ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Jumbo: Δύσκολα έτη το 2021 και το 2022, αλλά θα μοιράσει μέρισμα

Ανησυχία για την αύξηση του μεταφορικού κόστους, καθώς η τιμή των πρώτων υλών ολοένα και αυξάνεται. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης του ομίλου.

«Η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με βίαιο τρόπο, που είναι πιθανό τόσο το 2021, όσο και το 2022 να αποδειχθούν χαμένες χρονιές», ανέφερε ο Απόστολος Βακάκης στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Jumbo, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα. 

Στη γενική συνέλευση, έγινε γνωστό ότι ο όμιλος θα προχωρήσει σε καταβολή μερίσματος για τη φετινή χρήση. Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, έγινε λόγος για την αύξηση της τιμής μεταφοράς ενός Container, η οποία έχει φτάσει στα 12.000 δολάρια, τιμή πολλαπλάσια των περυσινών τιμών, ενώ εκφράστηκε η ανησυχία ότι η νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου η διοίκηση του Ομίλου ενημέρωσε, κατά την πάγια πρακτική της τους μετόχους –συνεταίρους, για την κατάσταση των πραγμάτων σήμερα και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην Ελληνική και τη διεθνή αγορά.

Απολογισμός

Όπως αναφέρθηκε, το 2020 έχει χαρακτηριστεί ως μία «χαμένη χρονιά» λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διοίκηση της εταιρείας, θέλοντας να ανταποδώσει στους μετόχους- συνεταίρους την εμπιστοσύνη που έδειξαν και επιδεικνύουν στον Όμιλο, προ-κατέβαλε αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2020, σε σχέση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης που έληξε 30.06.2019.

Το συνολικό ποσό των 0,615 ευρώ ανά μετοχή δόθηκε στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής χρησιμοποιώντας την πολύ καλή οικονομική της θέση που προήλθε από την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, για την στήριξη των μετόχων συνεταίρων.

Οι συνθήκες της αγοράς

Η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με βίαιο τρόπο, αναφέρθηκε σχετικά. Ανατρέπονται ισορροπίες ετών, δημιουργώντας την εκτίμηση ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή- το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης «χαμένες χρονιές». Ενδεικτικά επισημάνθηκε, μία από τις πολλές παραμέτρους της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις αγορές και αφορά την αύξηση τιμής των πρώτων υλών. Είναι γεγονός, σύμφωνα με τον όμιλο, ότι οι αναλύσεις των κεντρικών τραπεζών θεωρούν αυτή την αρρυθμία στις αγορές «προσωρινή».

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση από την μικροοικονομική, επιχειρηματική καθημερινότητα, είναι ότι πιθανότατα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών.

Επιπλέον, το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με τα Jumbo. Σήμερα η τιμή μεταφοράς ενός Container έχει φτάσει στα 12.000 δολάρια, τιμή πολλαπλάσια των περυσινών τιμών. Η εκτίμηση είναι ότι η νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. 

Το σχέδιο δράσης

Η διοίκηση , λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τις ανωτέρω παραμέτρους προχώρησε σε επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών για τους επόμενους μήνες καθώς και του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα, ανέφερε ο όμιλος.

Σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στην Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Craiova, στη Ρουμανία, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (περίπου 24.500 τ.μ). Η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα, μετατίθενται για το 2022.

Μερισματική Πολιτική

Αν και αρχικά υπήρξε η προσδοκία ότι το 2021 θα επανερχόταν η ομαλότητα, οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν τις προσδοκίες. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρθηκε, η διοίκηση της εταιρείας παραμένει πιστή στην πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο. Οι μέτοχοι JUMBO απολαμβάνουν του μερίσματος ακόμη και στις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Για το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, ο Όμιλος θα προχωρήσει πάλι σε καταβολή έναντι του μερίσματος για τη φετινή χρήση.

Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019.

Η καταβολή του μερίσματος για την χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους του Ομίλου, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 9% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo κατά το 8μηνο

Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος τονίζει ότι καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και χαρακτηρίζει ως «παράλογο» το κόστος μεταφοράς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 12,6% για τις πωλήσεις της Jumbo το α' εξάμηνο του 2021

Προβληματισμό προκαλεί στον όμιλο η αύξηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, ο οποίος πραναγγέλει αλλαγή στρατηγικής τόσο σε αυτόν όσο και στον σχεδιασμό λειτουργίας των νέων καταστημάτων.