ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fourlis: Νέες επενδύσεις και πωλήσεις σε προ κρίσης επίπεδα για Ιούλιο - Αύγουστο

Σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο με νέα καταστήματα σε Ελλάδα - Βουλγαρία. Αναμένεται εξομάλυνση των συνθηκών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις. Τι είπε στους αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου, Β. Φουρλής.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο του ομίλου Φουρλή για τους επόμενους μήνες, μετά τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Όπως ανέφερε σε χθεσινή ενημέρωση των επενδυτών η διοίκηση του ομίλου, η ζήτηση τόσο σε ό,τι αφορά την ΙΚΕΑ όσο και τις αλυσίδες αθλητικών ειδών Intersport και Athlete’s Foot κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καταγράφοντας σχετική ομαλοποίηση μετά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας και προϊδεάζοντας για επιστροφή σε -σχετική- κανονικότητα το επόμενο διάστημα. 

Εκτιμάται δε ότι οι πωλήσεις του ομίλου άγγιξαν το 90% των μεγεθών του 2019, το φετινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμος είναι και Σεπτέμβριος, με την διοίκηση του ομίλου να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου, εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις εξαιτίας της πανδημίας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις επιδόσεις του ομίλου σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες ενισχύθηκαν σημαντικά και από τις αυξημένες ροές τουριστών που καταγράφονται την φετινή τουριστική περίοδο στις δύο χώρες. 

Επενδύσεις σε νέα καταστήματα

Ήδη το φθινόπωρο προδιαγράφεται δυναμικό, με το διπλό άνοιγμα καταστημάτων μικρότερου μεγέθους ΙΚΕΑ, σε Αθήνα και Σόφια. Ειδικότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου πρόκειται να εγκαινιαστεί το νέο κατάστημα της σουηδικής αλυσίδας στο εμπορικό κέντρο Μall of Sofia στην Βουλγαρία, για να ακολουθήσει τον Νοέμβριο ένα ακόμη σημείο στην Αθήνα, στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, ο όμιλος πρόκειται να λειτουργήσει 4 νέα μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ και 5 μικρά city stores μέσα στην επόμενη πενταετία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα ακόμη ΙΚΕΑ θα προστεθεί στην αγορά της πρωτεύουσας ενώ θα ακολουθήσει, η Θεσσαλονίκη, καθώς και τα νέα καταστήματα σε Πάτρα και Ηράκλειο, τα οποία έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023

Η εικόνα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ενισχύθηκαν κατά 22% στην χώρα μας, κατά 37% στην Βουλγαρία και κατά 30% στην Κύπρο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Όπως μάλιστα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Απ. Πεταλάς, η αναστάτωση που παρατηρείται διεθνώς στην εφοδιαστική αλυσίδα, ειδικά στα είδη με προέλευση την Κίνα, αναμένεται να εξομαλυνθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξουν ανατιμήσεις προϊόντων της σουηδικής αλυσίδας για το προσεχές δωδεκάμηνο, με την ΙΚΕΑ International να απορροφά τους κραδασμούς στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται διεθνώς συνιστούν έναν παράγοντα ανησυχίας που ο όμιλος λαμβάνει υπόψιν στον μελλοντικό του σχεδιασμό. 

