ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Sani-Ikos: Προχωρά σε ενοποίηση εγχώριων και διεθνών δραστηριοτήτων

Ο Όμιλος Sani/Ikos λειτουργεί συνολικά 10 πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κω, στην Ελλάδα και στην Ανδαλουσία στην Ισπανία.

Την ενοποίηση όλων των εγχώριων και διεθνών δραστηριοτήτων του, με στόχο την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και τη στρατηγική τοποθέτηση των brands Sani Resort και Ikos Resorts στην αγορά ενόψει της μετά- Covid εποχής και περιόδου ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο ξενοδοχειακός Όμιλος Sani/Ikos (Sani/Ikos Group SCA).

Συγκεκριμένα, στον Όμιλο Sani/Ikos ενοποιούνται οι δραστηριότητες της LBRI SCA, ιδιοκτήτριας εταιρείας των Sani Resort και Ikos Resorts στην Ελλάδα, και της Ikos International SCA, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται ξενοδοχειακά συγκροτήματα Ikos Resorts στην Ιβηρική. Ο Όμιλος Sani/Ikos λειτουργεί συνολικά 10 πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κω, στην Ελλάδα και στην Ανδαλουσία στην Ισπανία. Παράλληλα δύο νέα συγκροτήματα στην Κέρκυρα και το Αλγκάρβε στην Πορτογαλία βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Έκδοση ομολόγου 300 εκατ. ευρώ 

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 300 εκατ. ευρώ άντλησε από τις αγορές ο ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος Sani-Ikos, μέσω έκδοσης ομολόγου διάρκειας 5,5 ετών, το οποίο είχε ως εγγύηση ακίνητα της εταιρείας διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων. 

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,625% από 5,75% που ήταν η αρχική καθοδήγηση, ενώ εκδότης του ήταν η εταιρεία Sani Ikos Fiancial Holdings με έδρα το Λουξεμβούργο.

Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρείας αλλά και χρηματοδοτήσει αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και αφορά την παρουσία του σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Συντονιστής της έκδοσης ήταν η Morgan Stanley ενώ συνδιαχειριστές οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκθεσή του ο οίκος Fitch και με αφορμή την ομολογιακή έκδοση είχε δώσει στην εταιρεία αξιολόγηση Β- με σταθερές προοπτικές. Ο οίκος στην έκθεσή του αναφέρει ότι η εταιρεία έχει μία πολύ καλή θέση στην αγορά φιλοξενίας, αν και το μερίδιό της είναι μικρότερο σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές.

Προσθέτει ακόμη ότι η δραστηριοποίηση στον τομέα πολυτελών ξενοδοχείων δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες για ταχύτερη ανάκαμψη στην μετά κορονοϊό περίοδο, αλλά ανησυχία προκαλεί το γεγονός της ύπαρξης υψηλής μόχλευσης. 

Όπως ακόμη αναφέρει η Fitch ο όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει ακόμη τέσσερα ξενοδοχεία (δύο στην Ιβηρική Χερσόνησο και δύο στην Ελλάδα), στα οποία θα έχει την πλήρη κυριότητα. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος θα αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα στα 4.500 δωμάτια έως το 2025, ενώ το κόστος για την ολοκλήρωση υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 440 εκατ. ευρώ μεταξύ των ετών 2021 και 2024 και θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο ποσοστό μέσω έκδοσης χρέους. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