ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plaisio. Πλαισιο
Φωτο: Shutterstock

Σε τροχιά αύξησης της κερδοφορίας η Πλαίσιο μετά την πανδημία

Στα 5,2 ευρώ αποτιμά τη δίκαιη αξία της μετοχής της εμπορικής αλυσίδας η Eurobank Equities, εκτιμώντας ότι η αγορά υποτιμά τις δυνατότητες αύξησης των κερδών τα επόμενα χρόνια.

Στα 115 εκατ. ευρώ αποτιμά την Πλαίσιο η Eurobank Equities σε ανάλυσή της, έναντι τρέχουσας άξίας 90,289 εκατ. ευρώ για την εισηγμένη, καθώς, όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, το θετικό μομέντουμ στα είδη τεχνολογίας και η αυξανόμενη τάση για ηλεκτρονικές αγορές έχουν φέρει την αλυσίδα σε θέση ισχύος.

Η μετοχή της Πλαίσιο έχει καλύψει τις απώλειες από την πανδημία, έχοντας πραγματοποιήσει ράλι άνω του 90% από τον Μάρτιο του 2020 και βρίσκεται τώρα 10% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Κατά την άποψη της Eurobank Equities, οι προοπτικές για τον όμιλο φαίνονται πολύ περισσότερο θετικές μετά το τέλος της πανδημίας. Θεωρεί πως η αντιστοιχία ρίσκου/ανταμοιβής παραμένει θετική, ειδικά αν συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς και τα καθαρά διαθέσιμα μετά το δανεισμό που είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα μισά της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Πλαίσιο κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές της, καθώς διαπραγματεύεται με σχέση αξίας προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) κάτω από 7,5 φορές, με βάση την εκτιμήση της χρηματιστηριακής για τα EBITDA του 2021. Η Eurobank Equities σημειώνει ότι η δίκαιη αποτίμηση της Πλαίσιο διαμορφώνεται στα 115 εκατ. ευρώ, και η τιμή της μετοχής στα 5,2 ευρώ. Σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής (4,09 ευρώ), το περιθώριο ανόδου είναι περίπου 27%.

Μετά από μια χρονιά, όπου τα καταστήματά της έμειναν κλειστά για περισσότερες από 100 μέρες, αλλά σημείωσε αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, η Πλαίσιο καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Με το πρώτο τρίμηνο του 2021 να είναι δυνατό για την Πλαίσιο, οι επιδόσεις της θα ενισχυθούν περαιτέρω  καθώς θα αρχίσει να ξοδεύεται το συσσωρευμένο εισόδημα που υπάρχει, ενώ η ψηφιοποίηση θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις πωλήσεις. 

Θετικές προοπτικές μέχρι το 2024

Η μακροχρόνια στρατηγική της Πλαίσιο για επένδυση στο ηλεκτρονικό κανάλι και τα logistics έχει προσδώσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία, καθώς η άνοδος των ηλεκτρονικών αγορών έχει προκαλέσει το «Amazon effect» στην αγορά όπου η ταχύτητα των παραδόσεων κρίνει πολλές φορές την απόφαση του καταναλωτή. Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η Πλαίσιο είναι έτοιμη για το μέλλον, με στόλο 90 φορτηγών και έχει μακρά παράδοση στην ανάπτυξη ενός πολυκαναλικού μοντέλου πωλήσεων, έχοντας επενδύσει 38 εκατ. ευρώ σε υποδομές logistics.

Παρά το γεγονός πως η επιστροφή στην κανονικότητα και η πλήρης λειτουργία των καταστημάτων πρόκειται να αυξήσει τα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, η Eurobank Equities σημειώνει πως η Πλαίσιο αναμένεται να καταγράψει αύξηση των καθαρών κερδών το 2021. Τα EBITDA αναμένεται να ανέλθουν στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί κατά 16% και θα διαμορφωθεί στα 387 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα του ομίλου έχει ενισχυθεί περαιτέρω δίνοντας την δυνατότητα στην Πλαίσιο, με την επιστροφή στην κανονικότητα, τη δυνατότητα να σχεδιάσει μια πιο επιθετική στρατηγική ανάπτυξης.

Η ανοδική πορεία για την Πλαίσιο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με την εταιρεία να προβλέπεται ότι θα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4,5% μέχρι το 2024, καθώς θα βελτιώνεται το μακροοικονομικό περιβάλλον. Τα περιθώρια ΕΒΙΤ θα διευρύνονται έως το 2024 σε σχέση με το 2021, ενώ προβλέπεται αύξηση 20% των οργανικών κερδών την περίοδο 2020-2024.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: Ένταξη στο πρόγραμμα «Επιδοτούμενη Ανάλυση» της Eurobank Equities

Η νέα έκθεση της Eurobank Equities για την επιχείρηση Πλαίσιο, περιγράφει διεξοδικά τις δραστηριότητες του ομίλου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις από την Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική στηρίζει την ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη νέα ψηφιακή εποχή διευκολύνοντας τη χρηματοοικονομική λειτουργία κάθε επιχείρησης, βελτιώνοντας και ενισχύοντας συνολικά την εμπορική της δραστηριότητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank Equities: Στα 9,4 ευρώ η τιμή στόχος για την Πλαστικά Θράκης

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurobank Equities, οι προσπάθειες μετασχηματισμού της Πλαστικά Θράκης και το ισχυρό αποτύπωμα στο εξωτερικό θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα δυνατά οικονομικά στοιχεία του ομίλου το 2021.