ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Στην τελική ευθεία η αύξηση της Alpha Bank, το «στοίχημα» για την τιμή

Αύριο αναμένεται η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου, τη Δευτέρα ανοίγει το βιβλίο προσφορών. Ποιοι μέτοχοι θα κατοχυρώσουν την προνομιακή συμμετοχή στην αύξηση.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που όσοι αποκτήσουν μετοχές της τράπεζας θα εξασφαλίσουν το προνόμιο συμμετοχής στην αύξηση.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης της Alpha Bank, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου αύριο Παρασκευή 25/6, τότε το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ενώ η διαδικασία θα «τρέξει» παράλληλα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η  ημερομηνία καταγραφής (record date), κατά την οποία όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της τράπεζας θα έχουν το προνόμιο της συμμετοχής στην αύξηση, έχει οριστεί η 28η Ιουνίου ωστόσο πηγές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι αγορές μετοχών που θα πραγματοποιηθούν σήμερα 24/06, α είναι απολύτως κατοχυρωμένες έχοντας το «εισιτήριο» για την προνομιακή συμμετοχή στην αύξηση, δεοδομένων των χρόνων που χρειάζεται το ΧΑ για την εκκαθάριση των συναλλαγών (συνήθως Τ+2, δηλαδή την δεύτερη ημέρα μετά την συναλλαγή)

Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα δεν θα υπάρξουν δικαιώματα προτίμησης, όπως συμβαίνει με τις κλασικές αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο όλοι όσοι είναι κάτοχοι μετοχών κατά τη record date θα μπορούν να συμμετέχουν, ανάλογα με το ποσοστό τους, στην ΑΜΚ. Έτσι το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο στην τράπεζα θα παραμένει αμετάβλητο μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αποφεύγοντας το dilution.

Η τιμή των νέων μετοχών

Ο προσδιορισμός της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών θα γίνει μέσω διαδικασίας διεθνούς βιβλίου προσφορών, ενώ η τιμή θα είναι ενιαία τόσο στη δημόσια προσφορά, μέσω της οποίας θα διατεθούν οι νέες μετοχές στην Ελλάδα, όσο και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό. Η διοίκηση της τράπεζας θα ανακοινώσει ένα εύρος τιμών και η τελική τιμή θα καθοριστεί από τη ζήτηση των επενδυτών.

Δεδομένου ότι η αύξηση δεν γίνεται υπό πίεση αλλά έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, η διοίκηση της τράπεζας ελπίζει σε μια καλή τιμή, ενώ η συμπεριφορά της μετοχής στο ΧΑ αποτυπώνει ισχυρό ενδιαφέρον και ζήτηση για την ΑΜΚ: χθες έκλεισε στα 1,1350 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο +2,25% με το 1 ευρώ, να θεωρείται η τιμή - βάση για την ΑΜΚ.

Τις τελευταίες εβδομάδες το επιτελείο της Alpha Bank πραγματοποίησε περίπου 100 virtual συναντήσεις με μετόχους και επενδυτές για την παρουσίαση της ΑΜΚ, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν και τα τελευταία προγραμματισμένα calls.

Η μετοχική σύνθεση

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Απριλίου το 65% των μετοχών της Alpha Bank ανήκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, το 9% σε εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, το 15% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και το 11% στο ΤΧΣ.

Έτσι, στην περίπτωση που απορροφήσουν το σύνολο των μετοχών που δικαιούνται οι εγχώριοι ιδιώτες μέτοχοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα), που κατέχουν σήμεεα το 15% των μετοχών της τράπεζας, θα πρέπει να καταβάλουν 120 εκατ. ευρώ, ενώ στα 72 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί το ποσοστό συμμετοχής των εγχώριων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι κατέχουν το 9% των μετοχών.

Τη μερίδα του λέοντος της αύξησης κεφαλαίου θα κληθούν να καταβάλουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που ελέγχουν το 65% της τράπεζας, εισφέροντας κεφάλαια 520 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των ξένων θεσμικών περιλαμβάνεται και ο Τζον Πόλσον με ποσοστό 5,6%.

Δάνεια με υψηλή απόδοση

Σύμφωνα με το business plan της τράπεζας, τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την επιθετικότερη μόχλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενίσχυση των μεριδίων της τράπεζας στην επιχειρηματική πίστη. Σύμφωνα με το business plan, τα νέα δάνεια και ειδικά αυτά που προορίζονται να χορηγηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν απόδοση (return on equity) για τον μέτοχο 15% με 20%.

Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι που θα διοχετευθούν στη χώρα μας δημιουργούν μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αυξήσει εκ νέου το ενεργητικό, μέσω μεγάλης πιστωτικής επέκτασης, επιτυγχάνοντας τη δραστική ενίσχυση των πηγών εσόδων και της κερδοφορίας. «Ουσιαστικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία σύντομα θα βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, με νέα εξυπηρετούμενα, υγιή δάνεια», ανέφεραν στελέχη της Alpha Bank σε πρόσφατη παρουσίαση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και το «παζάρι» για το ποσοστό του ΤΧΣ

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα. Επιμένει η διοίκηση του ΤΧΣ για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων. Σήμερα ξεκινά η ΑΜΚ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Τα επόμενα βήματα της αύξησης και το «στοίχημα» της τιμής

Τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, ενώ θα προηγηθεί ο καθορισμός εύρους τιμής από τη διοίκηση. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι άτυπος στόχος είναι να διαμορφωθεί η τιμή στο 1 ευρώ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόση ρευστότητα θα απορροφήσει η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν το 15% και 9% των μετοχών της τράπεζας και θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 200 εκατ. ευρώ για να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους. Στο 65% το ποσοστό των ξένων θεσμικών.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Μαραθώνιος επαφών με ξένους πριν τις ανακοινώσεις για την ΑΜΚ

Δύο στοιχεία τόνισαν στους ξένους επενδυτές τα στελέχη της τράπεζας: η άντληση κεφαλαίων έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και οι παλαιοί μέτοχοι θα λάβουν όσες μετοχές αντιστοιχούν στη συμμετοχή τους.