ΓΔ: 863.41 0.42% Τζίρος: 64.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ

Ευ. Μυτιληναίος: Πανέτοιμοι για νέο κύκλο εξαγορών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο ισχυρός ισολογισμός του ομίλου και οι δυνατότητες πρόσβασης σε δανεισμό επιτρέπουν σχεδιασμό εξαγορών και συγχωνεύσεων, τόνισε σε αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος.

Την επιθετική επιστροφή στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας χθες σε αναλυτές και επενδυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι με αιχμή τον εξαιρετικά ισχυρό ισολογισμό, τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί θεαματικά αποτέλεσμα της μεγάλης οργανικής ανάπτυξης και της ισχυρής ρευστότητας, και τις μεγάλες δυνατότητες δανεισμού ο όμιλος θα αναζητήσει ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. «Η κρίση περνά σταδιακά πίσω μας και εμείς επιστρέφουμε», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναιος.

Σημειώνεται ότι η θεαματική επέκταση του ομίλου Μυτιληναίου πραγματοποιήθηκε, την περίοδο 1998 - 2006  μέσα από μια σειρά επιτυχημένων εξαγορών όπως της ΜΕΤΚΑ, του μεταλλουργικού συγκροτήματος Sometra στην Ρουμανία, Hellenic Cooper Mines (Κύπρος), της Αλουμίνιον της Ελλάδος, μια από τις μεγαλύτερες και πλήρως καθετοποιημένες βιομηχανίες παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη, την εξαγορά εταιριών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α

Την τελευταία δεκαετία, ουσιαστικά στη διάρκεια της κρίσης, ο όμιλος απείχε από εξαγορές και συγχωνεύσεις και αξιοποιώντας τις εξαγορές των προηγούμενων ετών, την θέση του στην αγορά και την επέκταση σε νέους τομείς πέτυχε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης παραμένοντας ανέπαφος από το γενικότερο εγχώριο περιβάλλον.

Μεγάλη δύναμη πυρός

Στις επαφές του με επενδυτές και αναλυτές ο κ. Μυτιληναίος υπενθύμισε ότι ο όμιλος κατάφερε να μεγαλώσει γρήγορα με εξαγορές και συγχωνεύσεις και πλέον οι συνθήκες της οικονομίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον επιτρέπουν την επιστροφή του ομίλου σε κάτι που γνωρίζει καλά.

Ο ισχυρός ισολογισμός σε συνδυασμό με την χαμηλή μόχλευση του ομίλου διαμορφώνουν μεγάλα περιθώρια δανεισμού εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της αγοράς. Τη μεγάλη επιστροφή του ομίλου στο μέτωπο των εξαγορών – συγχωνεύσεων διευκολύνει δραστικά το περιβάλλον των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων –χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε την μείωση του βασικού επιτοκίου σε -0,5% από -04% καθώς και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο στόχαστρο η ΔΕΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD δεν υπάρχουν εξαγορές που θα ανακοινωθούν… αύριο, ωστόσο τα στελέχη του ομίλου εργάζονται εντατικά σε εταιρίες στόχους που βρίσκονται σε στρατηγικούς τομείς και στους οποίους αναμένεται αναδιάρθρωση.

Στην αγορά ενέργειας αναμένονται κινήσεις συγκέντρωσης καθώς σήμερα στην αγορά δραστηριοποιούνται 18 ιδιωτικές εταιρίες, αριθμός που κρίνεται υπερβολικός ελέγχοντας μερίδιο αγοράς κοντά στο 27%. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ανακατατάξεις μπορεί να σημειωθούν και στις θερμικές μονάδες παραγωγής ρεύματος ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ.

Ωστόσο ο μεγάλος στόχος, όχι μόνο για την Μυτιληναίος αλλά και για άλλους ισχυρούς παίχτες της αγοράς, είναι η ΔΕΠΑ. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει καθυστερήσει, αλλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ΔΕΘ, ότι θα προωθηθεί άμεσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Δύναμη πυρός 600 εκατ. για νέες επενδύσεις

Με μεγάλο απόθεμα ρευστότητας υποδέχεται το 2020 ο Όμιλος Μυτιληναίος και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, τα φωτοβολταϊκά και την πιθανή επέκταση του εργοστασίου αλουμίνας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Διπλάσιος τζίρος στο α΄ τρίμηνο, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ

Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του σε Μεταλλουργία και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διπλάσια κέρδη το 2022

Εάν δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα, η κερδοφορία το 2022 θα ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos. Ρεκόρ αποτελεσμάτων το 2021, με αύξηση τζίρου 40%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανίας για το ρεύμα

Επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες η ΔΕΗ. Διάθεση και από τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας. Προς κατάργηση νυχτερινών τιμολογίων, τι θα γίνει με τα δικαιώματα Co2.