ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Χρηματοδότηση 330 εκατ. από ΕΤΕπ, ποιες επενδύσεις περιλαμβάνονται

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει, ΜΕΤΑΞΎ ΆΛΛΩΝ, την κατασκευή 6.600 χιλιομέτρων νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα αναβαθμίσει τα 7.600 χιλιόμετρα του υπάρχοντος δικτύου διανομής

Νέα επένδυση για αναβάθμιση χιλιάδων χιλιομέτρων γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της χρήσης έξυπνων μετρητών που είναι απαραίτητοι για τη μελλοντική επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, θα υποστηριχθεί από νέα χρηματοδότηση ύψους 330 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης συνυπέγραψαν το δεύτερο συμβόλαιο χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του εικοσαετούς δανείου ύψους 330 εκατ. ευρώ, το οποίο θα στηρίξει επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού του ομίλου της ΔEΗ. Ήδη, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δρομολογήσει την επόμενη ημέρα για την επιχείρηση, βάζοντας τις βάσεις για τη βιωσιμότητά της και τη μελλοντική δυναμική της ανάπτυξη. Με τη χρηματοδότηση που φέρνει η νέα σύμβαση με την ΕΤΕπ γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Θέλουμε να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση της ΔEΗ για να αποτελέσει βασικό πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα έτη», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η στρατηγική μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση συντελεί στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού, αποφέρει οφέλη για τους καταναλωτές και συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Το νέο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ επιτρέπει στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔEΗ να συμβάλουν στην έξυπνη και πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, μέσω της ευρύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης με την εισαγωγή (ή ανάπτυξη) έξυπνων μετρητών», δήλωσε ο Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί βασικό εταίρο για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα και η νέα χρηματοδότηση με την ΕΤΕπ που υπογράφηκε σήμερα, αποδεικνύει το κοινό μας όραμα για την αναβάθμιση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, την οικοδόμηση ενός εξυπνότερου εθνικού δικτύου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της αξιοποίησης του δυναμικού (αντί αύξησης της χρήσης) των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό θα επιτρέψει στον Όμιλο ΔEΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ να βελτιώσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες που παρέχονται σε πελάτες σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο Αναστάσιος Μάνος Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ», είπε ο Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

«Η αύξηση των επενδύσεων στην ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση του ηλιακού και αιολικού δυναμικού της Ελλάδας και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι προσηλωμένη στο να ενισχύσει την υποστήριξη ενεργειακών επενδύσεων υψηλού αντικτύπου στην Ελλάδα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την τελευταία χρηματοδότησή μας που συμφωνήσαμε με τη ΔEΗ, η οποία θα ενισχύσει την χωρητικότητα του ελληνικού δικτύου διανομής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επεκτείνει τη χρήση έξυπνων μετρητών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματικότερη παραγωγή ενέργειας και θα επιτρέψει την αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Έτσι, αξιοποιούμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας με τη ΔEΗ, και την ισχυρή χρηματοδότηση που παρέχουμε για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, διασύνδεση με νησιά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας ανά την Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ

«Η χρηματοδότηση ύψους 330 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔEΗ που επιβεβαιώθηκε σήμερα αντικατοπτρίζει τη συνεργασία μας με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση 14.200 χιλιομέτρων του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιούμε τη μακροχρόνια συνεργασία της ΕΤΕπ με τη ΔEΗ, καθώς επίσης και την ισχυρή χρηματοδότησή μας για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, διασύνδεση με νησιά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα», είπε ο Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος για την Ελλάδα.

Βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει την κατασκευή 6.600 χιλιομέτρων νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα αναβαθμίσει τα 7.600 χιλιόμετρα του υπάρχοντος δικτύου διανομής τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά, καθώς και την ανάπτυξη προηγμένων έξυπνων μετρητών για την καλύτερη διαχείριση της παροχής ενέργειας.

Αυτό θα βελτιώσει τη συνολική απόδοση του δικτύου, θα αυξήσει την αξιοπιστία και θα καλύψει τη μελλοντική ζήτηση.

Η νέα επένδυση στο δίκτυο θα επιτρέψει επίσης τη σύνδεση με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της μελλοντικής εξάπλωσης παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Αξιοποίηση της 57ετούς υποστήριξης της ΕΤΕπ για ενεργειακές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις της ΔEΗ από το 1964.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει διαθέσει περισσότερα από 4,3 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη ΔEΗ και ιδιωτικούς ενεργειακούς εταίρους στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των συνδέσεων με τα ελληνικά νησιά, της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της επιτάχυνσης των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης.

Η νέα συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης εργασίας στην Ελλάδα από τον Werner Hoyer, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, υπεύθυνο για την Ελλάδα, και τον Άλαιν Γκοντάρντ, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανήκει άμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Πέρυσι, ο Όμιλος ΕΤΕπ διέθεσε 2,8 δισ. νέας στήριξης για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντικτύπου σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλή συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκλεισε η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos

Η σύμβαση θα διαρκέσει έως και την 31η Δεκεμμβρίου 2023, ενώ ο κ. Ευαγ. Μυτιληναίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη».
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 70% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων αειφορίας που συνδέονται με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που πραγματοποίησε η ΔΕΗ.