ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Φωτο: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Εξώδικο για την πώληση της Προβλήτας 4 Σκαραμαγκά από τον Δήμο Χαϊδαρίου

Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας αναφέρεται ότι η Προβλήτα 4 αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Την αντίθεσή του στην πώληση από την ΕΤΑΔ έκτασης στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, εκφράζει με ψήφισμα διαμαρτυρίας ο Δήμος Χαϊδαρίου ενώ έχει ήδη αποστείλει προς την ΕΤΑΔ και εξώδικο, όπου τεκμηριώνονται τα νομικά επιχειρήματα του Δήμου. Παράλληλα, ο Δήμος έχει αποστείλει εξώδικα και προς τον Ειδικό Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τόσο κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε αποβεί άκαρπος όσο και κατά τη διάρκεια του τελευταίου διαγωνισμού.

Στα εξώδικα αυτά προς τον Ειδικό Διαχειριστή επισημαίνεται ότι στο προς πώληση ακίνητο των ΕΝΑΕ ανήκουν και ΚΑΕΚ που, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, ανήκουν στον Δήμο Χαϊδαρίου. Παρόλα αυτά, καμιά εξήγηση -ούτε καν προφορική- δεν δόθηκε, σύμφωνα με τον Δήμο Χαϊδαρίου, από τον Ειδικό Διαχειριστή των ΕΝΑΕ και η νέα προκήρυξη περιλαμβάνει ξανά τα ΚΑΕΚ του Δήμου Χαϊδαρίου.

Για την Προβλήτα 4, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η πώλησή της από την ΕΤΑΔ δεν είναι νόμιμη. Αυτό συμβαίνει επειδή η Προβλήτα 4 αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν. Επίσης, στο ψήφισμα τονίζεται ότι η Προβλήτα 4 δεν είναι κατά κανένα τρόπο απαραίτητη για την λειτουργία των Ναυπηγείων.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, αποφασίστηκε ο συντονισμός ενεργειών και η συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας που εκφράζει όλους τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας (Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Φυλής). Ας σημειωθεί ότι ο ΑΣΔΑ έχει ήδη λάβει ομόφωνα αντίστοιχο ψήφισμα όπου ζητά την απόδοση της Προβλήτας 4 στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ουσιαστικά προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπήρχαν και στον διαγωνισμό που αφορούσε το υπόλοιπο κομμάτι της έκτασης των Ναυπηγείων ο οποίος επίσης κηρύχθηκε άγονος. Τα προβλήματα αυτά είχε αναδείξει ο Δήμος Χαϊδαρίου, υπερασπιζόμενος  το συμφέρον της πόλης, με προηγούμενη εξώδικη δήλωση που είχε απευθύνει προς τον Ειδικό Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) τον Δεκέμβριο του 2020, κατά την διενέργεια του διαγωνισμού για την πώληση του κυρίως μέρους των ακινήτων των ΕΝΑΕ, του λεγόμενου «στρατιωτικού τμήματος».

Σε εκείνη την εξώδικη δήλωσή του, ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε επισημάνει  ότι στα προς πώληση από τον Ειδικό Διαχειριστή ακίνητα περιλαμβάνονταν και οικόπεδα τα οποία, σύμφωνα με το ΚΑΕΚ τους, δεν ανήκουν στον Ειδικό Διαχειριστή δηλαδή στα ΕΝΑΕ αλλά στον Δήμο Χαϊδαρίου.

Επίσης, το ΔΣ Χαϊδαρίου αποφάσισε την ενημέρωση και άλλων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την άμεση ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων συνεργειών στην Δυτική Αθήνα -κόμματα, φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, σωματεία, σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nafpigeia_skaramanga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί θέλει την Προβλήτα 4 των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο δήμος Χαϊδαρίου

Με τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ να κηρύσσεται τελικά άγονος λόγω έλλειψης προσφορών, ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί την ΕΤΑΔ να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περιλαμβάνει την έκταση της προβλήτας 4.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΑΔ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για αξιοποίηση ακινήτου της

Πρόκειται για δημόσιο ακίνητο στην παραλία Ίμερου, στο νομό Ροδόπης και στόχος είναι η αξιοποίησή του μέχω διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του, τμηματικά ή εξ ολοκλήρου.
nafpigeia_skaramanga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανατροπή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, νέος ιδιοκτήτης ο Γ. Προκοπίου

Μεγαλύτερες προσφορές από τον όμιλο του Θ. Πριόβουλου υπέβαλε στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ναυπηγεία ο εφοπλιστής Προκοπίου. Έδωσε 25 εκατ. στο διαγωνισμό του διαχειριστή και 37 εκατ. στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ.
nafpigeia_skaramanga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Όλα έτοιμα για να λειτουργήσουν από αγοραστή

Ο διαχειριστής των ναυπηγείων τονίζει ότι έχει πλήρως προετοιμάσει και εξασφαλίσει την επόμενη μέρα της λειτουργίας τους προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Τι είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο Όμιλος Πριόβολου.