ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Alpha Bank: Άμεσο κέρδος πάνω από 300 εκατ. από τη συμφωνία με τη Nexi

Στα 307 εκατ. ευρώ «κλείδωσε» η συμφωνία με την ιταλική Nexi, με την οποία δημιουργείται η ηγετική εταιρεία στον τομέα πληρωμών στην Ελλάδα. Σημαντικά άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την Alpha Bank.

Μεγάλα εφάπαξ οφέλη, αλλά και επαναλαμβανόμενα κέρδη στο μέλλον, εξασφαλίζει η Alpha Bank από τη συμφωνία με την ιταλική Nexi, μέσω της οποίας δημιουργείται η ηγετική εταιρεία στον τομέα των πληρωμών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Nexi, μετά και τη συνεργασία της με τη Nets, έχει καταστεί κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και η συνεργασία με την Alpha Bank δείχνει ότι αναμένεται μεγάλη άνοδος στον κλάδο και στην Ελλάδα. Η Alpha Bank φέρνει στη χώρα την τεχνολογική καινοτομία ενός παγκόσμιου παίκτη, ενώ διατηρεί ποσοστό 49% στη νέα εταιρεία και θα επωφεληθεί από τα μελλοντικά έσοδα και την υπεραξία που αναμένεται να δημιουργηθούν.

Ειδικότερα, με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη, η συνολική αξία για το σχήμα «κλείδωσε» στα 307 εκατ. ευρώ και η τράπεζα θα καταγράψει κέρδος πάνω από 0,3 δισ. ευρώ. Τα άμεσα κέρδη για την Alpha αναλύονται ως εξής:

  1. Κέρδη από την πώληση του 51% του κλάδου του merchant acquiring, ύψους 157 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 150 εκατ. ευρώ θα καταγραφούν στα βιβλία της τράπεζας από την αποτίμηση του εναπομείναντος 49% που θα διακρατήσει. Σημειώνεται ότι η αξία του στα βιβλία δεν καταγραφόταν ως τώρα.
  2. Το ποσοστό 49% που θα έχει η Alpha Bank από τα 60 εκατ. του earn-out.

Εξάλλου, με την ολοκλήρωση δηλαδή της συναλλαγής, το κεφαλαιακό όφελος είναι τουλάχιστον 40 μ.β., αν και το τελικό ποσοστό μπορεί να είναι υψηλότερο, ανάλογα με την τελική δομή της συναλλαγής.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη

Η νέα συμφωνία θα οδηγήσει σε ενίσχυση των εσόδων σε βάθος χρόνου, καθώς το νέο σχήμα θα έχει μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank, φέρνοντας νέα έσοδα για την τράπεζα. Η Alpha Bank θα απαλλαγεί και από τα σχετικά έξοδα του κλάδου και, με τις αυξημένες προοπτικές για το νέο σχήμα, αναμένει κέρδη από το μερίδιο που θα διακρατήσει.

Ειδικότερα, η τράπεζα αναμένεται να καταγράφει κέρδη από τη συμμετοχή της στη νέα εταιρεία (Newco) της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, λόγω της συμφωνίας συστάσεως (referral agreement), η τράπεζα θα εισπράττει referral fees (προμήθειες συστάσεως) τα οποία θα συνδέονται με τον κύκλο εργασιών της Newco από τις αντίστοιχες συναλλαγές καρτών και αναμένεται να ανέρχονται σε επιπλέον 3 - 4 εκατ. ευρώ κατά τα πρώτα έτη.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα συνάπτει μία ακόμη στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο εταίρο της παγκόσμιας αγοράς - μετά την υπογραφή της μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης με την Generalli στον κλάδο των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων - εξέλιξη που της επιτρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στον χώρο του Merchant Αcquiring, να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες της και να βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Η Nexi είναι η κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και σημείο αναφοράς για τις ψηφιακές πληρωμές. Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο MTA της Borsa Italiana, λειτουργεί σε ισχυρή συνεργασία με τουλάχιστον 150 τράπεζες-εταίρους,  σε τρεις τομείς της αγοράς: Merchant Services & Solutions, Cards & Digital Payments και Digital Banking Solutions. Εξυπηρετεί περισσότερους από 900.000 έμπορους και 43 εκατομμύρια κάρτες πληρωμής, διαχειρίζεται περίπου 12.800 ΑΤΜ,  480.000 σταθμούς εργασίας ηλεκτρονικής τραπεζικής και περίπου 900 εκατομμύρια εκκαθαρίσεις συναλλαγών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Nexi ο τομέας συναλλαγών καρτών της Alpha Bank έναντι 157 εκατ. ευρώ

Η Alpha θα προχωρήσει σε απόσχιση του τομέα καρτών και θα τον εισφέρει στη νέα εταιρεία όπου η Nexi θα έχει το 51%. Η συναλλαγή ενισχύει κατά 40 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Alpha Bank, τι περιλαμβάνει

Μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα έχει διάρκεια το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank. Στις 150.000 ευρώ το ανώτατο όριο αποζημίωσης. Στους 6.000 θα φτάσουν οι εργαζόμενοι της τράπεζας μετά το τέλος του προγράμματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Μεγάλη ζήτηση για την ομολογιακή έκδοση, στο 2,625% το επιτόκιο

Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης ήταν πως η κάλυψη του βιβλίου προσφορών έφτασε τη 1,5 φορά, μέσα σε μόλις 1 ώρα από το άνοιγμα του, ενώ η τελική ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,625%.