ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
MLS
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πάνω από 10 εκατ. ευρώ ψάχνει για να διασωθεί η MLS Πληροφορική

Εντελώς αβέβαιο από ποια πηγή θα μπορούσε να προέλθει η κεφαλαιακή ενίσχυση. Δεν δεσμεύεται για συμμετοχή σε αύξηση ο Γ. Καματάκης, καθυστερούν οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Μεγάλες απαιτήσεις νέων κεφαλαίων, που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, θα έχει το εγχείρημα διάσωσης της MLS Πληροφορική, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία επιβεβαιώνεται ότι περιόρισε στο ελάχιστο, το 2020, τις δραστηριότητές της, απομακρύνοντας το 80% του προσωπικού.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης ομολογιούχων της 26 Μαΐου, που έδωσε στη δημοσιότητα η MLS το βράδυ της Παρασκευής, η εταιρεία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, που είναι εντελώς αβέβαιο από ποια πηγή θα μπορούσε να προέλθει, δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος, Γιάννης Καματάκης, δεν δεσμεύεται ότι θα συμμετάσχει σε μια αύξηση, ενώ εντελώς θολή ήταν η περιγραφή, από πλευράς του διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Βακάρου, των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Ειδικότερα, όταν κλήθηκε από ομολογιούχο να προσδιορίσει το ύψος της απαιτούμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας, ο κ. Βακάρος έκανε λόγο για ποσό «μεγαλύτερο των δέκα εκατομμυρίων». Όμως, σχετικά με τον τρόπο κάλυψης μιας τόσο μεγάλης, για την MLS, αύξησης κεφαλαίου (η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση, είχε πέσει στα 7 εκατ. ευρώ), ο κ. Βακάρος ήταν… εποικοδομητικά ασαφής στις τοποθετήσεις του:

Όπως είπε, υπάρχει μεν στρατηγικός επενδυτής, ωστόσο οι συζητήσεις «αφορούν άμεσα την εταιρεία και δεν είναι ώριμες αρκετά, ώστε να αγγίξουν το θέμα των ομολογιούχων και, γενικότερα, του χρέους». Σε άλλη ερώτηση ομολογιούχου, ο κ. Βακάρος έδωσε μια απάντηση που παραπέμπει σε μακρά διαπραγμάτευση με τον απροσδιόριστο, ενδιαφερόμενο επενδυτή, λέγοντας ότι θα ενημερώνει γι’ αυτό το θέμα τους ομολογιούχους εγγράφως ανά δίμηνο.

Όταν κλήθηκε να εξηγήσει εάν ο μεγαλομέτοχος, στο βαθμό που πιστεύει ότι μπορεί να υλοποιηθεί το business plan της εταιρείας, είναι έτοιμος να εισφέρει κεφάλαια σε μια αύξηση, ο κ. Βακάρος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό του μεγαλομετόχου. Προφανώς, βέβαια, εάν ο Γ. Καματάκης ήταν έτοιμος και πρόθυμος να στηρίξει με κεφάλαια την εταιρεία, ο πρώτος που θα το είχε πληροφορηθεί θα ήταν ο διευθύνων σύμβουλος.

Πώς, όμως, μπορεί να αντλήσει νέα κεφάλαια η MLS, όταν ακόμη και από τις απαντήσεις του κ. Βακάρου -και παρότι παραμένουν άγνωστα τα οικονομικά στοιχεία του 2019 και του 2020- προκύπτει ότι η εταιρεία πληροφορικής βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση; Όπως αναγνώρισε ο διευθύνων σύμβουλος, το 2020 ήταν μια «καταστροφική χρονιά» για την MLS, παρότι οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας εκτίναξαν στα ύψη τη ζήτηση για τα tablet. Η εταιρεία φαίνεται ότι συρρικνώθηκε στα όρια της… ανυπαρξίας, καθώς οι εργαζόμενοι, όπως ανέφερε ο κ. Βακάρος, μειώθηκαν από 165 σε 35, δηλαδή κατά 80%.

Όσον αφορά το business plan που εφαρμόζεται σε αυτή την εξαιρετικά αντίξοη συγκυρία, ο κ. Βακάρος δεν ήταν έτοιμος να το παρουσιάσει στους ομολογιούχους, αν και είπε ότι υπάρχει και υλοποιείται. Επιφυλάχθηκε να στείλει αντίγραφο αργότερα στη Euroxx, την εκπρόσωπο των ομολογιούχων, για να λάβουν γνώση του περιεχομένου του.

Τακτική εποικοδομητικής ασάφειας ακολούθησε ο διευθύνων σύμβουλος και στο θέμα που κατ’ εξοχήν ενδιαφέρει τους ομολογιούχους, δηλαδή τις προτάσεις της διοίκησης για την αναδιάρθρωση των ομολογιακών δανείων. Συγκεκριμένες προτάσεις δεν κατατέθηκαν, αλλά ανέφερε ότι «για το χρέος όλα είναι στο τραπέζι», όταν ερωτήθηκε αν οι προτάσεις της διοίκησης θα περιλαμβάνουν μετάθεση των πληρωμών και «κούρεμα» του κεφαλαίου. Σε άλλη απάντηση, όμως, όταν ρωτήθηκε αν θα φθάσει η εταιρεία σε παραγραφές τοκομεριδίων ή μέρους του χρέους, ο κ. Βακάρος απάντησε ότι «η εταιρεία δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο», παρότι λίγο νωρίτερα είχε πει ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

Όσο για το πολυσυζητημένο θέμα της καθυστέρησης δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων του 2019, οι απαντήσεις του κ. Βακάρου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σοβαρής περαιτέρω καθυστέρησης, αφού, όπως είπε, τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων εκ μέρους της ελεγκτικής εταιρείας PKF έχει αναλάβει νέος ορκωτός ελεγκτής «λόγω της κατάστασης που επικρατεί και των σχετικών δημοσιευμάτων».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ζόμπι» με αρνητικές πωλήσεις η MLS: Τι λέει για διάσωση και «κούρεμα»

Η διοίκηση επιβεβαιώνει ότι το 2020 οι πωλήσεις ήταν αρνητικές. Μεγάλες ζημιές το 2019, στα -12,2 εκατ. τα ίδια κεφάλαια. Σχέδιο διάσωσης με 17,2 εκατ. από επενδυτή και «κούρεμα» ομολόγων τουλάχιστον κατά 6 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο κρίσιμος Φεβρουάριος για την MLS και η δικαστική... πολιορκία

Μέχρι το τέλος του μήνα έχει δεσμευθεί η διοίκηση της MLS να δώσει τέλος στο σίριαλ με τις οικονομικές καταστάσεις και το «φουσκωμένο» άυλο ενεργητικό, ενώ μέτοχοι και πιστωτές στρέφονται στη Δικαιοσύνη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MLS: Δύο νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο

Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε ομόφωνα την αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών και εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο νέων μελών, των κυρίων Χωματά Δημήτριο και Ρούσσο Ευστάθιο, οικονομολόγων με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των επιχειρήσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκάζωσε» την MLS η Κεφαλαιαγορά, τέλος στις καθυστερήσεις

Παρέμβαση της Επιτροπής για να σταματήσει η κωλυσιεργία με τις οικονομικές καταστάσεις. Η MLS πλήρωσε την οφειλή στην Deloitte και παρέλαβε την έκθεση ελέγχου για τα «φουσκωμένα» άυλα στοιχεία ενεργητικού.