ΓΔ: 1201.36 -1.49% Τζίρος: 38.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:56:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κάλεσμα από Eunice για διεθνή συνεργασία σε έργα ανανεώσιμων πηγών

Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Γ. Πεχλιβάνογλου τόνισε την στρατηγική ευκαιρία που έχουν Ελλάδα και Αίγυπτος ώστε να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ανοιχτή διεθνή πρόσκληση επενδυτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, στα έργα διεθνών διασυνδέσεων και στρατηγικών επενδύσεων ΑΠΕ και αποθήκευσης της ενέργειας, που υλοποιεί ο ελληνικός ενεργειακός Όμιλος Eunice, απηύθυνε ο κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου, αντιπρόεδρος του Ομίλου Eunice,

Από το βήμα του 5ου Ενεργειακού Συνεδρίου Κρήτης, αναφερόμενος στο έργο διηπειρωτικής διασύνδεσης Greece Africa PowerInterconnector (GAP) ο κ. Πεχλιβάνογλου έκανε λόγο για στρατηγική ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Αίγυπτο, προκειμένου να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

«Η εκμετάλλευση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και της στενής διακρατικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε θέματα στρατηγικής και ενέργειας, αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για την υλοποίηση καινοτόμων έργων, τα οποία έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τον ενεργειακό και τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Η Eunice μέσω των έργων που αναπτύσσει καθώς και της τεχνογνωσίας που εισάγει στην αγορά γίνεται αρωγός σε αυτή την εθνική και διεθνή προσπάθεια», ανέφερε.

Σε σχέση με το «Aigaio Project», που προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, τόνισε ότι το έργο προχωρά ενσωματώνοντας τις αναγκαίες τεχνικές, περιβαλλοντικές και νομικές πρόνοιες, προχωρά κανονικά, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στα έργα του ομίλου στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 500MW που συνολικής χωρητικότητας 2GWh του ομίλου Eunice. «Η νέα εποχή της ενέργειας απαιτεί μεγάλη ευελιξία από τα δίκτυα ηλεκτροδότησης,  καθώς επίσης και από τις μονάδες παραγωγής και σταθεροποίησης αυτών. Οι λύσεις στο ερώτημα της σταθερότητας του δικτύου την επόμενη μέρα προϋποθέτουν τη διεύρυνση των διασυνδέσεων, τόσο από πλευράς χωρητικότητας μεταφοράς ενέργειας, όσο και από πλευράς γεωγραφικής έκτασης, ενώ σημαντικό παράγοντα αποτελεί η αύξηση του όγκου αποθήκευσης ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Ειδικότερα στην περίπτωση ενσωμάτωσης μεγάλου ποσοστού φωτοβολταϊκών σταθμών η γεωγραφική επέκταση από Ανατολή προς Δύση προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα εκμεταλλευόμενη τη χρονική διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές του δικτύου», κατέληξε ο κ. Πεχλιβάνογλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Terna Energeiaki, APE, Ananeosimes Piges, Evoia, Evia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έτοιμη να διευρύνει το αποτύπωμά της στις ΑΠΕ

Ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πλάνο έχοντας υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025/26, ενώ προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 23,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου, και αναμένεται σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας στο επόμενο διάστημα. Στα 145,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος του εξαμήνου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναλαμβάνει δυο σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας 98MW

Oι δύο σταθμοί αποθήκευσης θα κατασκευαστούν στην Δυτική Μακεδονία, κοντά σε ΑΗΣ του Ομίλου ΔΕΗ και η κατασκευή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024 με στόχο το 2025 να τεθούν σε λειτουργία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Πρόοδος και προκλήσεις για πράσινη μετάβαση και ενεργειακή ασφάλεια

Οι αναλυτές της τράπεζας εξετάζουν τη μεγάλη σημασία του πυλώνα Ενέργειας – Πράσινης Μετάβασης, τον οποίον η Eurobank ανέδειξε μεταξύ των κλάδων με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια.
Siamisis, ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HelleniQ Energy: Φωτοβολταϊκό πάρκο για το διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Α. Σιαμίσιης, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα τροφοδοτεί με ενέργεια το διυλιστήριο σε ένα έργο που θα συνδυάζεται με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.