Περαιτέρω, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση των καταστημάτων αθλητικών ειδών Intersport και η βελτίωση των υποδομών logistics τους, ενώ σχεδιάζεται το άνοιγμα ακόμη δύο σημείων μέσα στο 2021, πλέον των τριών νέων που άνοιξαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Σημειώνεται ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι πωλήσεις του κλάδου αθλητικών ειδών εμφάνισαν αύξηση κατά 50% στην χώρα μας, κατά 240% σε Κύπρο, Τουρκία (σε ευρώ) και Βουλγαρία και κατά 400% στην Ρουμανία, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά της Τουρκίας, ο όμιλος Φουρλή προχώρησε στο κλείσιμο 10 καταστημάτων τους πρώτους μήνες του 2021, ενώ ακόμη δύο θα τερματίσουν την λειτουργία τους μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα ωστόσο, ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος της Intersport στην γειτονική μας χώρα, με πολύ ενθαρρυντικές επιδόσεις μέχρι στιγμής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Φουρλή έχει επενδύσει σημαντικά την τελευταία διετία στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και ήδη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είδε την συνεισφορά τους να ανέρχεται σε 23% του συνολικού του τζίρου. Όπως επεσήμανε εξάλλου και ο Β. Φουρλής, το μέλλον είναι η πολυκαναλική προσέγγιση (omnichannel) σε ό,τι αφορά το εμπόριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί απλή υπόθεση, ειδικά σε ό,τι αφορά το στήσιμο των φυσικών καταστημάτων. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά θέματα τεχνολογίας και διαχείρισης δεδομένων ώστε να ιχνηλατηθεί το μέλλον της καταναλωτικής συμπεριφοράς, με τον κ. Φουρλή να εκτιμά ότι ο όμιλος θα ηγηθεί στη νέα αυτή εποχή. 

Περαιτέρω, μέσω της τρίτης δραστηριότητας του ομίλου, την εταιρεία Trade Estates, σχεδιάζεται η δραστηριοποίηση στην κατηγορία του big box retail αλλά και στις υποδομές e-commerce και εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης, η δραστηριότητα αυτή, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο, θα έχει projects συνολικού ύψους περί των 500 εκατ ευρώ σε χρονικό ορίζονται 12-18 μηνών, και προτού γίνει η δημόσια εγγραφή της εταιρείας. Συγκεκριμένα, στο αρχικό χαρτοφυλάκιο των 185 εκατ ευρώ προστίθενται έργα υπογεγραμμένα ύψους 200 εκατ ευρώ και άλλα ύψους 100 εκατ ευρώ τα οποία είναι σε τελικό στάδιο συζητήσεων. 

Η συμφωνία με τη Lamda Development

Σε ό,τι αφορά τέλος την συμφωνία που ο όμιλος ανακοίνωσε με την Lamda Development για το Ελληνικό, πρόκειται για επένδυση ύψους 55 εκατ ευρώ η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί άμεσα, σε χρονικό ορίζοντα ακόμη και τριετίας.

Μεταξύ των big box λιανεμπόρων που θα λειτουργήσουν στον νέο εμπορικό προορισμό των νοτίων προαστίων, προβλέπεται να συμπεριληφθούν μεγάλα ονόματα της εγχώριας αλλά και διεθνούς αγοράς, ενώ ένα μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ, συνολικού εμβαδού 10.000-12.000 τμ αλλά κι ένα μεγάλο κατάστημα Intersport θα είναι από τα πρώτα που πρόκειται να λειτουργήσουν, προϊδεάζοντας για έναν ισχυρό εμπορικό πόλο με τελικό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Έσοδα πάνω από 500 εκατ. το 2022, άλμα ηλεκτρονικών πωλήσεων

Θεαματική η ανάπτυξη του ψηφιακού καναλιού πωλήσεων από τον όμιλο: από 19 εκατ. το 2020, τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 80 εκατ. Η συνεργασία με τη Holland & Barrett και ο προβληματισμός για την Τουρκία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φουρλής: Το νέο εγχείρημα στο λιανεμπόριο και η επιστροφή σε ανάπτυξη

Σε ανάπτυξη εμπορικής παρουσίας με έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο στοχεύει ο όμιλος. Μέσα στο 2022 η εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο. Δυναμική επέκταση των αλυσίδων τον επόμενο χρόνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στην κανονικότητα η Fourlis, τι δείχνει ο τζίρος 5μήνου

Στο 120% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του 5μήνου. Αυξημένες οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο λόγω εποχικότητας των ειδών και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς κερδίζει η Φουρλής το στοίχημα των ηλεκτρονικών πωλήσεων

Με ατού την εμπιστοσύνη που έχουν καταναλωτές στο δίκτυο καταστημάτων, ο όμιλος Φουρλή κινείται προς το διπλασιασμό των πωλήσεων από το ηλεκτρονικό κανάλι, με καλές επιδόσεις από IKEA και Intersport.