ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τρ. Πειραιώς: Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο, θα αντλήσει 600 εκατ. ευρώ

Στο 8,75% διαμορφώθηκε το κουπόνι της έκδοσης τίτλων AT1, ενώ το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών επέτρεψε στην τράπεζα να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της.

Επιτυχής ήταν η έκδοση ομολόγου Aditional Tier 1 (AT1) από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, που επέτρεψε στην τράπεζα να αντλήσει το μέγιστο ποσό που επιδίωκε, ενώ το κουπόνι του ομολόγου κρατήθηκε σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

Ειδικότερα, η Τρ. Πειραιώς αντλεί με την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, ενώ το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 8,75%. Η διοίκηση της τράπεζας είχε ανακοινώσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να μην αντλήσει το σύνολο των κεφαλαίων που είχε θέσει ως στόχο, δηλαδή τα 600 εκατ. ευρώ, καθώς η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου, με την άντληση 1,38 δισ. ευρώ, θα επέτρεπε να αντληθούν ακόμη και 300 εκατ. ευρώ με την έκδοση AT1. Τελικά, η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν τόσο έντονη, ώστε η τράπεζα να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωνε σε ανάλυση ο οίκος Autonomous, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα υποστηρίξουν το σχέδιο για τη γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. O οίκος δήλωνε την πεποίθησή του ότι η τράπεζα θα εφαρμόσει με επιτυχία το σχέδιο εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου και κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Όπως αναφέρει η Autonomous, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε μια έκδοση τίτλων που αθροίζονται στη βασική κεφαλαιακή επάρκεια (AT1) αμέσως μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και η έκδοση ΑΤ1 θα είναι η πρώτη από ελληνική τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, σημειώνει η Autonomous, η νέα έκδοση θα προσθέσει περίπου 1,4% στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα θα μπορούσε να είχε αναβάλλει για αργότερα αυτή την έκδοση, αλλά η πρόθεση της να φέρει στο 2021 την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 18 δισ. ευρώ σημαίνει ότι η έκδοση ΑΤ1 θα χρειασθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Η Autonomous εκτιμούσε ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι καλές, με ένα μεγάλο αριθμό συναλλαγών υψηλότερου κινδύνου από τράπεζες να έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα και με ρεκόρ όγκου εκδόσεων τίτλων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (CCC) μέσα στη φετινή χρονιά.

Εξηγώντας τις βασικές παραμέτρους της νέας έκδοσης, ο οίκος αναφέρει πως πρόκειται για ένα ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης (perpetual) το οποίο δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την παρέλευση 5,5 ετών (PNC 5.5). Το ομόλογο βαθμολογείται με Ca από τη Moody’s και με CCC- από την Standard & Poor’s. 

Όσον αφορά το ποσό της έκδοσης, ο οίκος σημειώνει ότι η τράπεζα εργάζεται για να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προσθέσει 1,4% στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενόψει της διάθεσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ παράλληλα θα καλυφθεί η εποπτική απαίτηση για πρόσθετα βασικά κεφάλαια 2,1% μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο οίκος σημειώνει ότι από την πλευρά της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς υπήρξε υπαινιγμός ότι μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα θα μπορούσε να εκδώσει μικρότερο ποσό τίτλων ΑΤ1, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Autonomous εφόσον υπάρξει επαρκής ζήτηση για την έκδοση η τράπεζα τελικά θα αντλήσει το αρχικά επιδιωκόμενο ποσό των 600 εκατ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που απορρέει από τα δάνεια σε αναστολή, να ικανοποιήσει τις εποπτικές απαιτήσεις και να υποστηρίξει την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Η Autonomous σημειώνει επίσης ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αυτή που καθοδηγεί τις κινήσεις της Τρ. Πειραιώς καθώς η τράπεζα επιδιώκει πολύ γρήγορη μείωση των NPE’s από το 45% στα τέλη του 2020 σε περίπου 10% ως το τέλος του 2021. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την μεταφορά δανείων εκτός ισολογισμού, ενώ οι προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί για αυτά τα δάνεια υπολογίζεται πως είναι περίπου 20% χαμηλότερες από το απαιτούμενο.

Με την εκκαθάριση των προβληματικών δανείων η Τρ. Πειραιώς θα βελτιώσει τον δείκτη Texas, που απεικονίζει την σχέση των προβληματικών δανείων με τα ίδια κεφάλαια, από το 135% στο τέλος του 2020 στο 60% περίπου του 2021. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Autonomous που έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι τα ομόλογα ΑΤ1 θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές εάν μειωθεί η βασική κεφαλαιακή επάρκεια κάτω από το ελάχιστο όριο, η Πειραιώς θα έχει ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων πάνω από την ελάχιστη απαίτηση του 11,7% με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023, ενώ με την έκδοση των τίτλων ΑΤ1 θα αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στα βασικά κεφάλαια και τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έξοδος της Τρ. Πειραιώς στην αγορά με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης

Με την έκδοση του νέου τίτλου θα καλυφθεί εποπτική υποχρέωση της τράπεζας. Εκτιμάται ότι θα αντληθούν 300 - 400 εκατ. ευρώ. Πέντε διεθνείς τράπεζες «τρέχουν» από σήμερα την έκδοση με παρουσιάσεις σε επενδυτές.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καθοριστικός ο ρόλος της Τρ. Πειραιώς στην έκδοση του ομολόγου της Motor Oil

Στην έκδοση του κοινού Ομολογιακού Δανείου της Motor Oil, ύψους 200 εκ. ευρώ, καταγράφηκε η ζήτηση που υπερέβη το 1 δισ.  ευρώ, αλλά και ζήτηση από πλευράς ιδιωτών, με ποσό άνω των 650 εκ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντολή της Πειραιώς σε τράπεζες για την έκδοση νέου Tier 2

Η Πειραιώς επέλεξε την Goldman Sachs International και την UBS ως συντονιστές της έκδοσης, που θα έχουν και την ευθύνη για το βιβλίο προσφορών, από κοινού με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura. Έναρξη παρουσιάσεων στο Λονδίνο.