ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Mls

Ο κρίσιμος Φεβρουάριος για την MLS και η δικαστική... πολιορκία

Μέχρι το τέλος του μήνα έχει δεσμευθεί η διοίκηση της MLS να δώσει τέλος στο σίριαλ με τις οικονομικές καταστάσεις και το «φουσκωμένο» άυλο ενεργητικό, ενώ μέτοχοι και πιστωτές στρέφονται στη Δικαιοσύνη.

Ενώ απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για να γίνουν τα… αποκαλυπτήρια των κρίσιμων οικονομικών καταστάσεων 2019 της MLS Πληροφορική, εάν βεβαίως αυτή την φορά η διοίκηση της εταιρείας τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, η υπομονή μετόχων και πιστωτών φαίνεται να έχει εξαντληθεί. Πλέον, ετοιμάζονται να θέσουν σε κατάσταση δικαστικής… πολιορκίας την εταιρεία, τα κορυφαία διοικητικά στελέχη, τους βασικούς μετόχους και τον ορκωτό ελεγκτή των οικονομικών καταστάσεων του 2018.

Ελάχιστοι πιστεύουν πλέον ότι ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος, επί σειρά ετών «αφεντικό» της MLS και σήμερα πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Καματάκης, μπορεί να βγάλει κάποιο… λαγό από το καπέλο του για να αναστρέψει τη δυσμενή πορεία της MLS. Αφού επικαλέσθηκε το lockdown στη Θεσσαλονίκη για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων του 2018, για τις οποίες είχε «σφυρίξει φάουλ» η ΕΛΤΕ, οδηγώντας την Επ. Κεφαλαιαγοράς σε απόφαση για την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, η διοίκηση της εισηγμένης είχε ανακοινώσει, στα τέλη του Ιανουαρίου ότι «σε κάθε περίπτωση μέσα στον επόμενο μήνα» θα δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2019.

Αν υποτεθεί ότι η εταιρεία, αυτή την φορά, θα αποδειχθεί συνεπής σε όσα ανακοίνωσε και δεν θα επικαλεσθεί πάλι λόγους ανωτέρας βίας για να δικαιολογήσει μια ακόμη αναβολή δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων, μέτοχοι και ομολογιούχοι δεν έχουν να περιμένουν κάτι ευχάριστο από αυτές τις ανακοινώσεις:

  • Για τη χρήση του 2018, όπου η ΕΛΤΕ αρχικά εντόπισε προβλήματα στην καταγραφή των άυλων περιουσιακών στοιχείων, έγινε ειδικός έλεγχος κατόπιν αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς από τον συμβουλευτικό βραχίονα της Deloitte, ο οποίος ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Το κεντρικό εύρημα αυτού του ελέγχου ήταν ότι στα 25,484 εκατ. ευρώ των άυλων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές ύψους 8,241 εκατ. ευρώ, δηλαδή να «ξεφουσκώσει» το κονδύλι περίπου κατά το 1/3. Για τα μεγέθη της MLS, που είχε εμφανίσει το 2018 ενεργητικό 50,6 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων μόλις 1,378 εκατ. ευρώ, αυτή η προσαρμογή στα άυλα περιουσιακά στοιχεία οδηγεί σε μια πολύ σοβαρή αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων προς το χειρότερο.
  • Ξεκινώντας από αυτή τη νέα και πολύ χειρότερη βάση, οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 αναμένεται να αποτυπώσουν περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση της εικόνας της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η MLS είχε ανακοινώσει στάσιμες πωλήσεις για το α’ εξάμηνο του 2019, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στις εκλογές, που είχαν επηρεάσει, σύμφωνα με την εταιρεία, «αρνητικά την ελληνική αγορά τόσο των tablets όσο και των smartphones». Για τα οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου 2020, η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα δημοσιευθούν 4 – 6 εβδομάδες μετά τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων για το 2019, δηλαδή ως τα μέσα Μαρτίου.
  • Σε κάθε περίπτωση, το 2020 ήταν το χειρότερο έτος στην ιστορία της εταιρείας, καθώς, όπως έχει παραδεχθεί ο τέως διευθύνων σύμβουλος, Ν. Γεωργιάδης, μεγάλες αλυσίδες λιανικής διέκοψαν τη συνεργασία με την MLS. Ακόμη και αν δεν γινόταν αυτό, όμως, η εταιρεία θα είχε και πάλι τεράστιες δυσκολίες να «σταθεί» στην αγορά, δεδομένου ότι δεν είχε παρουσιάσει νέα μοντέλα smartphones και tablets. Εκτιμάται ότι μέσα στο 2020 έχασε τα 2/3 του μεριδίου της στην ελληνική αγορά, ενώ δεν είχαν επιτυχία και οι προσπάθειες στα τέλη της χρονιάς να κερδίσει διαγωνισμό του Δημοσίου για τα tablets των σχολείων. Η ρευστότητα της εταιρείας έχει σχεδόν εξαφανισθεί και έχει ήδη αθετήσει τις πληρωμές κουπονιών και στις τρεις σειρές των ομολόγων της.

Με αυτά τα δεδομένα, μόνο μια συμφωνία με επενδυτή που θα εισφέρει σημαντικά νέα κεφάλαια στην εταιρεία φαίνεται ότι θα μπορούσε να αναστρέψει τη δυσμενή πορεία της MLS. Όμως, παρά τις κατά καιρούς «διαρροές» περί επενδυτικού ενδιαφέροντος, προς το παρόν αυτά τα σενάρια δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Δικαστικές ενέργειες

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, μέτοχοι και ομολογιούχοι στρέφονται πλέον σε δικαστικές ενέργειες για να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν από τα κεφάλαιά τους. Χθες, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών κάλεσε μετόχους και ομολογιούχους να συμμετάσχουν σε ομαδική αγωγή για να διεκδικήσουν αποζημίωση από την εταιρείας, τους μεγαλομετόχους και τους ορκωτούς ελεγκτές.

Η Ένωση είχε καταθέσει και τον περασμένο Ιούνιο πρόσθετη παρέμβαση υπέρ μελών της, που αξίωναν αποζημιώσεις και είχαν ζητήσει, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μεγαλομετόχων και των ορκωτών ελεγκτών, υποστηρίζοντας ότι ήταν βέβαιη η αθέτηση των υποχρεώσεων της εταιρείας. Η αίτηση αυτή είχε απορριφθεί τότε, αλλά η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών θεωρεί ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού έχει επιβεβαιωθεί πλέον από τον έλεγχο της Deloitte η διαφορά των 8,2 εκατ. ευρώ στα άυλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ η MLS έχει αθετήσει στο μεταξύ την πληρωμή κουπονιών σε όλα της τα ομόλογα.

Παράλληλα, άλλοι ομολογιούχοι της εταιρείας έχουν καταφύγει στην ποινική Δικαιοσύνη, με μήνυση κατά του Γ. Καματάκη και άλλων τριών στελεχών της MLS, υποστηρίζοντας ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της απάτης, παρουσιάζοντας ψευδείς οικονομικές καταστάσεις ως αληθείς με σκοπό να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Τέλος, η CNL Capital περιμένει απόφαση για την αγωγή που έχει καταθέσει κατά της MLS, διεκδικώντας οφειλή 600.000 ευρώ πλέον τόκων και εξόδων για χρηματοδότηση που είχε προσφέρει στην εταιρεία. Η CNL έχει εξασφαλίσει από το περασμένο καλοκαίρι θετική απόφαση σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της MLS για το ποσό της οφειλής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MLS: Δύο νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο

Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε ομόφωνα την αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών και εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο νέων μελών, των κυρίων Χωματά Δημήτριο και Ρούσσο Ευστάθιο, οικονομολόγων με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των επιχειρήσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκάζωσε» την MLS η Κεφαλαιαγορά, τέλος στις καθυστερήσεις

Παρέμβαση της Επιτροπής για να σταματήσει η κωλυσιεργία με τις οικονομικές καταστάσεις. Η MLS πλήρωσε την οφειλή στην Deloitte και παρέλαβε την έκθεση ελέγχου για τα «φουσκωμένα» άυλα στοιχεία ενεργητικού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παιχνίδι καθυστερήσεων από MLS, στο σκοτάδι οι ομολογιούχοι

Κρίσιμες αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι ομολογιούχοι την Παρασκευή, ενώ η διοίκηση της MLS καθυστερεί αδικαιολόγητα τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων. Εκτεθειμένη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.