ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
Φωτο: Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank. Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. ΑΠΕ.

«Ψήφισαν» υπέρ της Alpha Bank 130 θεσμικοί, πέτυχε η αύξηση κεφαλαίου

Η τράπεζα αντλεί 800 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στο 1 ευρώ, μεγάλη συμμετοχή επενδυτών από Λονδίνο και Ν. Υόρκη. Β. Ψάλτης: «Εμπιστοσύνη στο Στρατηγικό Σχέδιο».

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, προσελκύοντας στην ιδιωτική τοποθέτηση που έγινε στο εξωτερικό περίπου 130 ονόματα θεσμικών επενδυτών, οι περισσότεροι από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι νέες μετοχές αναμένεται να αποδοθούν στους επενδυτές στις 12 Ιούλιο, με στόχο την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους στο ΧΑ στις 13 Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., 100% μητρική της Alpha Bank A.E. («Alpha Bank»), ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσφορά 800.000.000 νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας Ευρώ 0,30 έκαστη, σε θεσμικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης εκτός Ελλάδος (η «Ιδιωτική Τοποθέτηση») και στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές (η «Δημόσια  Προσφορά»).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας της Alpha Bank:

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών, η οποία διήρκησε τρεις ημέρες και κατόπιν εισήγησης των Γενικών Συντονιστών (Joint Global Coordinators) της Αύξησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank όρισε την τιμή διάθεσης σε Ευρώ 1,00 ανά Νέα Μετοχή. Το μεικτό ποσό που θα αντληθεί στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των Ευρώ 800.000.000. Η Aύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ενισχύει τους κεφαλαιακούς δείκτες της Alpha Bank, επιτρέποντας στην Τράπεζα να αναπτυχθεί δυναμικά και να εκμεταλλευτεί τις ελκυστικές ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς, οι οποίες δημιουργούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Η Ιδιωτική Τοποθέτηση υπερκαλύφθηκε ήδη από την πρώτη ημέρα της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, με εξαιρετικά σημαντική υποστήριξη από υφιστάμενους μετόχους, διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ειδικούς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (FIG specialists). 

Oι νέες μετοχές κατανεμήθηκαν κατά προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, ενώ μετά την κάλυψη της κατά προτεραιότητας κατανομής, οι νέες μετοχές καλύφθηκαν από επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα – οι οποίοι έλαβαν περίπου 77% των μετοχών στην Ιδιωτική Τοποθέτηση. Ως προς τη γεωγραφική προέλευση, το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές με έδρα στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο – σε σύνολο, άνω του 60% της Ιδιωτικής Τοποθέτησης, η οποία καλύφθηκε από περίπου 130 θεσμικά ονόματα.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έτυχε σημαντικής αποδοχής και στο εσωτερικό, όπου τοπικοί θεσμικοί επενδυτές και περισσότεροι από 10.000 Ιδιώτες επενδυτές συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά.

Β. Ψάλτης: Επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη στο Στρατηγικό Σχέδιο

Ο CEO του Ομίλου, κ. Βασίλης Ψάλτης δήλωσε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών και το υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτές κύρους, που εκφράστηκε με υπερκάλυψη, επιβεβαιώνουν την ξεκάθαρη εμπιστοσύνη στο Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank και στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Μετόχους μας, στην Ελλάδα και διεθνώς, για την υποστήριξή τους και,  βεβαίως, το Προσωπικό μας για τη συνεχή αφοσίωση που επιδεικνύει στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων. 

Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ τοποθετεί την Alpha Bank σε θέση οδηγού στην εθνική προσπάθεια επιτάχυνσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω νέων επενδύσεων, που θα μετασχηματίσουν την οικονομία. Παράλληλα, μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας και να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι Μέτοχοι μας, κατά τα χρόνια της κρίσης».

Το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των μετοχών

Μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί (περί) την 8η Ιουλίου 2021, οι νέες μετοχές αναμένεται να αποδοθούν στους δικαιούχους επενδυτές μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (περί) την 12η Ιουλίου 2021 και η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να ξεκινήσει (περί) την 13η Ιουλίου 2021.

Η Εταιρεία θα ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό, με ξεχωριστή ανακοίνωση σε μεταγενέστερο στάδιο, σχετικά με τα επόμενα βήματα και το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ποιοι «έτρεξαν» την αύξηση κεφαλαίου

Οι Goldman Sachs Europe SE και J.P. Morgan AG ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές και Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners). Η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως Ανώτερος Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών (Senior Joint Bookrunner) και η Barclays Bank Ireland PLC και η AXIA Ventures Group Limited ενεργούν ως Βασικοί Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners).

Η ALPHA FINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ., η AMBROSIA CAPITAL HELLAS SINGLE MEMBER INVESTMENT SERVICES S.A., η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε., η Τράπεζα Optima Bank Α.Ε., η Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε., η WOOD & Company Financial Services, a.s. ενεργούν ως Συνδιαχειριστές (Co-Lead Managers).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ισχυρή κερδοφορία 300 εκατ. και γρήγορη ανάπτυξη εργασιών

Χωρίς να υπολογίζεται η εφάπαξ επιβάρυνση από την τιτλοποίηση Galaxy, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 297 εκατ. ευρώ. Απρόσκοπτα υλοποιείται το σχέδιο μετασχηματισμού. Νέα δάνεια 3,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο, πάνω από 40 δισ. οι καταθέσεις.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Νέοι επικεφαλής σε Alpha Finance και Alpha Asset Management

Επικεφαλής της Alpha Finance αναλαμβάνει ο κ. Δ. Κωστόπουλος, της Alpha Asset Management, ο κ. Π. Αντωνόπουλος, ενώ στη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές (IR) τοποθετείται ο κ. Ι. Κεπαπτσόγλου.
psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Β. Ελλάδας

Το κλιμάκιο της Alpha Bank είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, στο πλαίσιο υλοποίησης της φιλόδοξης πιστωτικής της πολιτικής, που έχει ως στόχο την καθαρή διοχέτευση πόρων άνω των 8 δισ. ευρώ.