ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχυροποιούνται οι εφοπλιστές

Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης έδωσαν ηχηρό «παρών» στην αύξηση κεφαλαίου και διεκδικούν από τη Reggeborgh με αξιώσεις την εκπροσώπηση στη διοίκηση του ομίλου.

Η συμμετοχή των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, μέσω της Greenhill Investments Limited, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ολοκληρώθηκε χθες, ανατρέπει το αφήγημα της Reggeborgh και της διοίκησης που στηρίζουν οι Ολλανδοί.

Οι δύο εφοπλιστές δαπάνησαν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ και «σάρωσαν» τα δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση με αποτέλεσμα να αυξήσουν το ποσοστό τους. Τώρα οι Ολλανδοί και η διοίκηση Θυμ. Μπουλούτα δεν μπορούν να μιλούν με την ίδια ευκολία για «περιστασιακούς» επενδυτές, για «περαστικούς» και «μπροστινούς». Όπως φαίνεται πλησιάζει η ώρα που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη προκειμένου να συζητήσουν έστω κάποια από τα αιτήματα που έχουν βάλει στο τραπέζι εδώ και μήνες οι δύο τελευταίοι.

Μεταξύ των αιτημάτων που έχουν καταθέσει οι δύο εφοπλιστές περιλαμβάνεται και η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δεκτό. Η πλευρά των Ολλανδών εξακολουθεί να υποστηρίζει πως οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης είναι «μπροστινοί» του πρώην επικεφαλής και μεγαλομετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστ. Καλλιτσάντση

Η σημερινή διοίκηση έχει στείλει στην Δικαιοσύνη τέσσερις υποθέσεις που αφορούν τα έργα και τις ημέρες Αναστ. Καλλιτσάντση. Συνεπώς, υποστηρίζει, δε μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους που στην ουσία εκπροσωπούν τη διοίκηση με την οποία έχει δικαστικές εκκρεμότητες. Είναι γνωστό πως οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και REDS δεν ενέκριναν την έκθεση πεπραγμένων του 2020 ακριβώς λόγω αυτών των δικαστικών εκκρεμοτήτων.

Πρόκειται, όμως, για αφήγημα που γίνεται πιο δύσκολο να γίνει πειστικό μετά τη σημαντική επένδυση που έκαναν οι δύο εφοπλιστές και την αύξηση του ποσοστού τους. Οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης, μέσω της συμμετοχής στην αύξηση και της ενίσχυσης του ποσοστού τους, δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να μείνουν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν ως βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης.

Οι δύο εφοπλιστές, που συνεργάζονται με πρόσωπα του περιβάλλοντος Σάκη Καλλιτσάντση, όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλ. Εξάρχου, υποστηρίζουν πως η διοίκηση των Ολλανδών αδυνατεί να στηρίξει ουσιαστικά τον κατασκευαστικό βραχίονα. Επικαλούνται το γεγονός πως επί ημερών ελέγχου της διοίκησης από τη Reggeborgh ο όμιλος απείχε από σημαντικούς διαγωνισμούς, όπως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (που τελικά πάει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ενώ αδυνατεί να υπογράψει νέες συμβάσεις. «Η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει σε κάποιους διαγωνισμούς αλλά νέα έργα δεν αναλαμβάνει», τονίζει η πλευρά Μπάκου – Καϋμενάκη.

Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει υποστηρίξει πως με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και τη χρηματοδοτική ένεση των 100 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ, η τεχνική εταιρεία όχι μόνο θα επανεκκινήσει ή θα επιταχύνει υφιστάμενες εργολαβίες, αλλά θα μπορέσει να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις νέα έργα.

Δεν έχει την ίδια άποψη η πλευρά των εφοπλιστών που θεωρεί πως η διοίκηση των κ.κ. Θυμ. Μπουλούτα και Χρ. Παναγιωτόπουλου (πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ) δε μπορεί να στηρίξει τον κατασκευαστικό βραχίονα. Τα απανωτά πλήγματα, που συνδέονται όμως με την περίοδο Καλλιτσάντση, όπως η πρόσφατη διαιτητική απόφαση για έργο στο Κατάρ, κάνουν την κατάσταση στην ΑΚΤΩΡ ακόμα πιο δύσκολη.

Το σίγουρο είναι πως πλέον οι κ.κ. Δημ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης θα πιέσουν ακόμα περισσότερο για συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και στις αποφάσεις που αφορούν την ΑΚΤΩΡ και τις άλλες θυγατρικές του ομίλου. Το κάστρο των Ολλανδών μέχρι στιγμής αντέχει, αλλά η πολιορκία γίνεται πλέον πιο έντονη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τέλος σε δυσάρεστες εκπλήξεις από τον τομέα των κατασκευών

Ελαχιστοποίηση ζημιών της Άκτωρ το 2021 προβλέπει ο Θ. Μπουλούτας. Άρχισαν οι επαφές με τράπεζες για μείωση στα επιτόκια δανεισμού. Δεν υπάρχει δέσμευση της Greenhill για συμμετοχή στην αύξηση.