαΛουξεμβούργοΣύνολο
Ενεργητικό6.2326.9641.7151.93616.847
Σύνολο Δανείων4.1382.0831.2395988.058
Καθαρά Δάνεια3.9982.0351.1945987.825
NPEs27572790426
Καταθέσεις5.4115.5539851.47913.428
Καταστήματα     
Λιανικής Τραπεζικής192 80 272
Business – Private Banking1386229
Εργαζόμενοι2.9404321.2541154.741

 

Πως κερδήθηκε η «μάχη» των Βαλκανίων

Η έγκαιρη αναδιάταξη των δυνάμεων του ομίλου στο εξωτερικό συνέβαλε καθοριστικά στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης που οδήγησε στην αποεπένδυση των ελληνικών τραπεζών από την ΝΑ Ευρώπη. Από το 2010 η διοίκηση της Eurobank διαβλέποντας τη στενότητα κεφαλαίων και ρευστότητας λόγω της κρίσης στην Ελλάδα αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

«Κλειδί» αποτέλεσε η απόφαση για την αποχώρηση του ομίλου από μεγάλες πληθυσμιακά χώρες όπου είχε παρουσία, όπως την Πολωνία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Όπως σημειώνουν στο Business Daily πηγές της τράπεζας η παραμονή στις χώρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά κοστοβόρα με μεγάλες αβεβαιότητες για το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι αποφασίστηκε η τράπεζα να αποχωρήσει από τις χώρες αυτές και να επικεντρωθεί σε χώρες όπου διέθετε στρατηγικά πλεονεκτήματα όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Με τα κεφάλαια από τις πωλήσεις θυγατρικών αλλά και τα κεφάλαια που «απελευθερώθηκαν» από εποπτικές απαιτήσεις, η Eurobank προχώρησε στην πλήρη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων δανείων και την ενίσχυση των τραπεζών με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικές υποδομές.

Σήμερα οι θυγατρικές στο εξωτερικό διακρίνονται για την εύρωστη κεφαλαιακή βάση, την ισχυρή ρευστότητα, την υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων και ανταγωνίζονται με επιτυχία μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ενισχύοντας τις θέσεις τους στις τοπικές αγορές. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται, εκτός των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών και της ενίσχυσης της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων, στην επέκταση των εργασιών στον τομέα του Wealth Management.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακίνητα και διεθνείς δραστηριότητες κάνουν τη διαφορά στη Eurobank

Τα πολλαπλά οφέλη στον ισολογισμό της τράπεζας από το μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Υστερούν σε απόδοση οι τραπεζικές εργασίες στην εγχώρια αγορά, αναμένεται ισχυρή βελτίωση τα επόμενα χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτήρια για τη «νέα» Eurobank: Ψηφιακό άλμα και νέοι στόχοι

Μοντέλο phygital για τις τραπεζικές λειτουργίες: καινοτομική τεχνολογία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Πλήρης εξυγίανση χαρτοφυλακίου με μονοψήφιο δείκτη NPE και έμφαση στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.