ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ανοίγει πάλι η Hellenic Steel με Αμερικανούς επενδυτές

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού και μέρους του παθητικού στην εταιρεία Hellenic Steel Acquisition Co. Νέος επενδυτής είναι η αμερικανική εταιρεία Jordan International, που σχεδιάζει επενδύσεις 100 εκατ. δολ.

Νέα πορεία αρχίζει η χαλυβουργική μονάδα της Hellenic Steel, που είχε διακόψει τη λειτουργία της στα τέλη του 2014, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού και μέρους του παθητικού στην εταιρεία Hellenic Steel Acquisition Co. Νέος επενδυτής είναι η αμερικανική εταιρεία Jordan International, που σχεδιάζει επενδύσεις 100 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη της χαλυβουργικής μονάδας.

Ειδικότερα, οι Εκκαθαριστές της Hellenic Steel κ.κ. Νίκος Μαράντος και Δημήτρης Αντωνίου μεταβίβασαν τα στοιχεία Ενεργητικού της εταιρείας Hellenic Steel Co στην αγοράστρια εταιρεία Hellenic Steel Acquisition Co, υλοποιώντας τις διατάξεις επικύρωσης της συμφωνίας (απόφ.7304/2019 Πολ. Πρωτ. Θεσσαλονίκης).

Στο πλαίσιο του άρθρου 106βδ , συντάχθηκε η έκθεση εμπειρογνώμονα από την Deloitte, για τη βιωσιμότητα του σχεδίου εξυγίανσης, με την συναίνεση του 96,3% του συνόλου των πιστωτών καθώς και με τους επενδυτές. Το τίμημα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ορίσθηκε στα €12 εκατομμύρια, πλέον της ανάληψης του κόστους περιβαλλοντικών παρεμβάσεων. Σε περίπτωση που το αρμόδιο υπουργείο δώσει παράταση στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, ο επενδυτής θα καταβάλει επιπλέον €1 εκατομμύριο το οποίο θα διανεμηθεί στου πιστωτές.

Συγκεκριμένα, θα μεταβιβαστούν:

  • το βιομηχανοστάσιο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός 
  • μέρος του παθητικού της εταιρείας και συγκεκριμένα της ληφθείσας πρόβλεψης περιβαλλοντικών παρεμβάσεων που απαιτούνταν να πραγματοποιηθούν για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις εκτιμήθηκαν από ανεξάρτητο εκτιμητή στο ύψος των € 6,5 εκ.

Επιλογή επενδυτή και εκκαθάριση

Η εταιρεία HELLENIC STEEL Co με έδρα την Θεσσαλονίκη είχε τεθεί σε εκκαθάριση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1920 από τους υφιστάμενους μετόχους (κύριος μέτοχος η Ιταλική εταιρεία ILVA Commerciale S.p.a.) τον Νοέμβριο 2014 οπότε και έπαυσε η λειτουργία της .

Οι Εκκαθαριστές της εταιρείας, κ.κ. Νίκος Μαράντος και Δημήτρης Αντωνίου, ανέλαβαν χρέη εκκαθάρισης της εν λόγω εταιρείας από τις αρχές του 2017 και με την συνδρομή της Deloitte, προχώρησαν σε διαδικασία μεταβίβασης του ενεργητικού της HELLENIC STEEL Co (Βιομηχανοστάσιο, μηχανολογικός εξοπλισμός, κτλ.) καθώς και μέρους των υποχρεώσεων της, στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου του 106δ του N.3588/2007.

Της εν λόγω διαδικασίας, προηγήθηκε ανοιχτή Διεθνής Διαγωνιστική Διαδικασία, η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Ιούνιο 2018 προκρίνοντας ως προτιμητέο νέο επενδυτή την αμερικανική εταιρεία Jordan International Co (Jordan) των αδελφών Nathan και Daniel Milikowsky που συνεργάζονται με την ναυτιλιακή εταιρεία Μoti S.A. των οικογενειών Κωνσταντινίδη - Μουνδρέα.

Οι νέοι επενδυτές διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον χάλυβα, αλλά και στις διεθνείς μεταφορές με πλοία που αποτελούν πλέον σοβαρό παράγοντα του τελικού κόστους. Μάλιστα από τις αρχές της δεκαετίες του 1970 έως και το 1997 που η Ιταλική ILVA εξαγόρασε την HELLENIC STEEL Co, η Jordan ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της αγοράζοντας τουλάχιστον 120.000 τόνους ετησίως. Ορισμένες μάλιστα χρονιές η διακίνηση χάλυβα μεταξύ των δύο εταιρειών ξεπέρασε τους 200.000 τόνους.

Η εν λόγω μεταβίβαση σηματοδοτεί την άμεση επανεκκίνηση του εργοστασίου με σημαντικά οφέλη για την Ελληνική Οικονομία, όπου εκτός των εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας θα αναδημιουργηθεί η βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα στην χειμάζουσα βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και θα τονωθεί η εν γένει περιφερειακή οικονομική δραστηριότητα. Για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής επενδύονται άμεσα και εντός της επόμενης 2ετίας συνολικά κεφάλαια της τάξης των $100εκ.

Οι συντελεστές της διαδικασίας εξυγίανσης

Οι Εκκαθαριστές είχαν την συνδρομή του τμήματος αναδιάρθρωσης της Deloitte Ελλάδος με επικεφαλής τον κ. Αλέξη Χατζηπαύλου, Financial Advisory Services Partner, που είχε ορισθεί ως ειδικός σύμβουλος, καθ’ όλη τη διαδικασία της εκκαθάρισης, την περίοδο από Ιανουάριο 2017 μέχρι σήμερα.

Επίσης εκτός από την Ομάδα της Deloitte καθοριστική συμμετοχή είχαν: το Δικηγορικό Γραφείου Πέτρος Δούμπης και Συνεργάτες σε όλη τη περίοδο της εκκαθάρισης και το Δικηγορικό Γραφείο Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες στη διαδικασία εξυγίανσης-αναδιάρθρωσης. Από την πλευρά των πιστωτών συμμετείχαν η εταιρεία ILVA S.p.a και το Δικηγορικό Γραφείο Επαμεινώνδα Στυλοπούλου.

Σημειώνεται ότι, οι εκκαθαριστές της εταιρείας κ. Νίκος Μαράντος και κ. Δημήτρης Αντωνίου σε συνεργασία με την Deloitte, διεξήγαγαν το σύνολο των διαπραγματεύσεων τόσο με τον βασικό πιστωτή της Hellenic Steel Co, ILVA S.p.a, γεγονός που οδήγησε στην κατάρτιση πλαισίου συμφωνίας εξυγίανσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Δύναμη πυρός 600 εκατ. για νέες επενδύσεις

Με μεγάλο απόθεμα ρευστότητας υποδέχεται το 2020 ο Όμιλος Μυτιληναίος και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, τα φωτοβολταϊκά και την πιθανή επέκταση του εργοστασίου αλουμίνας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σπάσιμο» της ΛΑΡΚΟ και πώληση του υγιούς τμήματος της εταιρείας

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης θα ανακοινώσει την εκκαθάριση εν λειτουργία της βαριά προβληματικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντική αύξηση του τζίρου και κερδοφορίας για ΣΙΔΜΑ στο εννεάμηνο

Σε θετική πορεία για τρίτο τρίμηνο η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική που δεν δείχνει να ανησυχεί προς το παρόν για το τέταρτο κύμα πανδημίας καθώς δεν διαφαίνεται να επιβάλλεται νέο γενικό lockdown. Στα 197,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας.