ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κάλεσμα από Eunice για διεθνή συνεργασία σε έργα ανανεώσιμων πηγών

Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Γ. Πεχλιβάνογλου τόνισε την στρατηγική ευκαιρία που έχουν Ελλάδα και Αίγυπτος ώστε να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ανοιχτή διεθνή πρόσκληση επενδυτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, στα έργα διεθνών διασυνδέσεων και στρατηγικών επενδύσεων ΑΠΕ και αποθήκευσης της ενέργειας, που υλοποιεί ο ελληνικός ενεργειακός Όμιλος Eunice, απηύθυνε ο κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου, αντιπρόεδρος του Ομίλου Eunice,

Από το βήμα του 5ου Ενεργειακού Συνεδρίου Κρήτης, αναφερόμενος στο έργο διηπειρωτικής διασύνδεσης Greece Africa PowerInterconnector (GAP) ο κ. Πεχλιβάνογλου έκανε λόγο για στρατηγική ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Αίγυπτο, προκειμένου να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

«Η εκμετάλλευση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και της στενής διακρατικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε θέματα στρατηγικής και ενέργειας, αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για την υλοποίηση καινοτόμων έργων, τα οποία έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τον ενεργειακό και τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Η Eunice μέσω των έργων που αναπτύσσει καθώς και της τεχνογνωσίας που εισάγει στην αγορά γίνεται αρωγός σε αυτή την εθνική και διεθνή προσπάθεια», ανέφερε.

Σε σχέση με το «Aigaio Project», που προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, τόνισε ότι το έργο προχωρά ενσωματώνοντας τις αναγκαίες τεχνικές, περιβαλλοντικές και νομικές πρόνοιες, προχωρά κανονικά, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στα έργα του ομίλου στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 500MW που συνολικής χωρητικότητας 2GWh του ομίλου Eunice. «Η νέα εποχή της ενέργειας απαιτεί μεγάλη ευελιξία από τα δίκτυα ηλεκτροδότησης,  καθώς επίσης και από τις μονάδες παραγωγής και σταθεροποίησης αυτών. Οι λύσεις στο ερώτημα της σταθερότητας του δικτύου την επόμενη μέρα προϋποθέτουν τη διεύρυνση των διασυνδέσεων, τόσο από πλευράς χωρητικότητας μεταφοράς ενέργειας, όσο και από πλευράς γεωγραφικής έκτασης, ενώ σημαντικό παράγοντα αποτελεί η αύξηση του όγκου αποθήκευσης ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Ειδικότερα στην περίπτωση ενσωμάτωσης μεγάλου ποσοστού φωτοβολταϊκών σταθμών η γεωγραφική επέκταση από Ανατολή προς Δύση προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα εκμεταλλευόμενη τη χρονική διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές του δικτύου», κατέληξε ο κ. Πεχλιβάνογλου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στάσσης: Άνω των 9 δισ. οι επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία

Προγραμματίζεται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3,4 γιγαβάτ ως το 2025 και η αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των ΑΠΕ στα 7 γιγαβάτ το 2024 και 9 γιγαβάτ το 2026, από 3,4 γιγαβάτ που είναι σήμερα (μαζί με τα υδροηλεκτρικά).
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Απόκτηση αιολικού πάρκου ισχύος 5MW στο Καστρί Ευβοίας

Για τη λειτουργία του έργου με το νέο εξοπλισμό έχει εξασφαλισθεί 20ετής σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με τιμή αναφοράς μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ. Εντός του β' εξαμήνου 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και να τεθεί σε λειτουργία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Μανουσάκης: Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί σημαντικές υπερβάσεις

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης και υπό αυτήν την έννοια «ο Διαχειριστής πρέπει να είναι ο enabler αυτής της προσπάθειας».
klefer-petroxeilos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Να φτάσει το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2024 φιλοδοξεί η klEFER

Έχοντας διπλασιάσει τα τελευταία χρόνια την εγκατεστημένη ισχύ, η klEFER θέτει στόχο να διευρύνει την παρουσία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα διευρύνει το «τεχνολογικό» της χαρτοφυλάκιο.
Manousakis - ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Επενδύουμε σε ισχυρά δίκτυα για ασφαλή ενεργειακή μετάβαση

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι την τελευταία 4ετία, ο Διαχειριστής χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.