ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

National Energy: Ολοκλήρωση 5 φωτοβολταϊκών σταθμών στην Ελλάδα

Η πρώτη ομάδα των πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών θα παράγουν ετησίως 47,7 GWh. Η Mytilineos (RSD) παρέδωσε το πλήρες πακέτο υπηρεσιών, σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής για όλα τα έργα.

Η National Energy ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της κατασκευής, εγκατάστασης και ηλέκτρισης της πρώτης ομάδας έργων ιδιοκτησίας της στην Ελλάδα, που αποτελείται από Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς (ΦΣ) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 24.08 MWp.

Ειδικότερα, η πρώτη ομάδα των 5 φωτοβολταϊκών σταθμών βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα, στις περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, και παράγει ετησίως περίπου 47.7 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας με τις οποίες μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν πλήρως περίπου 10.000 κατοικίες και να μειωθούν αντίστοιχα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 προς στην ατμόσφαιρα κατά 23.000 τόνους ετησίως. Οι σταθμοί έχουν εξασφαλίσει 20ετή σταθερή τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας μέσω δημοπρασίας από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το Ιούλιο του 2019.

Το σύνολο των εγκατεστημένων ΦΣ ισχύος 24.08 MWp, ανήκει εξ ολοκλήρου στην ελληνική θυγατρική εταιρεία της National Energy, NEW NE Solar Developments One 1 Single Member SA (NNESD1). Η εταιρία Mytilineos (RSD) παρέδωσε το πλήρες πακέτο υπηρεσιών, σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής για όλα τα έργα.

Οι ΦΣ αποτελούνται από ένα συνδυασμό: 51.000 φωτοβολταϊκών πλαισίων, κατασκευής των εταιρειών Suntech και Trina, 128 ηλιακών μετατροπέων της εταιρείας Huawei, σταθερών δομών της Mevaco και ηλιακών ιχνηλατών ενός άξονα της εταιρείας Soltech.

Η κατασκευή ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 και ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2021. Από το σύνολο των πέντε ΦΣ, δύο ενεργοποιήθηκαν πλήρως τον Φεβρουάριο 2021 και ακολούθησαν τρεις που ενεργοποιήθηκαν τον Ιούνιο 2021. Η απόδοση τους είναι ήδη κατά μέσο όρο άνω των αρχικών προσδοκιών. Η χρηματοδότηση των έργων έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς τον Νοέμβριο του 2020, διά της σύναψης Ομολογιακών Δανείων.

Η θέση της NE στην ελληνική αγορά έχει πλέον παγιωθεί με ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία συνολικής ισχύος 91 MWp, αποτελούμενο τόσο από Φωτοβολταϊκούς όσο και από Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο κ. Γεώργιος Λάγιος, Country Manager της National Energy στην Ελλάδα, δήλωσε: «Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις μας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη ομάδα των φωτοβολταϊκών έργων μας που κατασκευάστηκαν. Οι εργασίες κατασκευής των ΦΣ ανατέθηκαν στην εταιρεία -Mytilineos RSD- η οποία επέδειξε απόλυτο επαγγελματισμό καθώς εξ αρχής δεσμεύτηκε στην έγκαιρη παράδοση των έργων και εν τέλει ικανοποίησε τις υψηλότατες απαιτήσεις μας. Η εταιρεία HUAWEI επιλέχθηκε ως κατασκευαστής των ηλιακών μετατροπέων (inverters), καθώς ικανοποιεί όλα τα πρότυπα ποιότητας, απόδοσης και ασφάλειας, ενώ οι αντιστροφείς υποστηρίζονται τεχνικά και μετά την πώληση, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη ασφάλεια της επένδυσης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην ελληνική ενεργειακή μετάβαση προς ένα "πράσινο" μέλλον διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι αφήνουμε το περιβάλλον σε καλύτερη κατάσταση από ότι το παραλάβαμε».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάλεσμα από Eunice για διεθνή συνεργασία σε έργα ανανεώσιμων πηγών

Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Γ. Πεχλιβάνογλου τόνισε την στρατηγική ευκαιρία που έχουν Ελλάδα και Αίγυπτος ώστε να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Εξαγορά έργων ηλιακής ενέργειας 14 MW στην Ιρλανδία

Τα έργα αυτά θα παρέχουν επαρκή και ανταγωνιστική ως προς το κόστος ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 4,000 σπίτια και θα αντισταθμίζουν ετησίως 7,000 τόνους εκπομπών άνθρακα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας